Steeds meer mensen hebben last van vermoeidheid, of zelfs chronische vermoeidheid. Ondanks mijn gezonde leefstijl heb ik daar zelf ook regelmatig last vast. Wat zijn de oorzaken van weinig energie en futloosheid en wat kun je er tegen doen?
Herken je dit ook? Na een dag werken is er nauwelijks nog energie over voor andere leuke dingen. Veel gehoorde oorzaken van vermoeidheid zijn een overvolle agenda, stress, ongezond eetpatroon, te weinig lichaamsbeweging en slaapgebrek. Maar wat kun jij NU doen om je energiegebrek aan te pakken?
Het blijkt dat voldoende water drinken, een stabielere suikerspiegel, een betere slaapomgeving, meer bewegen en regelmatig eten, veel mensen kan helpen hun energiegebrek aan te pakken en daardoor hun kwaliteit van leven te vergroten.
Hoe kun je dit nu het beste aanpakken zodat het ook uitvoerbaar is voor iedereen? En hoe kun je de oorzaken van jouw energiegebrek aanpakken? Je leest het hier!
Oorzaken energiegebrek
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor energiegebruik, moeheid en futloosheid. het is voor jou van belang te onderzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn zodat jij direct een oplossing kan bedenken voor meer energie overdag maar ook ’s avonds!
Onvoldoende water drinken
Dagelijks verlies je zo’n 2 liter vocht. Dat gebeurt door ademhalen, lichamelijke processen (verbruik), zweten, ontlasting en urine. Hierdoor verandert je vochtbalans en deze moet daardoor op pijl gebracht worden.
Een veel gehoord advies is om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Men gaat daarbij natuurlijk uit van ene gemiddelde volwassene. In jouw specifieke geval zou je gebruik moeten maken van de volgende formule: 0,03 x lichaamsgewicht = jouw dagelijkse hoeveelheid water.
Waarom is water belangrijk? Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen beter kan afvoeren. Voldoende water drinken helpt ook bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en de opname van voedingsstoffen in je darmen.
Wat gebeurt er als je onvoldoende water drinkt? Als je onvoldoende water drinkt raakt je lichaam in een soort stressmodus en krijg je last van uitdrogingsverschijnselen. Hoe herken je deze uitdrogingsverschijnselen? Als eerst zal je natuurlijk dorst krijgen. Afhankelijk van hoe lang geleden je gedronken hebt zal dat gepaard gaan met een droge mond en droge keel.
Drink je structureel te kort dan zal je te maken (kunnen) krijgen met droge ogen, donkere en sterk ruikende urine, hoofdpijn en misselijkheid.
De oplossing: drink regelmatig water!
Zover wil en moet je het niet laten komen. Te weinig drinken levert stress op voor je lichaam en dat is slecht voor je algehele gezondheid.
Door voor een goede balans te zorgen kun je dit voorkomen. Dit betekent niet te weinig drinken maar ook niet teveel. Snel teveel achter elkaar drinken is ook niet goed. Je nieren kunnen maximaal tot 1 liter vocht per uur verwerken! Toch zijn er situaties die goed lenen om meer in korte tijd te drinken. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij je koorts hebt of intensief sport. Bij koorts helpt extra water je lichaamstemperatuur reguleren. Als je intensief sport zweet je natuurlijk veel meer en zal je extra moeten drinken om je prestaties te behouden en uitdroging tegen te gaan.
Let op dat koffie en thee niet gelijk staan aan water. Deze dranken bevatten looizuur welke vocht onttrekken aan het lichaam. Zorg dus dat je naast elke kop koffie of thee een glas water drinkt. Tegenwoordig zijn er echter ook soorten biologische thee zonder looizuur.
Drink dus voldoende water. Drink tussen de 1,5 en 2 liter water. Eventueel kun je Keltisch zeezout toevoegen aan je water waarmee je zorgt dat je natrium/kalium balans op pijl blijft.
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
De oorzaken van schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn veel (snelle) koolhydraten en geraffineerde suikers. Dit zijn suikers die in de fabriek zijn gezuiverd. Dat zuiveren vindt plaats omdat het sap van de suikerbiet eerst wordt ontdaan van diverse stoffen zodat suiker overblijft. Door het raffinage proces bevat suiker geen voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen. Het is daarom beter om producten met geraffineerde suikers te vermijden en te kiezen voor producten die van nature suikers bevatten zoals groenten en fruit. In plaats van geraffineerde suikers zou je koud geslingerde honing kunnen gebruiken.
De oplossing: verhogen insuline sensitiviteit en lactaat training
Wanneer je lichaam niet in staat is om goed de bloedsuikerspiegel te reguleren kan het zijn dat er niet voldoende suiker in je bloed omgaat waardoor je weinig energie ervaart. Zorg er daarom voor dat de insuline sensitiviteit omhoog gaat. Dit bereik je door minder geraffineerde suikers te consumeren en deze te vervangen door natuurlijke suikers. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing en ahornsiroop.
Pas ook op met het gebruik van kustmatige zoetstoffen als aspartaam ofwel E951. Deze chemische stof wordt in het lichaam verwerkt als een eiwit en afgebroken tot aminozuren. Bij de afbraak van aspartaam komt echter ook methanol vrij en dat is een giftige stof dat schadelijk is voor het lichaam.
Aspartaam nog nog veel meer nadelige bijwerkingen als een overprikkeling van het centrale zenuwstelsel waardoor een zenuwcel kan afsterven. Maar ook migraine aanvallen en chronische vermoeidheid, verminderende gezichtsvermogen en een verhoogde kans op depressie. Jesse van der Velde heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven.
Onvoldoende nachtrust
De basis voor een goede dag is toch wel een goede nachtrust. Een gezonde nachtrust zorgt er immers voor dat je uitgerust de dag kan beginnen.
Een slechte nachtrust heeft verschillende oorzaken:
- Je slaapt tekort
- Geen ideale slaapomgeving
- Stress
- Verstorend licht van een beeldscherm
- Geestelijk maar niet lichamelijk moe
Slaap tekort
Zorg ervoor dat je uitzoekt hoeveel slaap je nodig hebt. Daarvoor is het belangrijk te weten dat je nachtrust is opgebouwd uit verschillende slaap cycli van 90 minuten. Wordt je middenin zo’n cyclus gewekt dan kun je je behoorlijk duf voelen. Een normale slaper heeft toch wel zo’n 7,5 uur slaap nodig ofwel 5 slaap cycli. Als je veel slaap nodig hebt dan is 9 uur, ofwel 6 cycli normaal.
Slaapomgeving
Om goed te kunnen slapen zijn een aantal voorwaarden die een slaapkamer in een goede conditie brengen om goed te kunnen slapen. Dit betekent dat je kamer pikkedonker moet zijn. Gordijnen zijn daarvoor ideaal.
Verder is het belangrijk dat ’s nachts niet gestoord kan worden door geluiden van buiten. Ik heb daar zelf nogal problemen mee omdat ik vrij licht slaap. Daarvoor moet ik het raam sluiten maar ervaar dat als vervelend want ik houd van een koel slaapkamer klimaat. Eventueel kun je oordoppen gebruiken maar dat vind ik verre van ideaal. Heb jij ideeën voor het stil maken van een slaapkamer? Laat het me weten!
Ontdek het “Perfect Slapen in 7 Stappen” e-book en laat je slaapproblemen voorgoed achter je!
OF bekijk mijn REVIEW over Perfect Slapen in 7 Stappen! >>
Tot slot zorg ervoor dat je slaapkamer schoon is. Daarvoor moet je regelmatig je kamer stofzuigen en ventileren. Zorg ervoor dat je ’s ochtends bij het opstaan het raam open zet en je kussen opschud zodat het vocht kan verdwijnen.
Stress
Ook stress kan je wakker houden. Vooral na een drukke dag wanneer dingen nog niet af zijn kun je ’s avonds in bed gaan liggen piekeren.
Probeer, voordat je slapen gaat, zoveel mogelijk zaken af te sluiten. Dit kun je doen door zaken letterlijk van je af te schrijven of er met iemand over praten. Wat vaak ook helpt is rustgevende muziek luisteren.
Blauw licht
Tegenwoordig zijn we zelfs in bed nog online. Het staren naar een beeldscherm kan ervoor zorgen dat jij teveel blauw licht op je netvlies krijgt. Op de lange duur is blauw licht schadelijk en kan dit zorgen voor bijziendheid.
Blauw licht geeft vooral ’s avonds een verkeerd signaal af. Het vertelt je hersenen dat het nog dag is waardoor je moeilijk in slaap kan komen. Ook geeft het kijken naar beeldschermen extra prikkels door aan je hersenen waardoor de hersenen actief worden.
Zorg er dus voor dat je minimaal een uur voor het slapen gaan geen tv meer kijkt, achter je computer gaat zitten of regelmatig op je telefoon kijkt. Maak in plaats daarvan een rustige buiten wandeling. Dit helpt bij veel mensen om rust te creëren in hun hoofd!
Ontdek deze AYO Lichttherapiebril tegen blauw licht! >>
Niet regelmatig eten
Zorg voor meerdere eetmomenten op een dag. Ons lichaam heeft continue energie nodig om goed te kunnen functioneren. Door meerdere eetmomenten op een dag te creëren zorg je ervoor dat je lichaam continue de beschikbaarheid heeft over voedingsstoffen. Dus in plaats van 2 of 3 eetmomenten per dag te hebben zou je eens naar 5 tot 7 eetmomenten per dag kunnen gaan.
Kies wel voor verstandige tussendoortjes zoals een stuk fruit, groente, vis, kwark, rijstwafel met kipfilet of zalm. Het is altijd belangrijk dat je koolhydraten scheidt van vetten om niet in gewicht aan te komen!
Onvoldoende bewegen

Veel onderzoeken wijzen uit dat mensen die een actief leven leiden en fanatiek sporten, meer energie ervaren gedurende de dag. Ook draagt een actief leven bij aan een gelukkiger leven.
Als jij je moe en futloos voelt en geen energie ervaart om iets te gaan doen, kan dat ook zorgen dat je mentaal niet lekker in je vel zit. Om deze, vaak geestelijke vermoeidheid te doorbreken, moet je meer gaan bewegen. Meer bewegen zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Vooral na een intensieve HIT training of circuit training voel je je 48 uur na deze training nog steeds fitter en minder vermoeid.
Lichamelijke aandoeningen
Natuurlijk kan ook een lichamelijke aandoening de oorzaak zijn van energiegebrek en je futloos en moe voelen. Als jij je de hele dag moe voelt en ’s avonds geen energie hebt om leuke dingen te doen heb je misschien wel bijnieruitputting.
Bijnieruitputting
Als je continue en voor een langere periode onder stress staat, blijven je bijnieren cortisol produceren. Dit kan zorgen voor vervelende bijwerkingen zoals verlies van spiermassa, botontkalking en een zwakker immuunsysteem.
Door een overbelasting van de bijnieren raken deze uitgeput. Hierdoor worden geen hormonen meer aangemaakt. Het resultaat is dat jij je de hele dag moe en futloos voelt en nauwelijks energie ervaart.
Huisartsen kennen de term bijnieruitputting niet. Als jij wilt onderzoeken of je bijnieruitputting hebt raad ik je aan om naar een natuurgeneeskundig/orthomoleculair therapeut te gaan. Ook kun je een bloedonderzoek laten doen en je daarmee laten testen op circulerende bijnierhormonen van aldosteron en cortisol. Als je liever geen bloedonderzoek wilt kun je een urinetest laten doen.
De symptomen van bijnieruitputting zijn veelomvattend: Altijd moe, energiegebrek, verminderd libido, meer last van PMS en je irriteert je sneller. Ook kun je slecht omgaan met stress en voel je je licht depressief.
Conclusie
Energiegebrek kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken van energiegebrek en je futloos voelen zijn: te kort water drinken, een instabiele bloedsuikerspiegel, onvoldoende nachtrust, te weinig bewegen en onregelmatig of te weinig eten (eetmomenten).
Feitelijk zijn deze gemakkelijk op te lossen. Het zijn allemaal oorzaken waar je direct wat aan kunt doen. Als die niet helpen dan kan het zijn dat je bijnieruitputting hebt of je schildklier niet goed werkt.