Home Afvallen 10 Tips Voor Gezond Eten Om Af Te Vallen

10 Tips Voor Gezond Eten Om Af Te Vallen

0

Hoe kun je nu echt gezond eten en zorgen dat jij jouw streefgewicht bereikt? In dit artikel lees je hier alles over en kun jij gezonder leren om gewicht te verliezen.

Is het tijd om jouw voedingspatroon helemaal om te gooien? Gezond eten is voor veel mensen nog steeds een grote uitdaging. Het is niet gemakkelijk om iedere dag de juiste maaltijden te bereiden en op deze manier aan een gezonde levensstijl te werken. Er zijn al veel mensen die gezond eten en die vroeger een heel ander voedingspatroon hadden. Het is dus helemaal niet lastig om te zorgen dat het voedingspatroon wordt omgegooid, maar het kost wel wat tijd om dit te doen.

Dit begint bij een goed voedingsplan waarin staat wat jij allemaal gaat eten en aan welke voorwaarden met betrekking tot vitaminen en mineralen je wilt voldoen. Om zeker te zijn dat gezond eten een makkelijke toevoeging aan jouw dag wordt, geven wij jou op deze pagina 10 handige tips. Zo wordt het nog eenvoudiger om iedere dag de beste maaltijden op tafel te zetten.

 

Tip 1: Begin met een goed voedingsschema

Als je weet wat je gedurende de week gaat eten dan kun je gezonder gaan eten. Denk hierbij aan een voedingsschema waarin staat wat je de komende week voor maaltijden gaat bereiden. Werk uit wat je voor ontbijt, lunch en diner gaat eten. Hoe beter je dit uitwerkt, hoe eenvoudiger het wordt om gezond te eten. Je koopt dan altijd de juiste boodschappen en bent op deze manier zeker dat het een eitje wordt om ook echt de gezonde maaltijden te gaan eten.

De meeste mensen eten ongezond omdat zij impulsief maaltijden kopen. Toch nog even die snelle magnetronmaaltijd in het mandje, of toch even via Thuisbezorgd iets bellen. Dit is een gemakkelijker alternatief dan zelf een maaltijd bereiden, want je kunt op deze manier veel gemakkelijker zelf in een handomdraai iets samenstellen. Als je de keuze hebt tussen de ingrediënten die al in de koelkast liggen of het bestellen van een maaltijd dan ga je toch vaker voor de eigen maaltijd. En op deze manier wordt gezond eten wel erg gemakkelijk.

 

Tip 2: Koop alleen de gezonde ingrediënten

Je kunt in de supermarkt vrijwel alle kanten op als het op voeding aankomt. Je kunt kiezen voor gezonde en ongezonde voeding: van overheerlijke groenten tot die suikerrijke koekjes die in overvloed in de supermarkt liggen. Val niet voor de vele marketing praatjes als het aankomt op gezonde voeding: leer zelf wat echt gezond is en koop op basis daarvan de juiste gezonde ingrediënten. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om gezond eten centraal te stellen in het voedingsschema dat je voor jezelf opstelt.

Deze ingrediënten staan altijd op jouw boodschappenlijstje als je tip 1 opvolgt. Omdat je vooraf al weet welke maaltijden je gaat bereiden, is het een stuk eenvoudiger om jouw boodschappenlijstje te vullen. Als je op woensdag een overheerlijke salade wilt maken dan kun je op jouw lijstje zetten dat je alle ingrediënten voor deze salade gaat halen. En dat geldt voor iedere maaltijd die je de komende weken gaat eten: van een omelet als ontbijt tot de stukken fruit die je voor onderweg meeneemt.

 

Tip 3: Kook samen met anderen

Gezond eten draait niet alleen om de voeding die je binnenkrijgt. Het gaat er ook om dat je van deze voeding geniet, en dat je dit samen met anderen doen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om het lang vol te houden en op deze manier iedere dag de beste maaltijden binnen te krijgen. Koken met anderen schept een unieke band en helpt daarbij om alleen maar gezonde ingrediënten te gebruiken. Als je samen met iemand kookt die ook het doel heeft om alleen maar gezond te eten dan houd jij je sneller aan alle voorwaarden die jij voor jezelf hebt opgesteld.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en kies iemand uit waar je eenmalig of meerdere keren per week een lekkere maaltijd mee bereidt. Zo kun je samen iets lekkers op tafel zetten en staat er altijd gezond eten op het menu. Of het nu iemand binnen jouw familie is of gewoon een goede vriend; iedereen kan helpen om iedere dag gezonder te eten en zo jouw voedingspatroon actief te veranderen. En daar pluk jij, samen met deze andere persoon, natuurlijk de vruchten van.

 

Tip 4: Leer alles over de juiste stoffen

Een belangrijk onderdeel van gezond eten is wat er in het eten zit. Hoe meer je erover weet, hoe gemakkelijker het wordt om ook echt gezond te eten. Als jij je op bepaalde dagen wat minder voelt dan is het vaak nodig om wat extra energie, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zodra je dit doorhebt, kun je maaltijden bereiden die hier perfect op aansluiten. Zo is een salade de ideale maaltijd om veel vitaminen en mineralen binnen te krijgen, dus op deze dagen kun je het beste deze voeding bereiden.

Maar ook voeding zoals avocado en zalm behoort tot gezond eten. Deze soorten voeding bevatten stoffen die je in geen enkele andere voedingssoort ziet terugkomen. En daar moet je maximaal gebruik van maken, want jij zult je uiteindelijk een stuk beter voelen als je deze stoffen binnenkrijgt. Zo bevat avocado meerdere soorten vetten die een belangrijke rol in ons lichaam kunnen spelen. Daarbij bevat zalm veel Omega-3, wat onder andere nodig is voor een goede hersenwerking. Leer daarom wat er in voeding zit, want dan kun je altijd gezond eten.

 

Tip 5: Wijk af van de maaltijden die je al kent

Er zijn veel ingrediënten die net dat beetje extra bieden, maar de kans is groot dat je nog niet eerder maaltijden hebt bereid waar deze ingrediënten in worden gebruikt. In dit geval is het belangrijk om even buiten jouw bekende samenstelling van maaltijden te kijken en te zorgen dat je maaltijden gaat bereiden die je nog niet kent. Het klinkt vooraf niet aantrekkelijk om een maaltijd te bereiden met voeding die je in eerste instantie misschien niet lekker vindt. Maar naarmate je steeds meer leert experimenteren met deze soorten voeding, wordt het gemakkelijker om iedere keer de beste maaltijd op tafel te zetten.

Koop daarom bijvoorbeeld een nieuw kookboek of ga eens voor een ander receptenboek. De recepten in deze boeken zullen weer een nieuwe inkijk geven in de soorten maaltijden die je kunt bereiden en helpen daarbij ook om iedere keer een perfecte maaltijd op tafel te zetten. Wees dan ook niet bang om te experimenteren met voeding die je nog niet eerder hebt gegeten. Dit maakt gezond eten juist zo uniek: de maaltijden hebben weer nieuwe smaken die je in weinig andere maaltijden ziet terugkeren, dus je hebt altijd nieuwe inspiratie om lekkere maaltijden te bereiden.

 

Tip 6: Leg een verzameling aan recepten aan

Als je altijd een goed recept achter de hand hebt dan wordt het gemakkelijk om gezond te eten. Denk hierbij aan een klein receptenboekje met maaltijden die je in een handomdraai kunt bereiden. Zo is het niet alleen gemakkelijk om snel even wat te bereiden als je weinig tijd hebt, het is ook een stuk eenvoudiger om maaltijden op tafel te zetten op het moment dat er iemand bij jou komt eten. Hoe groter het receptenboekje, hoe beter de maaltijden die je op tafel zet.

Je kunt een eigen receptenboek maken waarin diverse recepten staan die je in de nieuwe kookboeken hebt gevonden. Daarbij kun je ook op internet kijken welke maaltijden je kunt bereiden en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Net als het experimenteren met nieuwe voeding, maakt het aanleggen van een eigen receptenboekje het een stuk leuker om gezond te eten.

 

Tip 7: Begin ook met sporten

Als je regelmatig sport dan wordt het een stuk eenvoudiger om gezond te eten. De meeste mensen keren hun rug toe naar gezonde maaltijden omdat deze teveel tijd kosten. Sporten helpt om het doorzettingsvermogen te krijgen dat nodig is om te zorgen dat jij de maaltijden toch gaat bereiden. Als je net een mooie hardloopsessie hebt afgerond dan is het helemaal geen probleem om nog even 30 minuten in de keuken te staan om een lekkere after workout maaltijd te bereiden.

Stel daarom ook een goed sportschema op waarin is opgenomen wat je de komende week aan sport gaat doen. Dit kan variëren tot een hockeytraining tot een hardloopsessie. Je kunt je daarbij ook inschrijven bij een sportschool, waardoor het nog eenvoudiger wordt om de beweging te krijgen die je gedurende de week nodig hebt.

 

Tip 8: Kijk de juiste kookprogramma’s

De meeste televisiekanalen hebben tegenwoordig ook een eigen kookprogramma. Er zijn zelfs zenders die niets anders uitzenden dan programma’s waarin koks geweldige maaltijden bereiden. De meeste programma’s staan in het teken van gezond eten, dus het is dan nog gemakkelijker om de juiste maaltijden te bereiden. De kookprogramma’s gaan vaak erg diep in op de maaltijden, en kijken hierbij onder andere naar de stoffen die in de ingrediënten zitten die zij bereiden. Zo leer je nog meer over de voeding die jouw lichaam nodig heeft.

Daarbij leren de kookprogramma’s jou hoe je bepaalde soorten voeding kunt bereiden. Als je weet hoe je een overheerlijke zalm in de oven kunt klaarmaken dan ga je veel meer plezier beleven aan de tijd die je in de keuken staat. Je leert voeding nog meer te waarderen en kunt op deze manier altijd een goede maaltijd samenstellen. Gezond eten wordt een stuk gemakkelijker als je van de beste koks leert wat je in de keuken moet doen om het beste eindresultaat te krijgen.

 

Tip 9: Introduceer gezond eten aan jouw huishouden

Je bent ongetwijfeld niet de enige in jouw huishouden die op dit moment bezig is om gezonder te eten. Het is daarom slim om anderen in jouw huishouden kennis te laten maken met de overheerlijke maaltijden die je bereidt. Zo kun je anderen laten meegenieten van de nieuwe kookkunsten en zorg je daarbij ook dat zij een stuk gezonder zullen eten. Dit is vooral slim binnen huishoudens met kinderen, omdat het voedingspatroon van kinderen de laatste jaren steeds ongezonder is geworden. Dit is ook de grootste reden dat kinderen de laatste jaren steeds meer kampen met overgewicht.

Nodig jouw huisgenoten dus regelmatig uit om mee te eten en leg hen ook uit wat je hebt bereid. Niet iedereen is even geïnteresseerd in het verhaal achter de maaltijd, maar het kan hen toch de juiste kennis bijbrengen die zal helpen om zelf ook vaker gezond eten op tafel te zetten. Als je binnen jouw huishouden wisselt tussen het bereiden van maaltijden, dan is dit een van de gemakkelijkste manieren om te zorgen dat er ook vaker gezond eten voor jou klaar staat als jij na een lange dag school of werken toe bent aan een goede maaltijd vol vitaminen en mineralen.

 

Tip 10: Weet dat gezond eten erg gemakkelijk is

Het zal zeker een aantal dagen of weken kosten om gewend te raken aan gezond eten. Het is niet het meest makkelijke om aan te wennen. Als dit wel het geval was dan zou heel Nederland iedere avond een fantastische maaltijd op tafel zetten. Helaas is dit niet het geval. Het is goed om te weten dat het even duurt voordat je doorhebt wat nu wel en niet gezond is, maar als deze kennis eenmaal aanwezig is dan zul je iedere dag met veel plezier een gezonde maaltijd op tafel zetten.

Leer jezelf daarom om goede maaltijden te bereiden en wees niet bang om gedurende de eerste dagen of weken wat foutjes te maken. Er brandt wel eens iets aan, want dat kan nu eenmaal gebeuren. Maar als je steeds beter onder de knie krijgt wat er nodig is om gezond eten op tafel te zetten dan heb je zo door hoe je dit steeds verder kunt perfectioneren. En dan maak je op zeer eenvoudige wijze een geweldige kok van jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.