Home Blog

Is Maltodextrine Gezond? De voor- en nadelen

0
maltodextrine gezond

De kans is groot dat je al eens in aanraking bent gekomen met maltodextrine. Het wordt gebruikt in veel verpakte voedingsmiddelen, maar ook in sportdrank, snoep en babymelk. En omdat deze stof in zoveel producten voorkomen vraagt u zich terecht af of maltodextrine wel zo gezond is. Zijn er bijvoorbeeld ook bijwerkingen en hoe kun je deze herkennen? In deze blog gaan wij daar verder op in. Maar eerst een antwoord op de vraag wat het precies is.

Dus is maltodextrine gezond voor je? Uit gepubliceerde onderzoeken blijkt niet dat maltodextrine ernstige schadelijke effecten heeft voor de gezondheid. Sporters kunnen zelfs baat hebben bij maltodextrine en meer uit hun training halen. Daarentegen kunnen mensen ook te maken krijgen met bijwerkingen of zelfs allergische reacties. Goed om te weten dat maltodextrine niet alleen als supplement kan worden ingenomen maar dat ook veel voedingsmiddelen het bevatten om de houdbaarheid, volume of textuur te verbeteren / te behouden.

TIP! Ervaar je regelmatig een dip tijdens je training of wil meer energie? Gebruik eens maltodextrine voor een hoger energiegehalte! Bekijk alle supplementen bij Body&Fit!

Wat is maltodextrine nu eigenlijk precies?

Maltodextrine is een kunstmatige koolhydraat dat afkomstig is van zetmeel: meestal uit maïs gewonnen maar ook uit aardappelzetmeel, rijst of tarwe. Het zetmeel gaat door een bewerkingsproces (toevoegen van enzymen en zuren en vervolgens koken) waardoor het zetmeel deels wordt verteerd en vervolgens gezuiverd en gedroogd. Zo ontstaat een fijn wit poeder met een licht zoete smaak, ook wel maltodextrine genoemd.

Dat fijne witte poeder is het beste te omschrijven als een kort en snel verteerbare keten van glucosemoleculen. Het kan worden ingezet door sporters om betere sportresultaten te behalen maar ook om het herstelvermogen te verbeteren.

Maltodextrine is dus een snel verteerbare suiker, levert 4 calorieën per gram op en wordt heel snel door het lichaam opgenomen. Dat betekent dat deze koolhydraat een hoge glycemische index heeft. Nadeel daarvan is dat dit voor bloedschommelingen kan zorgen.

De laatste tijd zien we dat maltodextrine voor steeds meer doeleinden gebruikt wordt. Denk aan het gebruik in verpakte voedingsmiddelen om de textuur te behouden, een langere houdbaarheidsdatum en meer volume.

Daarnaast zien we maltodextrine regelmatig gebruikt wordt ter vervanging van suiker omdat dit minder calorieën bevat dan suiker.

Veel mensen zijn echter geïnteresseerd in het gebruik van maltodextrine tijdens sporten en wat de eventuele bijwerkingen zijn. En of het wel zo gezond is. Daarom gaan we daar verder op in met deze blog.

bol7daagsebol7daagse

Wat doet maltodextrine voor sporters?

Maltodextrine kan het lichaam snel voorzien van suikers en geeft daarmee een snelle energieboost. Sporters die op zoek zijn naar een snelle energiebron gedurende de training gebruiken sportdranken met maltodextrine erin.

Doordat maltodextrine zo snel wordt opgenomen in het bloed kan het snel vrijgemaakt als energievoorraad voor tijdens het sporten. Bijvoorbeeld bij inzet van explosieve kracht, het doen van dropsets waarbij je tot failure traint of gedurende HIIT- trainding voor meer uithoudingsvermogen. Je kunt daardoor meer herhalingen uitvoeren of net dat beetje dieper gaan dan dat je gewoonlijk zou kunnen. Daarmee lijkt het wel een beetje op de werking van creatine.

Een tweede voordeel voor sporters is dat het helpt bij een snellere opname van eiwitten. Tevens kan maltodextrine ook nog op andere gebieden helpen bij je sportresultaten:

 • Aanvulling spierglycogeen als Post-Workout supplement
 • Koolhydraat aanvulling in een eiwitshake
 • Tijdens zware inspanning om spieren gelijkmatig van energie te voorzien
 • Vlak voor de inspanning: het laden van glycogeen voor de training

Ook uit gepubliceerde onderzoeken blijkt dat de sportprestaties verbeterd kunnen worden door het gebruik van maltodextrine.

maltodextrine poeder

Een onderzoek gepubliceerd in “Human Movement” The Journal of University School of Physical Education, Wroclaw toont aan dat het de sportprestaties kan verbeteren wanneer men voor de wedstrijd Maltodextrine tot zich neemt. (bron)

Ook blijkt dit “goedje” inzetbaar te zijn voor Rehydration Drinks, Sport Energy Drinks en Sport Recovery Drinks (bron) met positieve effecten voor de prestaties en herstel.

Welke sporters hebben voornamelijk voordeel bij maltodextrine?

Krachtsporters kunnen baat hebben bij maltodextrine door dit te gebruiken in combinatie met een proteïne shake. Eiwitten worden op deze manier sneller opgenomen door het lichaam.

Duursporters gebruiken maltodextrine voorafgaand en tijdens de training voor een energieboost en tegen uitdroging.  

We kennen nu de voordelen en nadelen van maltodextrine. Zijn er ook gezonde alternatieven voor mensen die overgevoelig zijn of klachten ervaren naar regelmatige consumptie van maltodextrine?

TIP! Ben je fanatiek sporter en wil je maltodextrine gebruiken om ter verbetering van je sportprestaties of herstel? Check dan snel deze supplementen bij Body & Fit! Best getest!

Maltodextrine of dextrose?

Belangrijke verschil tussen maltodextrine en dextrose is de opneembaarheid.

Het lichaam heeft minder moeite om dextrose af te breken en er energie uit vrij te maken dan maltodextrine. Maltodextrine is een meer complexe vorm van suiker (een meervoudige suiker), terwijl dextrose een enkelvoudige suiker is. Maltodextrine wordt daardoor iets minder snel afgebroken dan dextrose. Hierdoor komt energie geleidelijk vrij en zal de insulinepiek in het lichaam lager zijn.

Tijdens actieve inspanning of vlak erna is de insulinepiek niet echt schadelijk omdat alle opgenomen suikers direct naar de spieren gaan.

Welke producten bevatten maltodextrine?

Het kan zijn dat je bijwerkingen of gezondheidsklachten ervaart door het (te veel) binnen krijgen van maltodextrine. Daarom is het goed om te weten in welke producten je maltodextrine kunt verwachten. We noemen hieronder een aantal belangrijke en meest voorkomende producten, met name voorverpakte voedingsmiddelen:

 • Babyvoeding
 • Sportdranken
 • Supplementen
 • Dressings
 • Snoep
 • Chocolade
 • Pudding
 • Taartvulling
 • Ingeblikte soep en fruit
 • Sauzen
 • Suikervervangers

In veel voedingsmiddelen wordt tegenwoordig maltodextrine toegevoegd. Dat is ook wel te verklaren omdat fabrikanten maltodextrine gebruiken ter vervanging van suiker. Maar ook voor de verbetering van de textuur en smaak. Ook wordt het soms in medicijnen verwerkt om er voor te zorgen dat pillen hun vorm blijven behouden zonder dat de werkende stof verloren gaat.

Maltodextrine bijwerkingen

Hoewel het stofje is goedgekeurd door de FDA als additief voor levensmiddelen, kan het toch bijwerkingen en gezondheidsrisico’s hebben zoals de meeste andere levensmiddelenadditieven.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

 • Allergische reacties
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Opgeblazen gevoel
 • Flutalentie (winderigheid)

De volgende allergische reacties kunnen ontstaan:

 • Huiduitslag
 • Astma
 • Jeuk
 • Ademhalingsproblemen

Als bovengenoemde bijwerkingen/reacties optreden, raadpleeg dan direct een arts.

Niet iedereen zal direct bijwerkingen of een allergische reactie ervaren. Wel kan maltodextrine voor de gemiddelde persoon verandering veroorzaken in gewicht, schommelingen in de bloedsuikerspiegel en in de darmflora.

Gewichtstoename: maltodextrine bestaat voornamelijk uit lege koolhydraten en suikers. Voor een actieve sporter kan dit soms handig zijn maar voor de gemiddelde persoon kan het bijdragen in een toename van het gewicht wanneer je er teveel van binnen krijgt en weinig sport.

Hoge Glycemische Index: Een formule dat aangeeft hoe snel een voedingsmiddel in je lichaam wordt omgezet in suikers en in je bloed wordt opgenomen.

De Glycemische Index van maltodextrine ligt tussen 85 en 135 en is daarmee zeer hoog. Dit geeft een enorme piek in je bloedsuikerspiegel wat op termijn slecht is voor de gezondheid en diabetes kan veroorzaken.

Darmbacteriën:  maltodextrine kan de compositie van de darmbacteriën veranderen wat kan leiden tot gevoeligheid voor ontstekingen en ziektes. (bron) (bron)

Naast deze bijwerkingen zijn er ook de voordelen voor sporters zoals eerder genoemd. Krijg je klachten en wil je toch die boost ervaren tijdens je training? Kies dan voor gezonde alternatieven van maltodextrine.

Gezonde alternatieven voor maltodextrine

Maltodextrine heeft zowel voordelen als nadelen. Als jij overgevoelig bent voor maltodextrine of het wilt vermijden dan kun je zoeken naar gezonde alternatieven of vervangende zoetstoffen.

De volgende producten kun je gebruiken ter vervanging van maltodextrine:

 • Honing
 • Ahornsiroop
 • Pectine
 • Kokos suiker

Het voordeel is dat deze stoffen – in tegenstelling tot maltodextrine – wel enige voedingswaarde bevatten. Echter, in veel producten zit maltodextrine verwerkt dus zal je het product moeten vermijden wil je geen maltodextrine meer binnen krijgen.

Voor mensen die zelf hun eten bereiden kunnen deze zoete substanties hetzelfde effect hebben als maltodextrine.

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van maltodextrine.

Hoeveel maltodextrine per dag is veilig? Voor de inzet van maltodextrine tijdens of na het sporten gebruik je 20 tot 50 gram voor- tijdens- of direct na de training met ruimschoots water. Tijdens het sporten ervaar je een hoger energiegehalte waardoor je de oefening beter aankan en dus meer herhalingen kunt doen. Na de workout helpt maltodextrine voor transport van eiwitten naar de spieren waardoor herstel beter mogelijk is.

Is maltodextrine glutenvrij? Voor mensen met coeliakie kan maltodextrine gewoon gebruikt worden. Let wel op dat de kans ontstaat dat je andere bijwerkingen of allergische reacties kunt krijgen. Niet iedereen zal dat ervaren maar houdt er wel rekening mee. Houdt je ook vooral aan de aanbevolen dosering zonder deze te overschrijden.

Wat doet maltodextrine in ons lichaam? Het wordt snel opgenomen door het lichaam en komt voornamelijk als glucose in ons bloed terecht. Glucose is nodig om energie in het lichaam op te wekken. Door de hoge glycemische index kan je een piek hebben in je bloedsuikerspiegel waardoor je een hoger energiegehalte ervaart en bijvoorbeeld bij een dip tijdens het sporten weer even door kan.

Is maltodextrine schadelijk? Hoewel maltodextrine kan zorgen voor bijwerkingen, is het volgens gepubliceerde onderzoeken nooit als gevaarlijk bestempeld. Mensen kunnen bijwerkingen ervaren als gevolg van een intolerantie voor koolhydraten of een minder goede opname daarvan. Die mensen kunnen maltodextrine maar beter vermijden.

Wat is de voedingswaarde van maltodextrine? per 100 gram bevat maltodextrine gemiddeld 380 kilocalorieën, 95 gram aan koolhydraten waarvan 5,2 gram suiker.

Ook interessant

5 TREFZEKERE MANIEREN OM ENERGIEGEBREK AAN TE PAKKEN >>

JEZELF MOTIVEREN OM TE SPORTEN >>

Helpt een Crosstrainer bij Mooie Ronde en Strakke Billen?

0
Mooi ronde en strakke billen

Veel vrouwen (soms ook mannen) trainen om mooie en strakke billen te krijgen. Maar welk fitnessapparaat is daarvoor het beste geschikt? En welke methode van trainen is effectief om mooie ronde en strakke billen te krijgen?

De crosstrainer wordt gezien als één van dé fitnessapparaten waarmee je de billen en benen goed aanpakt. Maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe moet je dan trainen voor een prachtig eindresultaat? Lees het in deze blog!

Dus helpt een crosstrainer bij mooi ronde en strakke billen? Met een crosstrainer kun je effectief je bilspieren trainen. Bij de op- en neergaande beweging worden de bilspieren licht geactiveerd, terwijl bij de achterwaartse beweging de bilspieren extra geactiveerd worden. Uiteindelijk ligt de nadruk vooral op je bil- en beenspieren waardoor deze sterker en groter worden.

Een crosstrainer is een veelzijdig apparaat. Het is een veelgebruikt apparaat met als doel afvallen, sterker worden en fit blijven. Hoe je de bilspieren het beste kunt trainen en wat je moet voor mooie gevormde en strakke billen lees je in deze blog!

Hoe train je de billen effectief met een crosstrainer?

Een crosstrainer kun je dus voor verschillende doeleinden gebruiken. Maar hoe krijg je snel mooie en strakke billen door het trainen op een crosstrainer? Wat moet je doen voor een optimaal resultaat?

Door een crosstrainer op de gebruikelijke manier te gebruiken ga je niet bijzonder snel resultaat zien. Je gebruikt de bilspieren wel maar niet actief genoeg. Maar juist door de beweging anders uit te voeren kun je wel snel mooie resultaten bereiken! Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen ten opzichte van andere fitnessapparaten. Deze lees je verderop in deze blog.

Als beginner is het wel aan te raden om op de gebruikelijke manier te beginnen. Ben je al meer gevorderd en sta je regelmatig op een crosstrainer dan hebben wij een aantal tips om je bilspieren extra te activeren en sneller resultaat te halen. En dat zijn mooie ronde en strakke billen!

Hoe leg je dan die extra focus op de billen ( en benen)?

 • Laat de handgrepen los: Door alleen te trappen met de benen wordt het moeilijker om je staande te houden waardoor je de spieren rondom je romp (en dus ook de bilspieren) extra gebruikt. Zorg ervoor dat je daarbij voor dat je het gewicht van je lichaam op je hielen brengt en niet naar voren gaat leunen.
 • Probeer een achterwaartse beweging: Door een achterwaartse beweging te maken breng je meer focus op de bilspieren. Dit zal in het begin wel even vreemd aanvoelen omdat het geen natuurlijke beweging is. Blijf focussen op je bilspieren en je einddoel: mooie en strakke billen!
 • Verander de hellingshoek: De duurdere crosstrainers hebben de mogelijkheid om de hellingshoek te veranderen. Hiermee wordt meer druk uitgeoefend op de bilspieren en wordt de training behoorlijk zwaar. 
 • Aanpassen van de lengtepas: Je kunt de pedalen van de crosstrainer instellen zodat je voeten dichter bij elkaar komen te staan. Daarmee maak je de lengtepas korter en zal er meer spanning op de bilspieren komen. Neem de Stair Stepper als voorbeeld.
 • Maak je onderrug hol: Door je billen naar achteren te duwen en je rug hol te trekken en je bovenlichaam naar voren te brengen leg je alle focus op de bilspieren. Ik zie vrouwen dit nooit doen maar dit is juist één van de meest effectieve technieken voor mooie en strakke bilspieren met een crosstrainer. Zie ook de video hieronder!
 • Regelmatig van schema wisselen: Laat je lichaam niet wennen aan een bepaald trainingsschema. Varieer tijdig zodat je lichaam zich weer moet aanpassen aan het nieuwe schema. Ook kan hierbij de weerstand aangepast worden waardoor je de training nog zwaarder maakt. En aanpassing is groei!

Natuurlijk train je ook nog andere spieren dan alleen de bilspieren. Welke dat zijn en hoe je deze spieren ook traint zullen we hieronder verder toelichten.

Welke andere spieren gebruik je op de crosstrainer?

Crosstrainer_Focus Fitness Fox 4

Het voordeel van een crosstrainer is dat je verschillende spiergroepen gebruikt. De spieren die je actief gebruikt zijn natuurlijk de billen en de benen. Door het accent te verleggen of de training zwaarder te maken breng je variatie aan.

Variatie kun je ook aanbrengen door een actieve armzwaai in te zetten. Hiermee train je actief je schouder, arm, borst en rugspieren. Actief naar voren drukken van de armstangen traint de bovenste spieren aan de achterkant van de armen en de borstspieren. 

Wat minder actief gebruikt worden zijn de buikspieren en onderste rugspieren. Zowel de buikspieren als de rugspieren zorgen voor stabilisering van het lichaam tijdens de crosstraining. Deze spieren zorgen ervoor dat de krachtoverbrenging van het boven- en onderlichaam stabiel blijft.

Omdat je zoveel spieren gebruikt kunnen we wel spreken van een total body workout. Je gebruikt namelijk veel spieren (spiergroepen) tegelijk. En we weten van total body workouts dat deze zeer effectief zijn voor afvallen maar ook voor spieropbouw. Om uiteindelijk een slanker en beter uiterlijk te krijgen.

Naast dat je veel spieren gebruikt, train je met een crosstrainer ook het cardiovasculair systeem. Dit betekent dat je voornamelijk areobe traint. Hiermee verbeter je de kracht en inhoud van je hart en longen. Je zuurstoftoevoer verbetert en er worden nieuwe bloedvaten aangemaakt. Deze veranderingen zorgen voor een verbeterde conditie. 

Trainingsschema crosstrainer voor mooie en strakke billen

Wil je specifiek mooie en strakke billen? Gebruik dan onderstaande schema als voorbeeld. Dit is een schema voor beginners en heeft als doel krachtopbouw en verbeteren van de conditie. In het schema zijn bewegingen verwerkt die de bilspieren specifiek aanpakken.

Fase / bewegingTijdsduurWeerstandRPM (rounds per minute)
Warming-up fase 100:00 – 05:00365
Warming-up fase 205:00 – 10:00570
Achterwaarts bewegen10:00 – 20:00770
Voorwaarts bewegen20:00 – 30:00770
Alleen je benen30:00 – 35:00770
Cooling-down35:00 – 40:00450
bron:fitnessapparaat.nl

Dit schema kun je natuurlijk eindeloos variëren! Maar gebruik ook je gezond verstand! Je kunt bijvoorbeeld ook toevoegen dat je actief de armen gaan gebruiken. Of je maakt het na een aantal weken zwaarder door je onderrug hol te trekken en je bovenlichaam naar voren te brengen. Hoe je dat doet? Bekijk de video hieronder!

Kun je ook afvallen met een crosstrainer?

Als je het op de juiste manier aanpakt dan kun je afvallen door training met een crosstrainer. Voorkom daarbij het Fatt Ass Cardio Syndroom: het te frequent en langdurig cardio-training doen op een laag niveau (in de vetverbrandingszone). Meer informatie hierover te vinden in ons GRATIS e-book! Download dit e-book door in een nieuw tabblad naar de homepage van onze website te gaan.   

Als je het dus op de juiste manier aanpakt kan je afvallen met een crosstrainer. Je kunt namelijk op een efficiënte en met een natuurlijke beweging een aanzienlijke hoeveelheid calorieën verbranden. En uiteindelijk ook vet. Met een hometrainer is dat veel minder het geval.

Zelf met een lage trainingsintensiteit kun je met een crosstrainer al effectief afslanken. Belangrijker is namelijk de duur van de training. 

Vergelijken we een training van 60 minuten crosstraining met bijvoorbeeld hardlopen of een hometrainer dan zijn de verschillen toch wel aanzienlijk:

FitnessapparaatCalorieën (per 60m)
Crosstrainer689
Zwemmen517
Roeien511
Jogging508
Hometrainer399

Natuurlijk speelt ook voeding een belangrijke rol bij het afvallen. Want hoewel crosstraining je stofwisseling stimuleert en een after-burn effect heeft, is het belangrijk om zoveel mogelijk clean te eten en dus niet te gaan snaaien nu je zo goed bezig bent. Veel mensen hebben gedurende de dag ook weer meer trek. Zorg voor gezonde tussendoortjes!

Andere fitnessapparaten voor de billen

Ook andere fitnessapparaten kun je gebruiken om je billen mooier en strakker te maken. Maar weet wel dat de crosstrainer één van de beste apparaten is om de billen te trainen.

Stair Stepper

Vrouw op een stair stepper

Naast de crosstrainer is de Stair Stepper een ideaal apparaat om specifiek de spieren van en rondom de billen te trainen. Want eerder in deze blog hebben we een aantal manieren aangegeven om de bilspieren extra aan te pakken. Één daarvan is het aanpassen van de lengtepas.

En dat is precies wat de Stair Stepper doet.

Het is goed om de crosstrainer eens af te wisselen met de stair stepper voor het trainen van de benen en billen. Je gaat merken dat je de spieren in de billen en benen op een andere manier aanpakt. Dit apparaat is echter meer geschikt voor de gevorderde sporter.

Hip Thruster

Tweede alternatief voor de crosstrainer is de hip thruster machine. Met dit fitnessapparaat train je de bilspieren volledig geïsoleerd. Dit wil zeggen dat een oefening speciaal gericht is op een specifiek spier (groep).

Naast de bilspieren train je in mindere mate ook de onderrug, achterkant van de benen 9hamstrings) en de buikspieren. Een goede oefening om de training op de crosstrainer mee af te wisselen!

Waarom de bilspieren trainen?

De bilspieren, beenspieren en core zijn bij veel mensen zwakker dan zou moeten. Dit heeft vooral te maken met de levensstijl die veel mensen hebben. Wij zitten teveel. Veel teveel! Daardoor is ons onderlichaam verzwakt geraakt.

Je zal dat opmerken wanneer je van je stoel komt, bukt, door je knieën zakt of gewoon loopt. Je billen zijn dus niet alleen goed voor het zitten. Want de bilspieren hebben dus ook een ondersteunende functie, onder andere bij het naar achter brengen van je been.

Ten derde zijn de bil- en beenspieren belangrijk als je vet wilt verbranden. Je bil- en beenspieren zijn de grootste spieren van je lichaam. Wanneer jij deze spieren regelmatig traint zal dat een relatief groot effect hebben op je metabolisme en daarmee je (vet) verbranding.  

bol7daagsebol7daagse

Voor Wie is Een Crosstrainer Geschikt?

Een crosstrainer is geschikt voor elke (beginnende) sporter. De reden hiervoor is dat je gewrichten en botten minimaal belast worden. Een training op een crosstrainer is daardoor zeer geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen of overgewicht.

Ook voor mensen die gewoon hun conditie willen verbeteren of hun gezondheid willen verbeteren is een crosstrainer prima. Zelfs specialisten raden vaak een crosstrainer aan.

Tegenwoordig is zitten het nieuwe roken. Ook daarbij kan een crosstrainer helpen. Een crosstrainer is prima geschikt om klachten en blessures aan het lumbale gebied of de wervelkolom te voorkomen.

Zelfs voor zwangere vrouwen is de crosstrainer zeer geschikt. Dit in tegenstelling tot hardlopen of fietsen wat vaak als onaangenaam en onpraktisch wordt ervaren.

Voordelen van trainen met een crosstrainer

Nog even kort de voordelen van een crosstrainer:

 • Effectief: Je verbruikt veel meer calorieën dan bijvoorbeeld zwemmen of joggen. Duur is belangrijker dan intensiteit.
 • Minimale belasting voor gewrichten: Trainen zonder impact op heupen, enkels en knieën.
 • Goede ergonomie: De vegende beweging is een natuurlijke beweging en voorkomt blessures.
 • Doelgericht trainen: Crosstrainers hebben tegenwoordig allemaal een hartslagmeter. Daarmee kun je doelgericht trainen in een bepaalde hartslagzone. Ook de verschillende trainingsprogramma’s helpen bij het doelgericht trainen.
 • Verbeteren van zowel conditie als kracht: Met een crosstrainer train je vooral het vasculaire systeem d.w.z., een areobe training wat kracht en inhoud van het hart verbeterd. Effectief bewegen zorgt voor betere krachtuithoudingsvermogen.
 • Versterken van de romp:  Beweging van armen en benen wordt continue door je buik en rug ondersteund.
 • Voor iedereen: Een crosstrainer is laagdrempelig en weinig belastend. Ook als je vermoeid bent is de kans op blessures klein.

Tot Slot

Met een crosstrainer train je niet alleen je benen en billen. Het is een full body workout waarbij je zowel je bovenlichaam als je onderlichaam gebruikt. Een crosstrainer is zeer effectief voor afvallen en het krijgen van een beter figuur!

Als je thuis wilt sporten dan raden wij aan om de pagina te bekijken waarin bij de beste kooptips onthullen voor het kopen van de beste crosstrainer voor thuisgebruikt.

Beste Mobiele Airco voor in de slaapkamer (of elders) Top 4

0
mobiele airco voor en achterzijde

De zomers worden steeds warmer in Nederland. Als je niet goed tegen de warmte kunt of je veel thuis werkt dan is een mobiele airco wel een uitvinding. Maar ook als je ’s avonds heerlijk wilt relaxen in de woonkamer. Het zijn krachtige apparaten die grote ruimtes moeiteloos koud krijgen. Omdat we zelf ook een mobiele airco op kantoor nodig hebben gingen wij op zoek naar de beste mobiele airco’s van dit moment. We zullen dit artikel regelmatig updaten als er nieuwe modellen op de markt komen.

We tonen eerst een top 5 mobiele airco’s en gaan verderop in deze blog in op waarop je moet letten bij de aanschaf van een mobiele airco.

De Ultieme Top 5 Mobiele Airco’s

Voordat je een airco koopt wil je natuurlijk weten waarop je moet letten. Eerst tonen we onze top 5 airco op basis van kwaliteit, prijs, duurzaamheid en gebruiksgemak.

1. Aspen Xtra – Mobiele Airco*****

Als je op zoek bent naar een mobiele airco met een groot vermogen, geschikt voor de wat grotere ruimtes, dan is deze Aspen Xtra mobiele airco wellicht bijzonder geschikt voor jouw!

Deze mobiele airco heeft een strak design en een mooie afwerking. Met zijn 0.5 meter breedte en 80cm lengte is er niet veel ruimte nodig om deze airco in kamer te plaatsen. De 34 kilo aan gewicht staat op verrijdbare wielen waardoor deze mobiele airco zeer eenvoudig te verplaatsen is.

Bediening en gebruiksgemak

Deze airco is ten eerste zeer gemakkelijk te installeren.

Het bedieningspaneel -een groot digitaal kleurendisplay- is overzichtelijk en gemakkelijk te volgen. In plaats van het bedieningspaneel kan ook een afstandsbediening gebruikt worden.

Ook is er een verstelbare uitblaasopening waarmee je de luchtstroom naar wens kunt regelen. Verder is er een Auto Restart mogelijk. Met de wieltjes onder het apparaat is de mobiele airco gemakkelijk verrijdbaar.

Functionaliteit

De Aspen Xtra mobiele airco heeft een 3,55 kW koelvermogen. In BTU is dit een koelvermogen van 12000 BTU. Dit bekent dat deze mobiele airco geschikt is voor ruimtes tot 40m2. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een natuurlik R290 koudemiddel.

Via het groot digitaal kleurendisplay zet je het apparaat eenvoudig in slaap, Eco of Timer mode. Ook kun je gemakkelijk ontvochtigen en ventileren met deze mobiele airco. 

Met de verkoelingsfunctie van de ventilator kun je prima zorgen voor een lichte verkoeling zonder dat je de aircofunctie gebruikt.

Kwaliteit en comfort

Deze mobiele airco is niet super groot of zwaar maar eerder compact van formaat met een stijlvol design. Na bestelling heb je eigenlijk een direct start- en stekker klare airco in huis!

De mening zijn helaas verdeel of deze airco nu stil is of juist niet echt stil is. Kijken we naar de feiten dan zien we een geluidsniveau van 64db. Dat is inderdaad niet echt stil, want een echt stille airco heeft nu eenmaal een geluidsniveau van rond de 50 decibel. Deze zul je echter niet veel aantreffen. Die 64 decibel wordt overigens geproduceerd wanneer er een vol vermogen wordt gevraagd.

De ervaring is dat in een ruimte van rond de 30m2 het ongeveer een half uur duurt om de ruimte naar de gewenste temperatuur te brengen. Je merkt direct het verschil zodra je deze mobiele airco aan hebt staan.

Mobiele Airco_Aspen Xtra

Voordelen

 • Goede kwaliteit geschikt voor grotere ruimtes
 • mooi design
 • Koelt prima
 • Makkelijk te installeren
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • kan als luidruchtig worden ervaren
 • fansnelheid niet aanpassen
 • Geen raamafdichtingskit

Kenmerken

 • Koelvermogen van 3,55 kW
 • Ontvochtigingsfunctie: Ja
 • Lucht circulatie: Ja
 • Afstandsbediening
 • Luchtstroom regeling
 • Auto Restart
 • 12000 BTU
 • Energielabel A
 • Slaap, Eco & Timer mode
 • 1,5m snoerlengte
 • Prijs ±275

Bestel direct deze krachtige mobiele Airco van Aspen Xtra! Bekijk snel (korting op) de adviesprijs bij Bol.com! Klik op de button hieronder om deze airco te bekijken en de actuele prijs te bekijken!

 2. Trotec PAC 2100 X Mobiele Airco****

Ben je op zoek naar verkoeling maar maar wil je niet dat je energierekening door het dak gaat? Dan zou ik zeker deze Trotec PAC 2100 mobiele airco overwegen!

Deze stille mobiele airco is meer dan geschikt voor de kleinere ruimtes tot 25 m2. En dankzij het slimme stroombesparingssysteem houd je de energierekening laag.

Bediening en gebruiksgemak

Deze mobiele airco van Trotec heeft een aantal handige features die je veel gebruiksgemak geven.

Ten eerste wordt automatisch de ventilator en compressor uitgeschakeld of ingeschakeld bij het bereiken van de doeltemperatuur. Dit is bij vele andere mobiele airco’s niet het geval.

Ten tweede is er de nachtmodus die de temperatuur langzaam aan verhoogt. Dit zorgt voor een betere nachtrust.

Ten derde is het LED-display volledig uitschakelbaar waardoor er geen onnodig licht wordt gemaakt in de slaapkamer.

Tot slot is er de 24-uurs timer die het apparaat in- en uitschakelt om momenten dat de ruimte daadwerkelijk wordt gebruikt. 

Als laatste is er de condensreservoir die maar zelden geleegd hoeft te worden door het intelligente recyclingsysteem.

Functionaliteit

Met een krachtige 2 kW motor is deze mobiele airco perfect inzetbaar voor woon- en kantoorruimten tot 65m3. Eenmaal geïnstalleerd en draaiende? Dan regelt het geïntegreerde thermostaat het bereiken van de doeltemperatuur en de energiebesparingsfunctie voor een lage energierekening.

Met de ontvochtigings- en ventilatiefunctie koelt, ventileert en droog je de kamerlucht en zorg je voor een ideaal werkklimaat of slaapklimaat.

Met de slaapstand is het prima in slaap vallen zonder omkijken naar de airco!

Kwaliteit en comfort

Na aankoop is deze mobiele airco eenvoudig te installeren. Binnen enkele handelingen is deze opgebouwd en klaar voor gebruik.

Een pre is het energie A label en de energiebesparingsfunctie. Ook het intelligente recyclingsysteem dat het gecondenseerde water gebruikt voor koelen van de condensator onderscheidt deze mobiele airco!

Het bedieningspaneel is is eenvoudig handmatig op met een afstandbediening te bedienen. Je ziet duidelijk de kamertemperatuur en huidige instellingen.

Een optimale luchtstroom kan worden bereikt met een keuze uit 2 ventilatorsnelheden en ene instelbare uitblaasrichting.

Mobiele Airco_Trotec PAC 2100

Voordelen:

 • Stroombesparingsfunctie
 • Uitneembare luchtfilter
 • Timer Functie
 • Stille werking 53 decibel

Nadelen:

 • Minder geschikt voor groter ruimtes
 • Korte afvoerslag

Kenmerken:

 • Motorvermogen: 1100 Watt
 • Ontvochtigingsfunctie: Ja
 • Ventilator: Ja
 • Afstandsbediening: Ja
 • Luchtstroom regeling: Ja
 • Digitale timer
 • Filter: Ja
 • 7000 BTU
 • Energielabel A
 • 1,5m snoerlengte
 • Instelbaar thermostaat: Ja
 • Prijs ±240

Deze mobiele airco van Trotec heeft een zeer goede prijs/kwaliteit en behoort zeker binnen de top 3 beste mobiele airco’s! Bekijk de actuele prijs bij BOL.com!

3. Tristar AC-5477 3-in-1 Mobiele airco****

Heb je een kleine ruimte om te koelen? Dan is deze mobiele airco van Tristar wellicht een goede optie. Voor ruimtes tot 20 m2 heb je een prima mobiele airco voor niet teveel geld.

Met een breedte van 32cm, een lengte van 37cm en een hoogte van 80cm en en gewicht van maar 18 kg kun je dit apparaat gemakkelijk door het hele huis gebruiken. Of gemakkelijk meenemen naar kantoor of…

Met de verrijdbare wielen is dat allemaal geen probleem.

Bediening en gebruiksgemak

Met het zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke bedieningspaneel heb je de beschikking over verschillende mogelijkheden. Ook is deze mobiele airco gemakkelijk op afstand te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening.

mobiele airco _bedieningspaneel

Met de digitale timer bepaal jij zelf en vooraf wanneer de airco voor je aan het werk is.

Dankzij de verrijdbare wieltjes is deze mobiele airco overal te gebruiken en gemakkelijk te verplaatsen. Deze mobiele airco is niet al te groot en neemt dus niet veel plaats in.

Voor de afvoer wordt er ook een raamset bijgeleverd. Hiermee kun je de luchtafvoer instellen. Meestal wordt dit niet bijgeleverd maar bij deze mobiele airco van Tristar dus wel.

Functionaliteit

Als je verkoeling zoekt voor ruimten tot 60 kuub of 20 vierkante meter dan is deze mobiele airco daarvoor geschikt. Met een koelvermogen van 7000 BTU kun je daarvoor ook niet meer verwachten.

De temperatuur stel je gemakkelijk in van 16 graden tot 31 graden. Maar je kunt niet verwachten dat het ook daadwerkelijk 16 graden wordt. Je krijgt je kamer wel behoorlijk koeler tot een aangename en niet drukkende temperatuur.

Naast koelen is er ook nog een ventilator en een droogfunctie. Die droogfunctie kun je handig inzetten om zeer warme dagen. De warme drukkende lucht wordt hiermee verwijderd waardoor de lucht vervolgens makkelijker is te koelen.

Kwaliteit en comfort

Voor een dergelijke prijs haal je een prima mobiele airco in huis. Met zijn 65 decibel produceert hij wel redelijk wat geluid.

Van een airco met een vermogen van 785 Watt kun je wel een stuk minder verwachten dan de nummer 1 met een vermogen van 3400 Watt.  

Met een energielabel A zijn de gebruikskosten goed in de hand te houden. Na een uur zakt de temperatuur toch al snel met enkele graden. 

Mobiele Airco_Tristar AC 5477

Voordelen:

 • Eenvoudig instellen
 • Met afstandbediening
 • Werkt snel
 • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen:

 • Matige handleiding
 • drainage slang niet meegeleverd

Kenmerken

 • Koelvermogen van 785 W
 • Ontvochtigingsfunctie: Ja
 • Ventilator: Ja
 • Afstandsbediening
 • Luchtstroom regeling: Nee
 • Digitale timer
 • Filter: Nee
 • 7000 BTU
 • Energielabel A
 • Slaap, Eco & Timer mode
 • 1,5m snoerlengte
 • Prijs ±300

Bestel direct deze degelijk mobiele airco zodat je morgen nog in een heerlijk klimaat kunt werken of slapen! Bekijk de actuele prijs bij BOL.com!

 

 4. AEG Chillflex Pro AXP26U338CW

Deze gewilde airco staat bekend om zijn grote koelvermogen en klein formaat. u kunt thuis heerlijk genieten van ideale omstandigheden. Als het buiten heet is, behoud deze airco precies de juiste temperatuur in huis of de slaapkamer!

Bediening en gebruiksgemak

De bediening van dit apparaat spreekt voor zich, terwijl de afvoerslang soms lastig is te positioneren. Maar een goede oplossing hiervoor is om er de optionele set met raamafdichting bij te nemen. Dan kun je deze probleemloos plaatsen.

De wielen onder het apparaat maken deze mobiele airco geschikt om gemakkelijk te verplaatsen zonder dat daar veel mankracht voor nodig is.

Het apparaat is voorzien een opbergvak voor het snoer. Dat is erg prettig bij het verrijden. Heel prettig is dat deze airco weinig geluid maakt.

Functionaliteit

Hoewel de airco toch iets groter is dan verwacht, wordt dit meer dan goedgemaakt doordat deze mobiele airco precies doet wat het moet doen, namelijk de ruimte koelen. Een ruimte zo groot als een woonkamer kan deze airco gemakkelijk koel krijgen.

Verder heeft dit apparaat een aantal interessante extra functies.

Voordelen:

 • Eenvoudige bediening
 • Een stille apparaat in zijn klasse dus geschikt voor de slaapkamer
 • mooi design
 • Kan een grote ruimte snel koeler maken
 • Label A energieverbruik

Nadelen:

 • Afvoerslang is misschien wat kort en groot
 • Uitlaat condenswater aan de korte kant

Kenmerken

 • Geschikt voor 40m2 ruimte
 • Energieverbruik label A
 • Automatisch uitschakelen
 • Indicatielampje
 • Timer
 • Vermogen 3500 Watt
 • Afstandsbediening
 • 2 jaar garantie
 • Luchtreinigingsfunctie
 • Ontvochtigingsfunctie

Bekijk nu of deze airco nog beschikbaar is! Deze airco is zeer gewild en regelmatig uitverkocht! Klik hieronder op de blauwe button om de actuele prijs en bechikbaarheid te bekijken bij BOL.com

Waarom een mobiele airco kopen?

Een mobiele airco in de slaapkamer lijkt in Nederland steeds meer gewoonte dan uitzondering. Steeds meer mensen gaan over tot de aankoop van een mobiele airco. Dit komt doordat de zomers in Nederland niet alleen warmer zijn maar de warme perioden ook langer aanhouden. En vooral in de steden is het dan moeilijk vol te houden zonder verkoeling.

De airco helpt niet alleen bij verkoeling overdag maar ook ’s nachts in de slaapkamer. Veel mensen hebben problemen om in slaap te komen omdat het langer duurt voordat onze lichaamstemperatuur is gedaald. Daarnaast maakt een te warme omgeving ons minder comfortabel om lekker in slaap te komen. Tevens laat studie zien dat de lengte van de REM-slaap korter is in een te warme slaapomgeving.

Verder zien we dat de zomers in Nederland steeds warmer worden. De gemiddelde temperatuur stijgt en het aantal hittegolven neemt toe. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend. Dit komt mede door de luchtvochtigheid waardoor het hier al snel drukkend warm is.

Een mobiele airco brengt niet alleen verkoeling. Het heeft ook andere voordelen ten opzichte van een niet-mobiele airco. Namelijk dat een mobiele airco energie zuiniger is dan een vast gemonteerde airco aan of op het dak. Je koelt namelijk de ruimte waar je op dat moment bent. Daarmee is een mobiele airco ook direct efficiënter dan een gemonteerde airco. Ook bent u heel flexibel omdat u met één apparaat verschillende ruimtes kunt koelen. Zoals bijvoorbeeld overdag de woonkamer en ’s avonds de slaapkamer. Tot slot zijn de mobiele airco’s ook nog relatief goedkoper.

Mobiele airco kopen? Hier moet je op letten!

Onderstaande video van Kieskeurig.nl geeft goede informatie over waarop u moet letten bij de aankoop van een mobiele airco. Bekijk deze video en u kunt vervolgens zelfstandig een goede aankoop doen. Bekijk danvervolgens alle airco’s door op de blauwe knop te klikken en alle airco’s te bekijken.

Nu weet je waarop je moet letten! Bekijk alle airco’s bij BOL.com. Zij bieden regelmatig mobiele airco’s aan onder de adviesprijs!

Afvallen met hardlopen? Alle info voor het beste resultaat!

0
vrouw aan het hardlopen om af te vallen

Je wilt afvallen met hardlopen? Dat kan! Want het is gemakkelijk, je bent niet aan tijden gebonden en heel laagdrempelig. Maar juist daardoor zijn er wel veel valkuilen. Wij willen met deze blog jouw op weg helpen zodat je weet wat je kunt doen om resultaat te behalen met hardlopen. Bij het afvallen maar ook voor een betere conditie etc…

Kun je afvallen door hardlopen?

Hardlopen en afvallen. Dat is het doel wat veel mensen hebben die gaan hardlopen. Maar hoeveel gewicht kun je verliezen als je gaat hardlopen en wat moet daarvoor precies doen? Want je gaat natuurlijk niet direct gewicht verliezen als je één keertje gaat hardlopen. Overigens geldt dat voor iedere sport.

Als je wilt afvallen zal je tijd en moeite moet steken in het regelmatig en consistent voor langere tijd aan de slag te gaan met je lichaam. Maar dat je kunt afvallen met hardlopen is zeker. Kijk maar eens naar het figuur die professionele hardlopers hebben in vergelijking met een pure sprinter…

Hoeveel kun je afvallen met hardlopen?

Met afvallen kun je ongeveer 850 calorieën per uur verbranden. Als je twee keer per week gaat hardlopen dan kost het ruim een jaar om 5 kilo vet kwijt te raken! Dat lijkt natuurlijk een eeuwigheid maar is goed te doen als structureel wilt werken aan je gezondheid en lange termijn denkt. Want met hardlopen zijn ook vele gezondheidsvoordelen te behalen!

Hoeveel je daadwerkelijk kan afvallen met hardlopen is per persoon verschillend. Want onder andere het gewicht, duur, intensiteit en huidige conditie bepalen hoeveel calorieën je kan verbrandt met hardlopen.

Wel staat vast dat je een energietekort moet creëren om überhaupt af te vallen. Wil je afvallen met hardlopen dan zal je een negatieve energiebalans moeten creëren. Je moet dan minder calorieën eten dan dat je binnen krijgt.

Om een energietekort te creëren moet je eerst weten hoeveel je binnen krijgt. Daarvoor kennen we het begrip energie uit kilocalorieën (kcal) van ons voedsel. Dagelijks consumeren we zo’n 2500 kcal wat gelijkstaat aan 10460 kJ. 1 kcal is gelijk aan 4,184 kJ.

Omdat de meesten van ons een beter figuur willen en dus vooral vet willen verliezen (met behoud van spiermassa) moet we bepalen hoeveel energiewaarde vet heeft en hoeveel wij hiervan verbranden.

Ons lichaamsvet heeft een energiewaarde van 9 kcal per gram ofwel 37,6 kJ/g.

Nemen we als voorbeeld een man van 35 jaar die 70 kilo weegt en de marathon in 3,5 uur loopt dan zien we dat de beste man 0,98*70*42,195=2895 kJ verbrandt tijdens het lopen van de marathon (berekend volgens de formule E=c*m*d waarbij c gelijkgesteld aan 0,98 kJ/kg/km en d(km)=42,195.

Dus om 1 kilo lichaamsvet af te vallen moet deze man 137 kilometer lopen! Waarom? 1 kilo lichaamsvet komt overeen met 37600 kJ. Gebruik de formule E/cm dus 37600/(0,98*70*0,25)=137 kilometer! We moeten die 37600 kJ dus ook nog corrigeren voor het rendement van onze menselijke motor die 25% is. Vandaar het laatste gedeelte *0,25.

Hoeveel uur moet je daarvoor hardlopen? Daarvoor moet je weten dat je ongeveer 850 calorieën per uur verbrandt met hardlopen. 1 kilo vet is 9000 calorieën. Om dus 1 kg vet weg te lopen zal je minimaal (9000/850)=11 uur moeten hardlopen! Als je twee keer per week een half uur gaat hardlopen kost dit je ruim een jaar om 5 kilo vet kwijt te raken!

Hardlopen leidt dus niet direct tot veel gewichtsverlies. Veel is namelijk ook water die je direct weer aanvult door water te drinken… Je energiebalans is zeker net zo belangrijk! Want zou je bijvoorbeeld een dag niet eten dan verlies je 10460/37,6=278 gram vet! (bron).

Kortom: je zal regelmatig moet hardlopen om echt resultaat te zien en dus vet kwijtraken. Daarbij gelden dan ook nog aanvullende voorwaarden zoals dat je niet ineens meer gaat eten en je energiebalans dus anders komt te liggen. Afvallen met hardlopen kun je dus alleen bereiken met regelmatig trainen en door goed op je voeding te letten en dus ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën binnen krijgen. Want van hardlopen op zich ga je niet afvallen; je verbrandt calorieën.

Hoe vaak in de week hardlopen voor afvallen?

Hardlopen en afvallen

Wij mensen willen zo min mogelijk doen met zo maximaal mogelijk resultaat (minimal effort, maximum result). Veel lezers vragen zich dan ook af hoe vaak hardlopen per week nodig is te kunnen afvallen. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Want afvallen hangt van veel meer factoren af.

Wel is het in zijn algemeenheid zo dat wanneer je resultaat wilt zien zal je minimaal twee keer in de week moeten gaan sporten. Want met één keer per week sporten kun je nauwelijks iets opbouwen of op enig gebied resultaat boeken.

Kun je buikvet verliezen met hardlopen?

Er is een interessante studie gedaan naar het verliezen van buikvet onder verschillende trainingsomstandigheden. Deze studie werd gedaan door Het Duke University Medical Center onder 150 personen gedurende 8 maanden.

Daaruit kwam naar voren dat hardlopen, joggen en stevig wandelen betere manieren zijn om buikvet te verbranden dan krachttraining.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder drie groepen:

 1. Groep 1 deed alleen aerobe training op een loopband (20 km per week)
 2. Groep 2 deed driemaal per week krachttraining
 3. Groep 3 combineerde krachttraining met duurtraining

De groep die de hardlooptraining op de loopband deed bleek het meest viscerale vet te zijn kwijtgeraakt. Dit vet bevindt zich diep in het lichaam rond de organen en is gevaarlijker voor de gezondheid dan het oppervlakkige vet aan de buitenkant van het lichaam.

Groep 3 bleek het meeste buikvet verloren te hebben. Het gaat hier wel om het direct zichtbare vet aan de buitenkant van het lichaam.

Groep 2 was opvallende uitzondering. Bij deze groep was het visceraal vet juist toegenomen terwijl het oppervlakkige buikvet juist was afgenomen.

Onderzoekers geven aan dat je krachttraining niet helemaal moet afschrijven. Want naarmate je ouder wordt is spierkracht steeds belangrijker. Duurtraining voorziet hier niet in. Daarom is een combinatie van duurtraining en krachttraining het meest wenselijk.

Beste tijdstip hardlopen om af te vallen?

Wil je afvallen met hardlopen? Kijk dan ook eens naar het tijdstip van de dag waarop je gaat hardlopen. Want het tijdstip van de dag maakt ook zeker een verschil ten opzicht van jouw gezondheidsdoelen!

Als je vet wilt verliezen dan blijkt dat sporten in de ochtend beter is voor het verliezen van vet. In de ochtend kan je lichaam beter vet losmaken en dus vet verbranden. Dus als je voornamelijk vet wilt verbranden dan zou je beter in de ochtend kunnen gaan sporten. Wel kun je in de ochtend wat minder kracht ervaren of minder zin hebben om te gaan sporten. Maar uiteindelijk is dat het waard!

TIP! GOEDKOOP de beste hardloopschoenen kopen en kiezen uit het grootste assortiment? Bekijk de SALE van vandaag bij BOL.com!

Afvallen met hardlopen schema

Hardlopen is een uitstekende manier om calorieën te verbranden. Want met een goede hardloopsessie kun je al snel zo’n 800 tot 1000 calorieën verbranden. Tevens blijkt uit verschillende onderzoeken dat een duurtraining effectief kan zijn om gewicht te verliezen.

Uiteindelijk kun je natuurlijk alleen afvallen als je door het hardlopen een calorietekort creëert. Want om af te vallen moet je meer energie verbruiken dan dat je nodig hebt. Ook wel negatieve energiebalans genoemd.

Nadeel van (veel) hardlopen kan zijn dat je lichaam verandert op een manier die je niet zou willen. Vooral door lange duurtrainingen is het niet verwonderlijk als je spiermassa verliest. Diverse onderzoeken tonen dat ook aan. Je kunt spiermassa behouden door eiwitrijke voeding te eten en je duurtraining te combineren met krachttraining.

Als je resultaat wilt behalen zal je minimaal 2 keer per week in actie moet en kopen. Want met één keer sporten per week kun je niets opbouwen.

Dus beginners starten met 2 tot 3 keer per week hardlopen. Gevorderden kunnen dit uitbouwen naar 3 of zelfs 4 keer per week.

Start je vanuit het niets en breng je de dag vooral zittend door dan is het eerste schema wat past. Dit is voor de absolute beginner.

Begin bij voorbeeld 2 a 3 keer per week 20m afwisselend wandelen en hardlopen en bouw dit rustig op.

Hardlopen schema beginner zonder conditie

Voor de absolute beginner hebben wij een schema opgesteld dat uitgaat van twee keer in de week een half uur in beweging komen. We werken altijd met een cycle van 6 tot 8 weken om het lichaam aan de (nieuwe) prikkels te laten wennen. Omdat dit de absolute beginfase is zal het schema om de paar weken iets wijzigen omdat je als beginner snel vooruitgang zult gaan merken. Heel belangrijk is een goede warming up doen!

 • Week 1 t/m 3: twee keer per week wandelen voor minimaal 20 minuten tot maximaal 30 minuten. Begin echt met rustig wandelen en zorg dat je een paar goede wandelschoenen in huis haalt! Wandelen kun je eventueel afwisselen met rustig wandelen en snelwandelen. Bijvoorbeeld 2 minuten snelwandelen en 8 minuten rustig wandelen. Dat herhaal je dan 2 tot 3 keer.
 • Week 4 t/m 6: Maak je snel progressie? Dan kun je deze week starten met snelwandelen afgewisseld door rustig joggen. Bijvoorbeeld 8 minuten snelwandelen en 2 minuten rustig joggen. Herhaal dit dan 2 tot 3 keer. Vind je dat nog te vroeg? Dan herhaal je het schema van week 1 t/m 3.
 • Week 6 t/m 8: In deze fase zou je snelwandelen moeten kunnen afwisselen met rustig joggen. Start met 6 minuten snelwandelen en probeer daarna 4 minuten te joggen. Herhaal dit schema tot 4 keer. Dus in totaal is je training dan 40 minuten. Als dit gemakkelijk gaat dan start je met 10 minuten snelwandelen om vervolgens 20 tot 30 minuten rustig te gaan joggen.

Hardloopschema voor gevorderden

Een gevorderde harloper zou tenminste tot 2 kilometer rustig moeten kunnen joggen. De gevorderde joggers hebben immers een tempo van 6 tot 10 kilometer per uur. We gaan er echter bij dit schema vanuit dat je het hardloopschema voor beginners succesvol hebt afgerond! Met dit schema ga je 3 keer per week een training doen. Zorg dat je altijd een goede warming up hebt gedaan! En na de hardlooptraining een goede cooling down!

 • Week 1 t/m 2: Probeer in staat te zijn om aan het einde van week 2 zo’n 30 tot 40 minuten rustig te joggen. Start week 1 met 20 minuten joggen en bouw dit uit naar 30 minuten joggen. Week 2 start je met 30 minuten joggen en bouw je uit naar 40 tot 50 minuten joggen. Eventueel kun je de derde training in week twee joggen afwisselen met een aantal minuten hardlopen.
 • Week 3 t/m 6: Je gaat hier de hardloopfase in. Je start elke training met 10 tot 20 minuten joggen en laat dit de laatste 10 minuten overgaan in op een rustig tempo hardlopen. Je hardloop training duurt dan zo’n 30 minuten. Maximaal 40 minuten. Denk eraan dat je na de training de tijd neemt voor een cooling down!
 • Week 7 t/m 9: De duur van de hardlooptraining voeren we op naar 45 minuten. Begin elke training met 10 minuten joggen en ga daarna rustig hardlopen. Tussendoor kun je eventueel het hardlopen afwisselen met joggen om even op adem te komen. Probeer aan het einde van week 9 in staat te zijn om zo’n 30 minuten te kunnen hardlopen!

HIT training voor afvallen met hardlopen

Bij High Intensity Interval Training ben je actief bezig om de hartslag zo hoog mogelijk te houden. Dit werkt als volgt: als je een hardloopsessie van 30 minuten doet dan kost dit ontzettend veel energie. Er zijn ook maar weinig mensen die dit goed kunnen volhouden. Daarbij loop je niet altijd op maximale snelheid; je probeert een snelheid aan te houden waarbij je het 30 minuten kunt volhouden.

Ga je echter met High Intensity Interval Training aan de slag dan werkt het anders. Je pakt iedere 30 seconden een sprint en gaat dan op maximale snelheid. Vervolgens neem jij 90 seconden een lage snelheid aan. En dan blijft de hartslag continu op zijn piek, terwijl je minder snel moe wordt. De hartslag gaat tijdens de eerste 30 seconden aanzienlijk omhoog. De 90 seconden hierna blijft het hart snel slaan terwijl je helemaal niet hart rent. Het lichaam is op dat moment bezig om het bloed rond te pompen. En op deze manier kun je dankzij hardlopen afvallen en zorgen dat je steeds slanker wordt.

Het is daarbij ook een stuk gezonder. Een hardloopsessie van 30 minuten heeft veel invloed op de gezondheid van jouw benen. Je traint de beenspieren te actief op dat moment, en dat kan erin resulteren dat je met blessures te maken krijgt. Wissel je echter 30 seconden sprinten af met 90 seconden rust dan zul je maar 7,5 minuut echt hard trainen. De andere 22,5 minuut ben je op een rustig tempo aan het hardlopen. Afvallen wordt zo erg gemakkelijk, want je hebt veel minder last van jouw onderlichaam.

Redenen om te gaan hardlopen

Sporten is goed voor je lichaam. Zolang je dat op een verantwoorde manier doet. Daarom is het belangrijk om dat je jouw training aanpast op je niveau. En dat je denkt aan een warming-up en een cooling-down.

Regelmatig sporten – waaronder hardlopen – kan bijdragen aan een gezond lichaam. Met een goede trainingssessie traint jij je hart- en bloedvaten, verbeter jij jouw conditie en versterk je jouw botten.

Als het mee zit voel jij je ook een stuk gelukkiger dankzij het ontspannende effect en de productie van endorfines.

Wel zijn er een aantal voorwaarden die ervoor zorgen dat jij op een verantwoorde manier kunt gaan hardlopen. Zo is het belangrijk dat je over de juiste looptechniek bezit en jouw training aangaat met de juist intensiteit, passend bij jouw niveau op dat moment.

Om overbelasting van knieën en enkels te voorkomen is het belangrijk dat je geen zwaar overgewicht hebt. Wil je zonder problemen of kans op blessures een stuk hardlopen of joggen? Dan is voldoende spierkracht en mobiliteit ook wel belangrijk.

Maar laat dit je niet tegenhouden om te gaan sporten! Begin op een niveau dat bij jouw past! Vandaaruit kun je verder bouwen.

Is hardlopen goed voor je figuur?

Vrouw met platte buik_buikvet verliezen

Of hardlopen goed is voor je figuur hangt af van hoe jij eruit wilt zien. Een sprinter ziet er namelijk heel gespierd uit terwijl een duurloper juist een heel slank figuur heeft.

Maar over het algemeen is hardlopen of welke sport dan ook waarbij je in beweging komt goed voor je figuur! Je versterkt je spieren en krijgt hierdoor een beter getraind lijf. Je krijgt bijvoorbeeld een strakkere buik, meer been- en kuitspieren en strakkere billen.

En hoewel hardlopen niet de beste manier is om vet te verbranden, kun je toch met regelmatig hardlopen over een langere periode behoorlijk wat vet kwijt raken.

Voordelen van hardlopen

We hebben al aangegeven welke positieve bijdragen hardlopen kan hebben op de gezondheid. Zo kan hardlopen bijdragen aan een verbeterde hartfunctie, sterkere hart- en bloedvaten en sterkere botten. Maar zijn er ook nog andere voordelen van hardlopen die misschien wel het afvallen ondersteunen?

Het blijkt vooral dat hardlopen maar ook andere vormen van sport en bewegen goed zijn voor de mentale gezondheid, zorgt voor een stukje zelfdiscipline (bij diëten bijvoorbeeld), bevordert een goede nachtrust en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Dat zijn nogal wat claims maar hier liggen ook voldoende wetenschappelijke studies aan ten grondslag.

Zijn er dan ook nadelen aan hardlopen?

Nadelen van hardlopen

Ja en nee. Want het gaat met name om het feit dat mensen in beweging komen wat hardlopen zo gezond maakt. Want professionele hardlopers kunnen zeker schade ondervinden wanneer zij dit niet professioneel aanpakken met goede schoenen etc.. Maar jij hoeft je daar geen zorgen over te maken…

Wel zijn er een paar nadelen die je ter overweging met nemen.

Onder andere zien we dat hardlopen bij beginners blessuregevoelig is. Vooral mensen die wat zwaarlijvig zijn kunnen snel last krijgen van de knieën en heupen. Het lichaam moet namelijk bij iedere stap de klap opvangen.

Een ander nadeel voor wanneer je puur gericht bent op vet verbranden is dat het afterburn-effect na het hardlopen niet zo groot is ten opzicht van bijvoorbeeld een intensieve spinning training of krachttraining. Ook HIT training is uitstekend voor het afterburn-effect.

Dit afterburn-effect zorgt ervoor dat je ook na je training gedurende een bepaalde periode extra calorieën verbrandt.

Een tweede nadeel (maar deze is persoonlijk) is dat het hardlopen op zich niet zorgt voor spieropbouw maar wel bijdraagt aan je algehele conditie en om extra calorieën te verbranden.

Wil je spiermassa behouden dan kun je naast je duurlooptraining kiezen voor een intervaltraining met explosieve sprintbewegingen.

TIP! Wil je gaan hardlopen om af te vallen? Bedenk dan dat het net zo belangrijk is om je energie-inname in de gaten te houden! Let dus goed op wat je eet! De Ovenschotel Bijbel helpt je enorm een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon zonder veel koolhydraten!

Ook interessant

KUN JE AFVALLEN MET WANDELEN? >>

BESTE LOOPBAND TIPS >>

Beste zonnebankcrème 2023 vinden? Ontdek deze TOP 5!

0
Zonnebank

Als jij regelmatig onder de zonnebank ligt dan is een zonnebankcrème geen overbodige luxe. Sterk nog, een goede zonnebankcrème beschermt je huid en ondersteunt het natuurlijke bruiningsproces. Daarnaast voorkomt een goede zonnebankcrème uitdroging en helpt het vroegtijdige huidveroudering voorkomen.

In mijn zoektocht naar de beste zonnebankcrèmes voor het gezicht kwam ik erachter dat een goede keuze maken nog niet zo eenvoudig is. Daarom heb ik voor jou een top 5 zonnebankcrème voor het gezicht samengesteld waarvan ik overtuigd ben dat deze doen wat het beloofd. Wij hebben dit onderzocht op basis van kwaliteit en ervaring van andere gebruikers. En zelf gaan we natuurlijk ook regelmatig onder de zonnebank!

Moederdag 2023: Wat geef je haar? Top 5 cadeaus

0
Moederdag -mama zittend

Aanstaande zondag is het weer Moederdag. Wat ga je jou liefste mama nu dit jaar eens geven? Misschien is het al wat laat maar zoek je op de valreep nog leuke inspiratie om je moeder te verwennen. Zij heeft ten slotte altijd voor je klaar gestaan en daarom wil je haar dit jaar eens echt in het zonnetje zetten. Hoe je dat het beste kunt doen lees je hieronder!

Atkins Dieet: In 4 Fases Gewicht Verliezen

0
Jongeren die Slank zijn

Al meer dan 20 jaar geleden ontwikkelde Dr. Atkins zijn eigen dieet: het Dr. Atkins-dieet. In dit dieet draait alles om de 4 fases. Welke 4 fasen dat zijn en hoe jij daarmee gewicht gaat verliezen lees je in deze blogpost.

Glutenvrij Dieet: De Trend Van Dit Moment!

0
Graan producten_glutenvrij dieet

Glutenallergie is al lange tijd een bekende allergie. Steeds meer mensen komen er achter dat zij helemaal niet zo goed tegen gluten kunnen. En dat is natuurlijk nadelig, want het heeft een groot effect op jouw lichaam. Als je op dit moment nog steeds gluten eet, en er van overtuigd bent dat jij ook aan een glutenallergie leidt, dan is het slim om voor een glutenvrij dieet te kiezen. Op deze manier voorkom jij dat je nog langer last ondervindt van vervelende gevolgen.

Snel Afvallen? Lees Dan Eerst Deze 11 Tips!

0
Crashdieet_Vrouw met hoepel

Snel afvallen is een grote uitdaging, maar het is vaak gemakkelijker dan je denkt. Want het basisprincipe zal wel bekend zijn. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zal je gewicht gaan verliezen. Veel minder eten is niet altijd de eerste en de beste oplossing. In dit artikel lees je hoe je zo veel mogelijk resultaat kunt behalen.

Op welke leeftijd begint de overgang?

0
vrouw en overgang

Deze vraag stellen veel vrouwen die richting de overgang gaan. Op welke leeftijd begint nu precies de overgang? Dit is niet precies te zeggen maar de overgang vindt plaats tussen de 45 en 55 jaar. Vaak begint de overgang al wat eerder namelijk zo rond de 47 jaar.

Overgang symptomen. Herken jij ze?

0
vrouw overgangssymptomen

Voor vrouwen is het betreden van de overgang onvermijdelijk. Vroeg of laat moet iedere vrouw hieraan geloven. Het onvermijdelijke gevolg zijn de overgang symptomen. Tijdens deze fase zal je door diverse processen heengaan. Jouw lichaam is aan het veranderen en dat ga je gegarandeerd merken.

Waarom een simpel overgang-dieet niet werkt

0
overgangdieet weegschaal

Er bestaat een misconceptie over afvallen tijdens en na de overgang. Veel vrouwen (en experts) denken dat je met een simpel dieet al het overtollige vet kan verbranden. Maar zo gemakkelijk is dat niet. We ontrafelen een aantal fabels en laten je zien wat wel werkt. Je leest het in deze blog.

De BOL.com 7-daagse is gestart! 7 Dagen bizar goede deals! Bekijk actiepagina!
Geverifieerd door MonsterInsights