Home Gezondheid De Oorzaak van Brandend Maagzuur en Hoe dit Snel te Verhelpen

De Oorzaak van Brandend Maagzuur en Hoe dit Snel te Verhelpen

0

Heb jij ook regelmatig last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren of diarree? Dan zou dit wel eens het gevolg kunnen zijn van een maagzuurtekort. De huidige medische aanpak vermindert juist maagzuur. Medicijnen kunnen de symptomen maar tijdelijk onderdrukken. De echte oorzaak wordt hiermee niet opgelost. Wat kun jij doen om branden maagzuur te voorkomen?

Dus wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur? Brandend maagzuur is het gevolg van te weinig maagzuur. De sluitspier tussen de maag en slokdarm sluit zich niet goed. Vaak door onvoldoende maagzuur en een onjuiste zuurgraad. Bij voldoende maagzuur met een juist pH zou deze spier zich op een natuurlijke manier moeten sluiten waardoor het maagzuur niet omhoog kan komen. Oorzaken van te weinig maagzuur zijn o.a. stress, geraffineerd en bewerkt voedsel en een lage consumptie van chloride in voeding.

Oorzaken van brandend maagzuur

De belangrijkste functie van maagzuur is de vertering van dierlijke eiwitten en gluten in granen. Eiwitten zijn het grootste molecuul in ons voedsel en daar is letterlijk zoutzuur voor nodig om deze op te lossen en te verteren.

Maagzuur is in feite zoutzuur. Het is vloeibaar chloor (waterstofchloride)  waarin dus eiwitten opgelost kunnen worden. Darmbacteriën zijn niet in staat om eiwitten af te breken.

Omdat dierlijke eiwitten en gluten zo moeilijk verteerbaar zijn, blijft door een tekort aan maagzuur een verstikkende massa van onverteerd eiwitrijk voedsel achter wat gaat gisten en rotten. Dit trekt op haar beurt bacteriën en schimmels aan. Door dit proces ontstaan gassen die een opgeblazen gevoel geven. Maagzuur is dus vaak een teken van slechte eiwitvertering.

De belangrijkste oorzaken van branden maagzuur en dus eigenlijk een tekort aan maagzuur is stress. Stress verzwakt de bijnieren waardoor we te weinig maagzuur aanmaken met als gevolg een slechte eiwitvertering.

Een tweede belangrijke oorzaak is geraffineerd en bewerkt voedsel. Vooral snelle koolhydraten! Je spijsvertering hoeft nauwelijks aan het werk bij snelle koolhydraten. Het wordt immers zeer snel in het bloed opgenomen en daarom ook wel snelle suikers genoemd.

De huidige medische aanpak vermindert juist het maagzuur door zuurremmende medicijnen. Dit terwijl de maagzuurafscheiding al is verstoord. Zuurremmende medicijnen zoals Prilosec, losec, Zantac, Pepcid, Pantozol, Nexium kunnen helpen om tijdelijke symptomen te onderdrukken maar verhelpen niet de oorzaak van brandend maagzuur.

Verder is lage inname van chloride in voeding door middel van juiste zout en voeding. Keltisch zeezout is geschikt evenals selderij.

Tot slot is kan het zijn dat je een verkeerde combinatie van voedingsstoffen tegelijk binnen krijgt. Voor eiwitvertering worden andere enzymen ingezet dan voor het verteren van koolhydraten. En het lichaam kan niet tegelijkertijd meerdere enzymen inzetten.

We weten nu de verschillende oorzaken van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is dus eigenlijk een tekort aan maagzuur. Daardoor werkt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet optimaal. Hoe kun je brandend maagzuur verhelpen?

Hoe Kun je Brandend Maagzuur Snel Verhelpen?

Omdat brandend maagzuur vooral de oorzaak is van een tekort aan maagzuur, is het noodzaak onze maagzuurproductie weer op gang te brengen.

Hoe kunnen we de maagzuurproductie weer op gang brengen?

Hoogwaardig zout (keltisch zeezout)

keltische zeezout tegen maagzuur

Zout wordt in je lichaam gesplitst in natrium en chloride. Chloride gaat naar je maagzuur terwijl natrium naar je bijnieren gaat. Zie je hoe belangrijk zout voor je kan zijn? Selderij en zout zowat de enige bronnen van chloride! Zout is dus heel belangrijk voor ons! Het draagt als enige voedingsmiddel rechtstreeks bij aan de aanmaak van maagzuur omdat er chloride in zit.

Zure en gefermenteerde voeding en dranken

Veel mensen denken bij brandend maagzuur aan teveel maagzuur en gaan mogelijk zure en gefermenteerde voeding vermijden. Dit kan mogelijk het probleem verergeren. Zure en gefermenteerde voeding kunnen bijdragen aan een betere vertering van (bepaalde) voeding / voedingsstoffen. Denk aan volle yoghurt, zuurdesembrood, zure bessen, zuurkool, appelazijn en balsamico azijn. 

Minder Bewerkte Koolhydraten

Bewerkte koolhydraten worden niet voor niets “snelle suikers” genoemd. Deze komen min of meer direct in het bloed terecht. Beperk je tot een geringe hoeveelheid complexe koolhydraten. Laat je maaltijd vooral bestaan uit dierlijke vetten en eiwitten van biologische afkomst. Dergelijke voeding vereist meer spijsverteringscapaciteit waardoor het lichaam meer maagzuur moet aanmaken.  

Weet ook dat vetten helpen om eiwitten te verteren! Eet dan ook meer vet dan eiwit.

Voorkom Zoveel Als Mogelijk Stress

Misschien ervaar je zelf ook regelmatig stress. Dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen staan op verschillende gebieden onder druk. Zowel professioneel als financieel en relationeel. 

Als we veel stress ervaren worden de bijnieren verzwakt waardoor het lichaam minder maagzuur aanmaakt. En daardoor komen we in een staat van slechte eiwitvertering.

Verbeter de opname van voedingsstoffen met HCL capsules

Betaine HCL is magazuur als supplement. Het is een supplement waardoor je rechtstreeks maagzuur kunt innemen (HCL = hydrochloride = maagzuur). er zijn ook varianten met toegevoegde enzymen.

Veel mensen boeken weinig vooruitgang wanneer zij bezig gaan met voeding. Ook dit heeft o.a. te maken met een beperkte opname van voedingsstoffen. Veel testen laten zien dat dit het gevolg is van een tekort aan maagzuur. Hierdoor raken de cellen in ons lichaam ondervoed.

Symptomen van onvoldoende maagzuur zijn:

  • slechte admen
  • onverteerd voedsel in de ontlasting
  • opgeblazen gevoel na het eten
  • acné
  • depressie

De grootste oorzaak van maagzuurtekort is stress. Maar ook een overmatig koolhydraatconsumptie, traag werkende schildklier en frisdranken kunnen een maagzuurtekort veroorzaken.

Wanneer heb je een tekort aan maagzuur?

maagzuur enzym

Dit kun je testen met het Betaïne HCL supplement. Je neemt 1 capsule tussen tijdens de maaltijd, tussen een portie eiwitten. Dus nadat je de helft van je eiwitrijke maaltijd hebt gegeten neem je een capsule. Daarna eet je de andere helft van je maaltijd op en wacht je 15 minuten. Bij voldoende maagzuur zal je binnen 15 minuten na de maaltijd een licht branderig gevoel krijgen. Bij een tekort aan maagzuur voel je niets. Je verhoogd dan de dosering naar 2 capsules (300mg) tijdens de volgende maaltijd. Verhoog naar maximaal 3 capsules.

Je kunt afbouwen wanneer je een branderig gevoel merkt. Je verlaagt dan het het aantal capsules naar 2 stuks totdat je na verloop van tijd ook dan een branderig gevoel krijgt. Dat betekent dat je terug kunt naar 1 capsule. Totdat je uiteindelijk weer zonder kunt!

Nogmaals, neem alleen een capsule bij een eiwitrijke vaste maaltijd!

Het Betaïne HCL supplement kun je HIER bestellen.

Gebruikte bronnen:

voedingisgezondheid.nl en overloadworldwide.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.