Als je calorieën wilt verbranden in de sportschool kies je meestal voor een crosstrainer of loopband. Je zet je headset op stelt een programma in en begint je workout. Na een intensieve workout kijk je even op het dashboard en ziet dat je ruim 400 calorieën hebt verbrand. Heb jij je wel eens afgevraagd of dit getal klopt? Is dat waarom je toch niet zoveel afvalt?
Waarom wijken calorietellers op een loopband sterk af van de werkelijkheid? De meeste cardio apparaten (loopband) en trackers bevatten een calorieteller dat sterk afwijkt van het werkelijke calorieverbruik doordat de apparaten niet in staat zijn het directe calorieverbruik te meten maar werken met variabelen (proxy variabelen) die niet direct relevant zijn maar dienen als vervangen voor een niet te meten variabele. Om het calorieverbruik op een loopband te meten wordt daarom gebruik gemaakt van de gelopen afstand, hartslag of de power output.
Calorieteller op een loopband niet nauwkeurig
Uit recent onderzoek blijkt dat calorietellers op “stationary exercise machines” een onjuiste weergave geven van de werkelijkheid. Calorietellers op cardio apparaten overschatten het calorieverbruik met zo’n 130 calorieën per 30 minuten. Dit is gelijk aan een banaan per dag of zo’n 6 kg per jaar…
zie onderstaande video op businessinsider.nl
Waarom blijken zoveel apparaten niet nauwkeurig te zijn? En wat heeft dat voor een effect op jouw gewicht?
Allereerst moet je dit weten: hoe complexer de machine, hoe onbetrouwbaarder de meting van de energie die jij in het apparaat stopt. De getallen die op het dashboard verschijnen kun je dus maar beter niet al te letterlijk nemen. Die wijken vaak 50% of meer af.
De reden voor deze afwijking is dat je niet direct het calorieverbruik meet. Door de machine worden aannames gedaan welke resulteren in een schatting. Want eigenlijk zou je het energieverbruik op cel niveau moeten meten. Dit is echter onpraktisch en niet uitvoerbaar. Daarom moet er in plaats daarvan proxy variabele gemeten worden.
Wat zijn proxy variabelen? In de statistiek is dit een variabele dat niet direct relevant is maar dat dient als vervanging voor een niet te meten variabele. Een variabele is een goede proxy als er een nauwe correlatie is, bij voorkeur lineair.
Dus om het calorieverbruik te meten wordt de gelopen afstand of de harslag als maatstaf gebruikt. Of het vermogen dat het apparaat levert. Het vermogen (Power Output) van het apparaat is wel een relatief betrouwbaar variabele.
Desondanks laten recente onderzoeken zien dat veel apparaten zo’n zo’n 42% afwijking vertonen. Niet best dus. Lees in dit artikel waarop je nog meer moet letten als je een loopband koopt.
Hoe wordt je calorieverbruik berekend?
De waardes die je te zien krijgt zijn gemiddelden. De meeste cardio apparaten werken met een standaard instelling. Die standaard instelling berust op een standaard man van 75 kilo. Met die gegevens en de duur van de training, intensiteit (helling) en de afstand maakt het apparaat een berekening.
Het apparaat kijkt dus niet naar geslacht, hoeveel je weegt, je leeftijd etc…
Een andere factor waar je rekening mee moet houden is je ruststofwisseling. Cardio apparaten geven het calorieverbruik inclusief ruststofwisseling. Dat is jouw verbruik in rusttoestand.
Verder kijkt het apparaat niet naar hoe jij het apparaat gebruikt. Gebruik je handvaten of beweeg jij je armen actief mee?
Tot slot wordt geen rekening gehouden met wie het apparaat bediend. Is dat een geoefende sporter of een beginner? Een beginnende sporter zal meer energie verbruiken dan een ervaren sporter. Dit komt omdat je minder geoefend bent waardoor je lichaam harder moet werken.
Overschatting van het calorieverbruik: de gevolgen
Wat kunnen we nu met dit onderzoek? Wat zijn de gevolgen voor mensen die veel gebruik maken van cardio apparatuur of trackers?
De grootste valkuil is dat je meer denkt te verbranden dan dat je daadwerkelijk doet. Je denkt een zware training achter de rug te hebben waarbij je een flinke hoeveelheid calorieën hebt verbrand. En daardoor accepteer je als vanzelf dat je meer mag eten na een training. Je hebt immers zoveel calorieën verbrand…
Daarnaast moet een cardio apparaat waarschijnlijk veel vaker geijkt worden (kalibreren) zodat het bijvoorbeeld de gelopen afstand beter klopt met de werkelijkheid. Veel vaker dan de meeste sportscholen nu doen.
Dus als het apparaat aangeeft dat je 6 kilometer hebt gelopen en je in werkelijkheid maar 5 kilometer hebt gelopen dan zal het berekende calorieverbruik nog meer afwijken.
Voer de juiste gegevens in
Je kunt de afwijking van een calorieteller verminderen. Als het mogelijk is voor je zoveel mogelijk gegevens van jezelf in zodat het apparaat beter in staat is om een nauwkeurige berekening te maken.
Hoe verbrand je meer calorieën op een loopband?
Wat doe je nu met deze informatie? Wel, allereerst blijf je natuurlijk gewoon naar de sportschool gaan! Voldoende bewegen is belangrijk en gezond voor je. En daarnaast neem je de calorieteller op de loopband niet te serieus 😉
Als je meer uit je training wilt halen kun het accent van je training verleggen zodat je focust op spieropbouw, calorieën verbranden of sneller/ explosiever worden (bron)
Helling verhogen en walking lunches
Heb jij de focus spieropbouw? Dan zou je kunnen overwegen om de helling te verhogen. Hierdoor moeten spieren harder werken en blijf je calorieverbruik hoog. Vooral je kuiten, dijen en billen pak je hiermee aan.
Doe tussendoor walking lunches. Je pakt daarmee de bil- en beenspieren extra aan.
Intervals en snelheid verhogen
Wanneer je meer calorieën wilt verbranden ga dan eens werken met intervals. Wissel een stevige pas af met sprinten. Hierdoor verbetert je uithoudingsvermogen en verbrand je meer calorieën.
Een andere mogelijkheid is je snelheid langzaam steeds verder te verhogen. Begin in een rustig tempo en bouw de snelheid om de 2 tot 5 minuten verder uit.
Tot Slot
Hoewel het aantal verbruikte calorieën sterk kan afwijken, blijft een loopband toch een doeltreffende manier om calorieën te verbranden. Met een loopband kun je niet alleen in de sportschool maar ook gewoon thuis trainen. Of het regent, koud is of hard waait, je kunt het hele jaar door ervan gebruik maken!
Het voordeel van een loopband thuis is dat je op elk moment kunt gaan sporten, geen sportschool abonnement nodig hebt, niemand die naar je kijkt en een betere schokdemping hebt dan op de weg en daarom ook geschikt is voor revalidatie.
Neem je calorieteller dus niet te serieus maar blijf bewegen: thuis, in de sportschool of lekker buiten!
Succes met je volgende training!
Een loopband is een goede manier op in beweging te blijven! Vooral als je na de zomer binnen wilt sporten. Het kan voordelig zijn om een loopband voor thuis te kopen. Bekijk onze review en TOP 3!