Home Beste Crosstrainer voor Thuisgebruik (Top 3 + kooptips)

Beste Crosstrainer voor Thuisgebruik (Top 3 + kooptips)

Een crosstrainer is een van de meest populaire fitnesstoestellen voor conditietraining en vetverbranding. Als je thuis aan je conditie wilt werken bij slecht weer of niet naar de sportschool wilt en thuis de ruimte hebt dan is een crosstrainer de ideale methode om in beweging te blijven!

Een crosstrainer voor thuisgebruik is dus geen slecht idee. Maar met de vele verschillende soorten en merken kan het lastig zijn een juiste keuze te maken. Wij helpen je hierbij!

Crosstrainer voor thuisgebruik kooptips

Voordat je het koopproces ingaat is het belangrijk helder te hebben met welk doel je een crosstrainer voor thuisgebruik wilt aanschaffen. Ga je zo af en toe eens een training doen of ga je de crosstrainer intensief gebruiken? Die keuze kan een behoorlijk verschil uitmaken in de aankoopprijs. Daarnaast zijn er nog de persoonlijke voorkeuren.

Wat betreft type crosstrainers kennen we 2 varianten:

 • crosstrainers met een vliegwiel aan de voorkant (voorwielaandrijving)
 • crosstrainers met een vliegwiel aan de achterkant (achterwielaandrijving)

Bij de meeste crosstrainers zit het vliegwiel tegenwoordig aan de voorkant.

1.De paslengte van de crosstrainer

De beweging van de crosstrainer lijkt op een natuurlijke loopbeweging. Je kunt je voorstellen dat langere mensen een andere paslengte hebben. Daarom is het belangrijk je te laten informeren over de paslengte. Wie gaat de crosstrainer gebruiken en hoe lang is de langste gebruiker?

Mensen van rond de 160cm hebben voldoende aan een paslengte tussen de 40cm en 45cm. Voor mensen tussen de 170cm en 200cm is een paslengte van 50cm tot 55cm voldoende. Mensen die langer zijn dan 200cm hebben een paslengte van meer dan 55cm nodig.

lichaamslengtetot 170 cm170cm – 200 cm>200 cm
paslengte40 cm50cm – 55 cm>55 cm

Meestal staat de paslengte wel aangegeven bij de specificaties van de crosstrainer.

Kortom: Wij raden een crosstrainer met een verstelbare paslengte aan. Meerdere mensen kunnen gebruik maken van de crosstrainer en je kunt gevarieerd trainen. Want bij een meer intensieve hardlooptraining zijn je stappen natuurlijk groter.

2.De pedaalafstand van een crosstrainer

Als je wandelt dan zet je jouw voeten op een natuurlijke wijze- meestal op heupbreedte of schouderbreedte neer.

Een goede crosstrainer zou in staat moeten zijn om deze natuurlijke beweging zo goed mogelijk na te bootsen. Daarom zou je moeten bekijken of de stapbreedte en bepaalafstand versteld kunnen worden.

Crosstrainers met een kleinere pedaalafstand bieden een meer natuurlijke beweging. Wanneer de pedaalafstand (te) groot is dan gaan de voeten bewegen en wordt automatisch een verkeerde trainingshouding aangenomen. Dit kan leiden tot klachten aan het heupgewricht en blessures. Kies in ieder geval voor een crosstrainer met een pedaalafstand kleiner dan 13cm. De perfecte pedaalafstand is zo rond de 5cm omdat dit dichtbij de natuurlijke beweging komt. 

3.Crosstrainer en vliegwielgewicht

Het vliegwielgewicht is een belangrijk onderdeel van de crosstrainer. Door de crosstrainer in beweging te brengen zal het vliegwiel gaan draaien en zorgen voor de beweging van het remsysteem. Hierdoor wordt de trainingsweerstand gegenereerd.

Je kunt kiezen voor een vliegwiel dat aan de voorkant of aan de achterkant is geplaatst.

Vliegwiel aan de voorkant (front driven)

Crosstrainer_Senz Sports C7000

Dit type crosstrainer zorgt voor een natuurlijker bewegingspatroon waardoor de kwaliteit van de training wordt verhoogd. Deze crosstrainers kennen een vlakkere en langere trainingsbeweging en zijn vaak wat groter.

Met een vliegwiel aan de voorkant heb je meer lengte in je trainingsbeweging. Samen met de eerder genoemde vlakkere en langere trainingsbeweging zorgt dit voor een natuurlijker bewegingspatroon.

Vliegwiel aan de achterkant (rear driven)

Crosstrainer_ kettler Rivo

Het nadeel van crosstrainers met een vliegwiel aan de achterkant is dat deze meestal een grotere pedaalafstand hebben. Hierdoor neemt de trainingsintensiteit toe en daarmee de effectiviteit van je training. De meeste crosstrainers hebben echter een vliegwiel aan de voorkant.

4.Het remsysteem van een crosstrainer

Het remsysteem van een crosstrainer wordt bepaald door het type crosstrainer: een crosstrainer ergometer of een crosstrainer hometrainer. De verschillende remsystemen zijn:

 • magneet-remsysteem
 • inductieremsysteem
 • generatorremsysteem

Een crosstrainer ergometer wordt magnetisch afgeremd met een permanente magneet of een elektrische spoel. Bij dit type crosstrainers  moet de ergometer zijn uitgerust met weergave van het Wattage.

Een crosstrainer-hometrainer ken een weerstandsregulatie via de motor. Bij dit type crosstrainers is er geen Wattage zichtbaar op het beeldscherm. Het nadeel daarvan is minder effectief en doelgericht kunt trainen. Dit wordt ook wel een snelheidsonafhankelijke wattage gestuurde crosstrainer genoemd.

Bij sommige type crosstrainers is het wattage vooraf ingesteld. Het kan dus niet worden aangepast. Als je dus vanwege een blessure gaat revalideren met een crosstrainer dan raden wij het af om dit type crosstrainer te nemen. Dit type crosstrainer wordt een snelheidsafhankelijke crosstrainer genoemd.

Bij een normale crosstrainer wordt de weerstand handmatig gereguleerd via het vliegwiel. Bij dit type crosstrainers wordt via een magnetisch draaiwiel de rem bediend. 

Magneet-remsysteem

De rem wordt bediend door een mechanisch draaiwiel en het vliegwiel wordt afgeremd door een magnetisch veld. Een crosstrainer is pas een crosstrainer-ergometer als deze is uitgerust met een weergave van het Wattage.

Inductieremsysteem

Met dit systeem wordt de weerstand van het vliegwiel gereguleerd door het toenemen of verminderen van elektrische spanning in de elektrische spoel.

Generatorremsysteem

Bij deze modernere remsystemen wordt de stroom voor het remsysteem door de gebruiker zelf opgewekt met behulp van een dynamo. Je kunt de crosstrainer dus overal neerzetten waar je maar wilt!

Kortom: wij raden je aan te kiezen voor een magnetisch remsysteem of een inductie-remsysteem. Je kunt namelijk de weerstand automatisch aanpassen en veel doelgerichter trainen.

5.De afmetingen van een crosstrainer

Je hebt vast al een idee waar jij je nieuwe crosstrainer gaat neerzetten. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moe namelijk rekening houden met de afmetingen van de crosstrainer. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is er voldoende ruimte rondom de crosstrainer?
 • Heb je rekening gehouden met de maximale pedaalhoogte? (jouw lengte + 30cm)

De gemiddelde crosstrainer is 180cm lang en 90cm breed. Kijk of de ruime waarin je de crosstrainer plaatst groot genoeg is.

6.De stabiliteit van de crosstrainer

Een crosstrainer moet een bepaalde mate van stabiliteit bieden voor de gebruiker. Hoe stabiel een crosstrainer moet zijn hangt af van de volgende factoren:

 • Het gewicht van de gebruiker
 • trainingsintensiteit
 • en de mate waarin een crosstrainer wordt gebruikt

Wat betreft de specificaties van een crosstrainer moet je in verband hiermee dus niet alleen kijken naar het belastbare gewicht, maar ook hoe intensief een crosstrainer kan worden gebruikt.

Crosstrainers die intensief gebruikt kunnen worden zijn kwalitatief betrouwbare crosstrainers. De betere crosstrainers zijn tevens geruisloos.

Check tot slot of een crosstrainer TÜV/GS gecertificeerd is.

7.Trainingscomputer en accessoires van de crosstrainer

Het dashboard van de trainingscomputer zal gebruiksvriendelijk moeten zijn en voldoende functionaliteit moeten bieden.

Via een trainingscomputer zal het volgende mogelijk moeten zijn:

 • instelbaar weerstandsniveau
 • snelheid
 • afgelegde afstand
 • trainingstijd
 • calorieverbruik
 • hartslagmeting
 • wattage
 • aantal omwentelingen per minuut

De prijsklasse van de crosstrainer bepaald de extra functionaliteit. Denk daarbij aan een mogelijkheid tot een connectie met een smartphone of het analyseren en evalueren van trainingsresultaten.

Ook kun je bij extra functionaliteit denken aan interactieve trainingssoftware met virtuele trainingsvideo’s of fitness apps.

8.Extra features bij een crosstrainer

Let tot slot op een aantal – misschien wel voor de hand liggende – extra features.

Als je langer en intensief traint is een bidonhouder onmisbaar.

Een gedempt loopoppervlak is wel zo vriendelijk voor je gewrichten.

Transportwieltjes maken het mogelijk om het apparaat gemakkelijk te verplaatsen.

Crosstrainer keuzePaslengteafh. van lichaamslengte
 Pedaalafstandkleiner dan 13 cm
 remsysteemmagnetisch remsysteem of
  inductieremsysteem
 Stabiliteittrainingsintensiteit
  gewicht gebruiker
 TrainingcomputerStandaard dashboard
  Extra functionaliteit
 Extra featuresbidonhouder
  gedempt loopvlak
  transportwieltjes

De top 5 Beste Crosstrainers Van Dit Moment

Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de vele verschillende crosstrainers en zijn zeer tevreden over onderstaande crosstrainers. Het grote aanbod maakte het echter niet gemakkelijk om te vergelijken. De onderstaande crosstrainers hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Via deze website verwijzen wij veel naar Bol.com producten. Maar met Betersport hebben wij ook zeer goede ervaringen. Zij hebben zich gespecialiseerd in fitnessapparatuur voor thuis, bieden installatie op locatie en hebben een zeer goede klantenservice.

Crosstrainer voor beginners

Sta je op het punt te beginnen met sporten en wil je niet naar de sportschool? En wil je voornamelijk cardio training doen? Dan is een crosstrainer een goede optie. Voor beginners hebben wij onderstaande crosstrainers geselecteerd die enkele malen per week willen trainen:

NordicTrack SE5iFocus Fitness Fox 3 iPlusKettler Rivo 2
Crosstrainer_NordicTrackSE5iCrosstrainer Focus Fitness 3Crosstrainer_ kettler Rivo

Paslengte: 40cm – verstelbaar
Pedaalafstand: Verstelbaar
Vliegwiel: Achterkant
Remsysteem: Magnetisch
Hellingshoek: instelbaar
Garantie: 3 jaar

 

Bespaar nu 30% – €699

Paslengte: 40cm – niet verstelbaar
Pedaalafstand: Verstelbaar
Vliegwiel: Achterkant
Remsysteem: Magnetisch
Hellingshoek: niet instelbaar
Onderhoud: Onderhoudsarm
Garantie: 2 jaar

 

NU- €499

Paslengte: 32cm – niet verstelbaar
Pedaalafstand: Verstelbaar
Vliegwiel: Achterkant
Remsysteem: Magnetisch
Weerstand: handmatig
Hellingshoek: niet instelbaar
Onderhoud: Onderhoudsarm
Garantie: 3 jaar

 

NU – €474

NordicTrack Bekijken >>

Focus Fitness Fox 5 Bekijken >>

Kettler Rivo Bekijken >>

Crosstrainer voor gevorderden (intensief thuisgebruik)

Hieronder een selectie van Crosstrainers voor intensief thuisgebruik. Deze crosstrainers hebben een betere trainingservaring omdat de trainingsbeweging natuurlijk, gelijkmatig, comfortabel en gewrichtsvriendelijker is dan de goedkope instapmodellen. Ook hebben deze crosstrainers een stevigere en stabielere constructie wat zorgt voor een hogere duurzaamheid en een lange levensduur.

Focus Fitness Fox 5 iPlusSenz Sports C7000Nordic Track SE7i
Crosstrainer_Focus Fitness Fox 5Crosstrainer_Senz Sports C7000Crosstrainer_NordicTrack SE7i 

Stabiel
Geschikt voor intensief thuisgebruik
In hoogte verstelbare lengtepas
Gratis verzending
Gratis persoonlijk trainingsprogramma
Gratis boekje “goed van start”

Nu €749 (-17%)

+12kg vliegwiel
Lengtepas manueel verstelbaar
7″TFT touchscreen scherm
Natuurlijke beweging
12 trainingsprogramma’s
Hartslagprogramma

 

NU- €1099 (-21%)

Inklapbaar
Stille magnetische weerstand
Extra grote pedalen
pedalen verstelbaar
22 weerstandsniveaus
3 jaar garantie
Incl. garantie aan huisNU €899 (-??%)

Focus Fitness 5iPlus Bekijken >>

Senz Sports Bekijken >>

NordicTrack SE7i Bekijken >>

Vergeet niet een beschermmat te kopen voor onder de crosstrainer! Dit geeft niet alleen bescherming maar ook een dempend effect!

Voordelen van trainen met een crosstrainer

Crosstrainers zijn bij uitstek geschikt om je cardiotraining te doen. Wanneer je op een crosstrainer staat beweeg je zowel je armen en benen. Daarmee train je dus je benen, billen, buik, onderrugspieren en je schoudergordel. Verder is de beweging cyclisch en over het algemeen goed te verdragen.

Je kunt zowel als beginnende en als gevorderde sporter ideaal overweg met een crosstrainer. Je past namelijk de trainingsintensiteit aan op jouw niveau. De trainingsintensiteit is te variëren door je snelheid of weerstandsniveau aan te passen. En verder is de crosstrainer gemakkelijk in gebruik al is de beweging wel even wennen in het begin. Maar je kunt op ieder moment stoppen en gemakkelijk op- en af stappen.

Dit alles gaat natuurlijk via een trainingscomputer waarmee je voor verschillende trainingen kunt kiezen en je progressie kunt bijhouden. Je wilt natuurlijk wel inzicht in je vooruitgang en je training variëren. Een goede crosstrainer beschikt over een trainingscomputer waarmee je diverse programma’s kunt instellen voor intervaltraining, sprinten of klimmen.

Het fijne aan een crosstrainer is dat het een natuurlijke beweging nabootst. Soms ook wel eens vergeleken met cross-country skiën. Het voordeel van het trainen op een crosstrainer is dat je de knie- enkel – en heupgewrichten minimaal belast. Ook bij een blessure zal je veel baat hebben het het trainen op een crosstrainer voor thuisgebruik.

Uit onderzoeken blijkt dat je met een crosstrainer effectief kunt afslanken. Bij een training van 60 minuten kun je tot ongeveer 700 calorieën verbranden. Vergelijken we dit met joggen (508 calorieën) en een hometrainer (399 calorieën) dan is een crosstrainer veel effectiever!

En natuurlijk kun je thuis altijd en op elk moment trainen. Je bent daardoor niet afhankelijkheid van beschikbare toestellen in de sportschool of de weersomstandigheden. En je bespaart er flink wat tijd mee!