Home Gezondheid De Gezondheidsvoordelen Van Ouderwetse Soep – Botten Bouillon

De Gezondheidsvoordelen Van Ouderwetse Soep – Botten Bouillon

0

Helaas kennen nog maar weinig mensen de enorme voordelen van ouderwetse soep. Veel mensen weet zelfs niet wat dit is en hoe je dit moet bereiden, terwijl het relatief goedkoop is, zeer voedzaam en rijk aan vitaminen en mineralen. Een echte levens elixer! Lees hier welke helende werking deze soep voor jouw kan hebben.

Een beestenbotten bouillon getrokken van schenkels (joint), kip of vissenkoppen en karkassen levert enorme gezondheidsvoordelen. Het heeft een helende werking op je spijsverteringskanaal, zorgt voor gezonde gewrichten, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt de lever en groei van huid, haar en nagels.

Hoe maak je nu zo’n krachtige soep en waarom gaat er van deze soep zo’n helende werking uit? Ontdek wat deze soep voor jouw kan betekenen.

Wat is de oorsprong van deze ouderwetse soep?

Zelfgemaakte bouillons worden veel gebruikt door de bewoners van de Zwitserse Alphen, maar ook al eeuwen lang door de Chinese bevolking. De vele mineralen en aminozuren die vrij komen tijdens het bereidingsproces geven niet alleen een rijke smaak maar zijn ook een echte levens elixer.

De Chinezen bijvoorbeeld, maakten deze soep al tienduizenden jaren geleden omdat zij geloofden dat het de levensenergie (Chi) bevorderd.

Dr. Weston A Price heeft in zijn boek Voeding en Fysieke Degeneratie uitgebreid verslag gedaan van zijn onderzoek naar primitieve leefgewoonten van inheemse volkeren. Een zeer belangrijk onderdeel van het weekmenu van deze volkeren is deze zelfgemaakte bouillon.

Deze zelfgemaakte bouillon werd gemaakt van botten van kip, rund en vis door deze te laten pruttelen (net niet koken). Hierdoor komen heel veel mineralen vrij. De voorkeur gaat uit naar botten die rijk zijn aan kraakbeen.

Tijdens het proces komt ook gelatine vrij. Gelatine helpt bij het helen en herstellen van het spijsverteringskanaal. Hierdoor zal de opname van voedingsstoffen verbeteren.

De beste bottenbouillon is overigens getrokken van vis karkassen. Hierdoor ontstaat een zeer krachtige en mineraalrijk bouillon. Nog beter is het als niet alleen de karkas maar ook de kop en zelfs de organen mee de soep in gaan. Zo ontstaat een bouillon dat rijk is aan mineralen en vet oplosbare vitaminen.

Zelf koop ik altijd een partij schenkels en mergpijp bij een biologische slager.

De herinnering aan traditionele gerechten

Door een verbintenis met je wortels (opa/oma en grootouders) te zoeken kun je volwaardige goede voedsel uit je verleden terughalen in je herinnering. Het huidige Westerse voedingspatroon bevat nog maar nauwelijks volwaardig voedsel. Het voedingspatroon bevat weinig vitaminen en mineralen, is ziekmakend en bevat nauwelijks de oh zo belangrijke vet oplosbare vitaminen.

botten bouillon in een pan

Ga daarom op zoek naar het voedingspatroon dat je opa en opa of je grootouders aten. Zij zijn vaak ook nog in bezit van vergeten kookboeken met daarin recepten van echte traditionele gerechten. Dit kan leiden tot een voedingspatroon dat WEL voedzaam, helend en rijk aan vet oplosbare vitaminen is.

Door op zoek te gaan naar oude familierecepten en contact te leggen met je voorouders kun je eigen traditionele gerechten maken. Hierdoor zal je meer gezonde voeding tot je nemen, waardoor je meer verbinding voelt met het leven. Ook zal je meer een algeheel gevoel van welzijn gaan ervaren.

Waardoor is de botten bouillon zo voedzaam?

Voordat de bouillon op het vuur gezet wordt, staat de bouillon een nacht op water met een beetje appelazijn. Hiermee worden calcium, magnesium en kalium uit de botten, in het water getrokken. Dit komt dan later volledig ten goede aan de soep.

Door de botten vervolgens voor langere tijd, net tegen het kookpunt, te laten pruttelen komen zeer veel mineralen en aminozuren in het water terecht.

De schenkels (joints), botten etc bevatten veel glutamine en collageen welke vrijkomen door de schenkels en botten zachtjes te laten pruttelen.  

De botten zelf zijn rijk aan calcium en fosfor. Ook bevatten de botten magnesium, kalium en silicium.

Het merg bevat veel ijzer, selenium, zink, boron en mangaan. Ook vitamine A, K2 en Omega 3 en 6 vetzuren komen veelvuldig voor.

Het bindweefsel van de botten en schenkels bevat veel chondroïtine en glucosamine welke reumatische klachten en gewrichtspijn kunnen verminderen.

In de schenkels en botten komt ook veel collageen voor. Dit wordt tijdens het koken omgezet naar gelatine. Deze gelatine is rijk aan aminozuren welke als helend worden ervaren.

Wat zijn de voordelen van bottenbouillon?

Door de botten een tijd te laten pruttelen komen zeer veel mineralen en aminozuren vrij. Dit geeft een rijke smaak aan de bouillon. Botten bouillon is rijk aan magnesium, fosfor, calcium, glycine en gelatine.

1. Bottenbouillon heeft een helende werking  voor de darmen

De grote hoeveelheid gelatine kan de darmwand verstevigen en een lekkende darm voorkomen. Veel mensen hebben tegenwoordig een lekkende darm wat betekent dat de darm structuur poreus wordt. Het gevolg is dat voedseldeeltjes in de bloedbaan terecht komen waardoor voedsel allergieën en auto immuun reacties optreden.   

2. Bottenbouillon voor sterke en gezonde gewrichten

De grote hoeveelheden glucosamine en calcium die vrij komen zorgen voor sterke botten en gewrichten. Niet alleen helpt dit artrose tegen te gaan, het zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor de banden, pezen en ligamenten. Ligamenten zijn een band van bindweefsel rondom een gewricht om alles op zijn plaats te houden en bestaan voornamelijk uit collageen.

Het probleem bij kraakbeen en gewrichten is vaak de doorbloeding. Wat is het geval? Bloedvaten lopen niet door tot in het bindweefsel. Daarom kunnen alleen de omliggende bloedvaten via afgifte van voedingsstoffen bijdragen aan het voeden en onderhouden van pezen, kraakbeen en gewrichten.

Het is daarom extra belangrijk om je pezen en gewrichten in goede conditie te houden door bijvoorbeeld ouderwetse soep te eten. Eet daarom voldoende eiwitten die aminozuren bevatten om je bindweefsel, kraakbeen maar ook pezen op te bouwen. Bottenbouillon is daar een uitstekend middel voor! In sommige gevallen kan het zelfs direct pijn aan gewrichten verminderen!

3. Bottenbouillon voor een sterker immuunsysteem

De aminozuren glycine en proline spelen een belangrijke rol bij wondgenezing in het lichaam. Ook zijn deze stoffen belangrijk voor het bindweefsel. Niet alleen helpen deze stoffen bij wondgenezing, ze hebben ook een ontstekingsremmende werking en helpen het immuunsysteem kalmeren en versterken.

4. Botten bouillon ter ondersteuning van de lever

Glycine helpt niet alleen het immuunsysteem te versterken maar ook de nachtrust verbeteren. Ook is glycine belangrijk voor de ondersteuning van de lever. Glycine is namelijk betrokken bij het ontgiften van de lever.

5. Botten bouillon voor huid, haren en nagels

Collageen is een eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel. Je huid, botten, pezen en kraakbeen en tanden bestaan voornamelijk uit collageen. Tijdens het trekken van de bouillon wordt collageen weefsel afgebroken en komen de bouwstoffen in de soep terecht. Deze stof is nodig om je huid, haren en nagels te laten groeien.

Kun je ook bouillon blokjes nemen? NEE! Hoewel deze wel de smaak geven als een ouderwetse soep, hebben ze niet de gezondheidsvoordelen daarvan. Dit blokje smaakversterkers kan juist nadelig zijn voor de gezondheid. Denk dus niet dat je met kant – en klare soepen dezelfde gezondheidsvoordelen hebt als ouderwetse zelfgemaakte soep! Lees ook de voordelen van het soepdieet hier

Hoe bereid je ouderwetse soep?

Het is wel duidelijk dat ouderwetse soep enorm veel gezondheidsvoordelen kent en daarom deel zou moeten uitmaken van jouw eetpatroon. Maar hoe bereid je nu zo’n ouderwetse soep?

Gebruik zoveel mogelijk biologische producten van grasgevoerde dieren. De groente moet bij voorkeur biologisch groente zijn.

Voorbereiding:

Pak een grote pan en doe daar ca. 4 a 5 liter water in afhankelijk van de grote van de botten/schenkels. Je mag er ook viskoppen en viskarkassen toevoegen. Zorg dat deze ondergedompeld zijn in water. Dat is voldoende. Doe er vervolgens een eetlepel appelazijn per liter water bij. Laat de pan vervolgens een nacht staan. De appelazijn trekt calcium, magnesium en kalium uit de botten in het water.

Hoewel de appelazijn zuur is proef je dit niet terug in de soep.

Ingrediënten:

Botten van kippen, vissen, schaaldieren, runderen of lammeren. Van kip kun je het beste kippenpoten en kippenkoppen gebruiken. Van runderen werken de gewrichtsbotten (schenkels ) goed omdat daar veel kraakbeen en bindweefsel zit.

ingrediënten botten boullion

4-6 mergpijpjes

1 grote prei

5 wortels

1 venkel

3 uien

1 courgette

3 bolletjes knoflook

1 broccoli

5 stengels bleekselderij

Kruiden zoals tijm en rozemarijn en selderij

Eetlepel Keltisch zeezout

Een pond vet licht gebakken

4 roerbak eieren

Bereiding:

Doe wat botten in een pan met water en doe daar appelazijn in. 1 eetlepel per liter water. Laat vervolgens een nacht staan. Dit is je voorbereiding…

Breng vervolgens het geheel aan de kook. Als het kookt komt er een schuimlaag op het water. Dit zijn de slecht verteerbare eiwitten en vetten en deze moet je er met een schuimspaan vanaf scheppen.

Nadat het geheel aan de kook is gebracht verlaag je het vuur zodat het water net niet kookt en pruttelt tegen het kookpunt aan. Voeg alvast de mergpijpjes toe. Laat het geheel zo 24-36 staan afhankelijk van hoe donker geel het water wordt. Soms blijft het water vrij licht en laat ik de botten langer pruttelen op het vuur soms tot wel 48 uur.

Ik gebruik overigens een kookplaat voor dit soort bereidingen. Daarmee kun je de temperatuur beter stellen. Tevens is stroom goedkoper dan gas.

Nadat de botten zo’n 36 uur op het lichtste vuur hebben gestaan en het water ziet al vrij donker (geel) dan voeg ik alle overige ingrediënten toe. Dus het gehakt, roerbakei, de kruiden en alle groenten. Dit laat ik dan nog zo’n 4-8 uur mee pruttelen, meer afhankelijk van het moment van de dag. Maar minimaal 4 tot 6 uur! Dit kun je ook beoordelen door even te prikken in de groenten en beoordelen of deze goed zacht zijn. Aan de soep zelf kun je zien dat er een stevige soep ontstaat dat je goed kunt ruiken door de diverse kruiden.   

botten bouillon bereid in een kop

Haal vervolgens het geheel van het vuur af en laat het afkoelen buiten de koelkast. Dit duurt wel een nacht. Vervolgens kun je de botten eruit halen en de pan in de koelkast zetten of porties invriezen.

De schenkels gebruik ik zelf 2 tot drie keer omdat na een eerste gebruik weer andere mineralen en stoffen vrijkomen. Als je regelmatig ouderwetse soep maakt kun je per keer twee schenkels gebruiken om soep van te maken. Een nieuwe schenkel en een oude. Dit geeft een ideale mix. De resten van mergpijpen kun je na gebruik weggooien. Het merg is als het goed is volledig in de soep terecht gekomen.

Na het eten van een portie ouderwetse soep voel jij je lang verzadigd. Deze eigenschap op zich kan al helpen om overtollig gewicht te verliezen!

Conclusie

Een bouillon getrokken van beestenbotten is bijzonder voedzaam en mineraalrijk. Het is makkelijk te bereiden en is een echte levens elixer. In de botten zit glutamine wat bijzonder helend is voor de darmen. Het collageen uit de botten houdt je bloedvaten soepel. Het gelatine uit kraakbeen is goed voor je gewrichten, spieren, pezen en ligamenten.  

Besef wel dat een bouillon blokje uit de supermarkt wel hetzelfde kan smaken maar totaal niet de gezondheidsvoordelen heeft van een zelfgemaakte ouderwetse soep. Dit blokje smaakversterkers kan juist negatief uitwerken op je gezondheid.

Om de botten rustig te laten pruttelen (net tegen het kookpunt) is een elektrische kookplaat ideaal zodat je nauwkeurig de intensiteit van de warmte kunt bepalen.

Succes met het bereiden van deze ouderwetse soep!

TIP! Bestel hier een kookplaat om deze soep voorzichtig te laten garen! Het beste koop je deze kookplaat. Klik op onderstaande button

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.