Home Afvallen Eiwitrijk Dieet Volgen? Dit Is Hoe Afvallen Wel Werkt (TIP)

Eiwitrijk Dieet Volgen? Dit Is Hoe Afvallen Wel Werkt (TIP)

0

Afvallen wordt vandaag de dag steeds makkelijker nu er meer bekend is over de manier waarop ons lichaam werkt.

En hier is recentelijk uitgekomen dat mensen die een eiwitdieet volgen een veel grotere kansen hebben om gewicht te verliezen. Dat is een mooi feit waar je zelf ook veel mee kunt, want als jij ook een eiwitdieet volgt dan is de kans veel groter dat jij binnen een korte tijd jouw streefgewicht bereikt.

Daarbij is een eiwitdieet ook bijzonder handig als je meer spieren wilt kweken, en dat is voor steeds meer mannen een belangrijk doel.

In dit artikel gaan we verder in op het belang van eiwitten en hoe deze kunnen helpen bij het afvallen en het krijgen van een beter figuur.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Het grootste gedeelte van ons lichaamsweefsel bestaat uit eiwitten. Van ons spierweefsel tot onze ogen en haren.

Elk stukje weefsel is opgebouwd uit eiwitten. Zelfs hemoglobine – een gespecialiseerd eiwit dat zorgt voor transport van zuurstof in het lichaam – bestaat uit eiwitten.

eiwitten maken slank en zorgen voor beter figuur

Niet alleen het lichaamsweefsel maar ook enzymen bestaan uit eiwitten. Enzymen zorgen voor de regulatie van heel veel lichaamsprocessen. Van het knipperen van je ogen tot aan de werking van je darmen en van haargroei tot het verteren van voedsel.

Naast dat eiwitten de bouwsteen zijn voor het lichaam, dragen eiwitten ook bij aan opbouw en onderhoud van onze spieren, pezen, organen en onze huid. Voldoende eiwitten helpen dus bij een goede algehele lichamelijke conditie. 

Aminozuren

Eiwitten worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. In het lichaam wordt een deel van die aminozuren verbrand als energie of afgescheiden. De overige aminozuren worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten.

Er bestaan 22 verschillende soorten aminozuren welke we kunnen onderverdelen in

  • Essentiële aminozuren
  • Niet-essentiële aminozuren
  • Semi-essentiële aminozuren

De essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Wat betreft deze groep aminozuren is het belangrijk dat deze in voldoende mate via je voeding – met eventueel extra suppletie – binnen krijgt. Bestel goedkoop je supplementen bij Body&Fit.

De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken.

De semi-essentiële aminozuren worden worden wel aangemaakt in het lichaam maar vaak in onvoldoende mate om het lichaam volledig te voorzien. Vooral bij veel fysieke (zware) inspanningen zal het lichaam hier extra behoefte aan hebben.

Niet-essentiële aminozurenSemi-essentiële aminozurenEssentiële aminozuren
AlanineArginineHistidine
AparaginezuurAsparagineIsoleucine
Cysteïne GlutamineLeucine
CystineGlycineLysine
Glutaminezuur Serine Methionine
Tyrosine ProlineFenylalanine
Hydroxyproline Threonine
  Tryptofaan
  Valine

Bron: www.voedingscentrum.nl

Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Bij voorkeur gedurende de gehele dag. Voor het lichaam is het prettig als het gedurende de dag een continue aanvoer heeft van eiwitrijke voeding zodat het lichaam kan worden voorzien in de productie van enzymen en ons lichaamsweefsel kan onderhouden.

kwaliteit van eiwitten

Bij een eiwitrijk dieet gaat het er niet om dat je zoveel mogelijk eiwitten binnen krijgt. Je kunt je eiwitbehoefte prima zelf berekenen. Naast hoeveelheid is kwaliteit nog belangrijker.

De kwaliteit van eiwitten hangt af van de samenstelling van aminozuren. Het beste is dat er zoveel mogelijk verschillende aminozuren in de juiste verhouding voorkomen. 

Eiwitrijke dieet_voeding

Daarvoor ben je toch aangewezen op hoogwaardige eiwitten uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel.

Als vegetariër kun je meer moeite hebben alle verschillende aminozuren binnen te krijgen. Extra eiwit in de vorm van supplementen kan dan een goed idee zijn.

Eiwitten van lage kwaliteit bevatten minder verschillende aminozuren en vaak ook nog in een onnatuurlijke verhouding. Hierdoor gaat het lichaam deze eiwitten afbreken en opnieuw opbouwen. Als dit een constant proces wordt gaat je lichaam sneller verouderen. 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten hebben een bijzondere werking op ons lichaam in vergelijking met koolhydraten en vetten. Als je veel eiwitten eet dan ervaar je minder hongergevoel, en dit helpt om gedurende de dag minder te eten.

Dat is al een belangrijke stap bij afvallen, want als je minder eet dan zul je ook sneller vet kwijtraken. Dat werkt als volgt: jouw lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Als jij te veel energie binnenkrijgt, door bijvoorbeeld veel suikers te eten, dan heeft het lichaam een overmaat aan energie en slaat het de overtollige energie op.

Dit resulteert erin dat jij vet gaat aanmaken en hier komen de overtollige kilo’s dus vandaan. Dit maakt het eiwitdieet een ideaal dieet, want je maakt dus minder vet aan.

Daarbij zorgen eiwitten er ook voor dat jouw spieren beter herstellen na een zware training.

Een sessie in de sportschool vereist veel energie, en je wilt dat de spieren hier zo goed mogelijk van kunnen herstellen. Dit zorgt er onder andere voor dat jouw spieren steeds verder kunnen groeien en dat jij een mooie spieropbouw krijgt.

Als je fitter wilt worden dan is een eiwitrijk dieet een verstandige keuze, want je transformeert jouw lichaam op deze manier van een spierloos lichaam naar een krachtig lichaam.

Wat is een eiwitrijk dieet?

Binnen voeding kun je vrijwel alle kanten op. Je kunt ervoor kiezen om veel koolhydraten te eten. Deze krijg je binnen als je pasta, aardappelen of brood eet, want deze soorten voeding zijn bijzonder rijk aan koolhydraten.

Of je gaat voor een vetrijk dieet, waarbij je veel gezonde vetten binnenkrijgt die jouw hersenen helpen om beter te functioneren. Een voorbeeld van een vetrijk dieet is het ketodieet.

Maar als je voor eiwitten gaat, dan haal je uiteindelijk het beste resultaat. Een eiwitrijk dieet bestaat vrijwel uitsluitend uit voeding die veel eiwitten bevat, en zelfs binnen deze voedingsgroep kun je verschillende kanten op.

Denk bijvoorbeeld aan vlees, zuivelproducten en noten en zaden. Dit is de basis van een eiwitrijk dieet, want deze voedingssoorten bevatten veel eiwitten. Deze eiwitten komen in het lichaam en worden door de maag verwerkt.

Omdat het langer duurt om een gram eiwitten te verwerken dan een gram koolhydraten, is jouw maag langer bezig om alle energie uit de voeding te halen. En daar zit onder andere het belangrijke voordeel aan vast dat jij veel langer een goed gevuld gevoel zult hebben.

Binnen het eiwitrijk dieet vallen ook voeding zoals groenten en vlees. Deze zijn al ontzettend belangrijk voor ons lichaam; het is niet zomaar dat een groot aantal Nederlandse gerecht dit als basis aanhouden.

Groenten zoals broccoli en spinazie hebben een hoog percentage aan eiwitten, en zijn dus uitstekend wanneer je een eiwitrijk dieet aan het volgen bent.

Vlees is altijd rijk aan eiwitten, vooral als je gevogelte zoals kip eet. Daarbij kun je ook kiezen voor ander mager vlees, zoals magere gehakt, want deze vleessoorten zijn bij uitstek geschikt om meer spieren te kweken.

Waarom een eiwitrijk dieet helpt bij afvallen

Een verhoogde inname van eiwitten helpt je bij het afvallen, maar ook het behoud van je streefgewicht. Verschillende onderzoeken laten dit zien. Ook is bekend dat het eten van veel eiwit de eetlust vermindert wat helpt waardoor de kans veel kleiner is dat je gaat overeten of teveel calorieën binnen krijgt.

Wat verder belangrijk is, is de verhouding macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) en de invloed daarvan op de bloedsuikerspiegel. Elk hebben een ander effect op de bloedsuikerspiegel. Het zijn juist de eiwitten en vetten die een belangrijke bijdrage leveren aan het verbranden van lichaamsvet.

Wat opvalt is dat de meest succesvolle diëten zijn gebaseerd op een hoge inname van eiwitten. En dat is niet voor niets. Een verhoogde eiwit inname heeft de volgende positieve effecten op het afvallen:

  • Een eiwitrijke maaltijd heeft een groter effect op het honger- en verzadigingsgevoel dan koolhydraten en vetten. Daarnaast zal een eiwitrijke maaltijd automatisch leiden tot een spontane vermindering van de calorie-inname. (onderzoek)
  • Bij een dieet dat voor minimaal 25% uit eiwitten bestaat zal er minder behoefte zijn in een avondsnack en verdwijnen obsessieve gedachten over voedsel. (onderzoek)
  • Een studie onder vrouwen laat zien dat er 441 calorieën minder werden gegeten wanneer een maaltijd voor minimaal 30% uit eiwitten bestaat. Bijkomen voordeel is dat deze vrouwen gemiddeld 5,5kg verloren in 12 weken. (onderzoek)
  • Eten van meer eiwitten leidt tot een tijdelijke verhoging van de stofwisseling wanneer je voeding voor 30% of meer uit eiwitten bestaat.
  • Een verhoogde eiwit-inname van 15% naar 18% helpt om je streefgewicht te behouden.

Een verhoogde inname van eiwitten moet ten koste gaan van de hoeveelheid koolhydraten of vetten die je binnen krijgt. Je haalt immers energie uit deze drie bekende macronutriënten. Schrap zoveel mogelijk de enkelvoudige koolhydraten uit je voeding en vervang deze door kleinere porties complexe koolhydraten. Zorg dat je maaltijd ook gezonde vetten bevat.

Bouw je droomlichaam met het Droog Trainen Protocol. Binnen 8-16 weken een strakker en mooier figuur door training, voeding en levensstijl te optimaliseren. Geen overbodige info waar je niets mee kunt maar een helder stappenplan met alle informatie over training, voeding en lifestyle…

Droog Trainen Protocol Vrouwen Kortingspagina >>

Droog Trainen Protocol Mannen Kortingspagina >>

Eet minder snelle koolhydraten

Energie haal je uit macrovoedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Van alle drie heb je vrij veel nodig voor je lichamelijke processen.

Jarenlang is geadviseerd om 40% tot 70% uit koolhydraten te halen. Dit is funest als je wilt afvallen. Zelfs Dr. Joseph Mercola geeft toe dat 40% van de koolhydraat-inname wordt omgezet in buikvet. Hij heeft het hier vooral over enkelvoudige koolhydraten die een grote invloed hebben op de glycemische index.

snelle koolhydraten in brood

Vermijd dus zoveel mogelijk snelle koolhydraten (suikers, brood, aardappelen, witte rijst, chinees eten, koekjes en gebak) maar eet in plaats daarvan complexe koolhydraten (quinoa, boekweit, haver, zoete aardappel, peulvruchten kikkererwten en fruit). Deze complexe koolhydraten zorgen voor een geleidelijke opname in het bloed waardoor de alvleesklier minder insuline afgeeft. Dit heeft een positief effect op de body compositie (figuur).

Een ander voordeel van complexe koolhydraten is dat je langer een vol gevoel houdt en daardoor minder snel gaat snaaien.

Kortom, met een eiwitrijk dieet zal je beter in staat zijn om af te vallen. En door daarbij te kiezen voor complexe koolhydraten stimuleer je de vetverbranding ook nog eens.

Hoeveel eiwitten eet je bij een eiwitrijk dieet?

Een goede vraag die je stelt. Een eiwitrijk dieet is niets anders dan een verhoogde inname van het aantal eiwitten in je voeding. Als je wilt afvallen zal je op een goed moment toch je macro’s een keer moeten vaststellen of een keer vastgesteld moeten hebben. Daarvoor is nu het moment!

Daarvoor dien je eerst je energiebehoefte te bepalen. Dit doen we met de formule van Harris en Benedict.

formule voor mannen:  

88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,799 X lichaamslengte in cm) – (5,677 X leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust (rustmetabolisme:BMR)

formule voor vrouwen:

447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 X lichaamslengte in cm) – (4,330 X leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust (rustmetabolisme: BMR)

De formule berekent de basisverbranding zonder het verbruik door bewegen. Dit is dus het verbruik alsof je de hele dag op een stoel zou zitten. Je activiteitenniveau moet je daarbij nog optellen. Dit is de zogenaamde PAL waarde.

Toelichting PAL-waarde: Ben je licht actief (kantoorbaan en minimaal 1, max 3 keer sporten per week) dan vermenigvuldig je jouw rustmetabolisme met 1,4-1,5. Ben je gemiddeld actief (kantoorbaan, 3 tot 5 keer sporten) dan vermenigvuldig je jouw rustmetabolisme met 1,6-1.7. Actieve personen die staand werk doen en elke dag sporten vermenigvuldigen hun rustmetabolisme met 1,8-1,9. Bij veel beweging tijdens werk en vrije tijd vermenigvuldig je jouw rustmetabolisme waarde met 2,0-2,4.

Nu je jouw energiebehoefte weet kun je berekenen hoeveel macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) je nodig hebt.

Stel dat je als vrouw 2000 calorieën nodig hebt en je weegt 65 kilo. Met een verhoogde eiwit-inname van bijvoorbeeld 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht kom je uit op 65*1,5=98 gram eiwit. Eiwit levert 4 calorieën per gram dus dit komt neer op 98*4=392 calorieën.

De vetbehoefte is 65*1=65 gram vet. Vetten leveren 9 calorieën per gram. Dit komt neer op 65*9=585 calorieën.

Eiwitten en vetten leveren samen 392+585=977 calorieën. Er resteert nog 2000-977=1023 calorieën. Koolhydraten leveren 4 calorieën per gram. Dit komt neer op 1023:4=255 gram koolhydraten.

Toelichting: Wat betreft hoeveelheid eiwitten kun je meestal uitgaan van 0,8 tot 1,7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

  • De gemiddelde Nederlander heeft voldoende aan 0,8-1,0 gram eiwit/kg lichaamsgewicht. Train je 1 tot 2 keer per week dan gebruik je 1,0-1,2 gram eiwit/kg lichaamsgewicht.
  • Duursporters gebruiken 1,2 -1,4 gram eiwit/kg lichaamsgewicht
  • Combinatie van kracht en duursport: 1,4 – 2 gram eiwit/kg lichaamsgewicht.
  • Zware krachttraining / topsporters: 1,6 – 2,0 gram eiwit/kg lichaamsgewicht.

Een verhoogde eiwit-inname betekent dat je vooral je (snelle) koolhydraatinname beperkt en in plaats daarvan minder complexe koolhydraten eet en dat gat opvult met eiwitrijke voeding.

Wat eet je bij het eiwitrijk dieet?

Bij het eiwitrijk dieet vervangen we een deel van de koolhydraatinname door eiwitrijk voedsel. Het is dan met name de bedoeling dat we de enkelvoudige koolhydraten zoveel als mogelijk beperken en deze vervangen door complexe koolhydraten.

Bij een eiwitrijke maaltijd halen we veel eiwitten uit vlees, vis, eieren, zuivel en peulvruchten. Denk hierbij aan de volgende voeding:

  • Biefstuk
  • Rosbief
  • Tartaar
  • Kip
  • Kalkoen
  • Tonijn
  • Makreel
  • Forel
  • Haring
  • Garnalen
  • Tong
  • Kabeljauw
  • Eieren
  • Bruine rijst
  • Havermout
  • Melk
  • Kaas
  • Paneer
  • Griekse yoghurt
  • Magere kwark
  • Amandelen
  • Broccoli
  • Spinazi
  • Spruiten
  • Hennepzaad en chiazaad
  • Whey Proteïne

Belangrijk om te weten dat dierlijke bronnen en zuivelproducten de hoogste hoeveelheid eiwitten bevatten. In tegenstelling tot plantaardige eiwitten bevatten deze dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren dat het lichaam nodig heeft om nieuwe eiwitten in het lichaam aan te maken.

Eiwitrijkdieet_noten

In plantaardige voedsel is de concentratie eiwit over het algemeen wat lager dan eiwitten in dierlijke bronnen. Noten, zaden, bonen en peulvruchten komen het meest dicht in de buurt van dierlijke bronnen.

Een ander nadeel van plantaardige bronnen is dat er een aantal belangrijke voedingsstoffen vaak ontbreken, maar die vaak wel voorkomen in dierlijke bronnen. Te denken valt aan Vitamine B12, Vitamine D, Zink en DHA vetzuur.

Als je vegetariër bent dan moet je rekening houden met een mogelijk tekort aan Vitamine D, Zink en DHA vetzuur:

  • Vitamine D uit dierlijk voedsel wordt beter opgenomen door het lichaam.
  • DHA vetzuur is van vitaal belang voor de ogen en hersenen en wordt beter opgenomen uit dierlijk voedsel.
  • Zink wordt voornamelijk gevonden in dierlijke eiwitbronnen en wordt minder makkelijk opgenomen uit plantaardige bronnen.

Voor een betere opname en spijsvertering raden wij aan om altijd groente met vlees te combineren. Eiwitten werken verzurend wat betekent dat de zuurgraad zal stijgen als je veel eiwitten eet.

Eet dus naast je portie eiwitten altijd een portie groenten zodat de zuurgraad van je lichaam op een juist niveau blijft. Eet dus twee keer per dag een portie groenten. 

Schrap ook zoveel mogelijk producten die rijk zijn aan koolhydraten, veel suikers en zetmeel bevatten. Schrap ook producten met transvetten.

Is een eiwitrijk dieet interessant?

Een eiwitrijk dieet is niet voor iedereen ideaal. Als jij op dit moment hard aan het trainen bent voor een marathon of een sportwedstrijd dan kun je beter kiezen voor een koolhydraatrijk dieet. En zorg daarbij dat je als duursporter 1,2 – 1,4 gram eiwit/kg lichaamsgewicht binnen krijgt.

Eiwitten en sporten

Wil je daarentegen afvallen of spieren kweken, dan is een eiwitrijk dieet juist wel weer ideaal. Je kunt op deze manier zorgen dat je veel beter herstelt van zware trainingen en gedurende de dag aanzienlijk minder eet. Bij deze doelen heb je de juiste voeding nodig, en een eiwitrijk dieet bestaat uitsluitend uit voeding die helpt deze doelen te bereiken.

Je kunt daarbij ook nog supplementen gebruiken om nog meer eiwitten binnen te krijgen. Steeds meer sporters gebruiken eiwitshakes en -repen om de inname aan eiwitten te verhogen. En dat helpt ook weer bij de spiergroei.

Het is niet vreemd dat vrijwel ieder lid van de sportschool thuis een grote bak met whey poeder heeft staan; zo kan er altijd in een handomdraai een geweldige shake worden bereid die helpt om nog fitter te worden.

Voor- en nadelen van een eiwitrijk dieet

Juist als je wilt afvallen kan het eten van meer eiwitten helpen om de dagelijkse inname van de hoeveelheid calorieën te beperken. Ook actieve sporters hebben baat bij het eten van meer eiwitten om zodoende spiermassa te behouden en op te bouwen. (onderzoek).

Dat een hoge inname van eiwitten schadelijk zou zijn is niet bewezen. Eten van te weinig eiwitten zorgt eerder voor problemen!

Voordelen eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is niets anders dan je eiwit-inname verhogen en minder koolhydraten en vetten te eten. Je kunt dus op een natuurlijke manier blijven eten. Wat zijn de voordelen?

  1. Tijdelijke verhoging stofwisseling: als je begint met meer eiwitten eten zal je stofwisselingen een tijdelijke verhoging laten zien. Het lichaam moet overschakelen naar het verwerken van voornamelijk eiwitrijke voeding in plaats van koolhydraten. Dit kost tijdelijk meer energie voor het lichaam.
  2. Vermindert de eetlust: Door een eiwitrijke maaltijd zal je langer een verzadigingsgevoel ervaren, meer dan bij koolhydraten of vetten. Dit komt doordat eiwitten langzamer verteren waardoor je langer een vol gevoeld houdt.
  3. Helpt je streefgewicht behouden: Een eiwitrijk dieet is niet alleen zinvol tijdens het afslanken maar ook daarna. Nederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat na het bereiken van het streefgewicht het afvallen blijft doorgaan en daarmee hun tailleomtrek dunner maakt.
  4. Buikvet verbranden: Teveel buikvet is schadelijk voor de gezondheid. Met een eiwitrijk dieet en voldoende beweging ga je spiermassa verlies tegen en blijf je vetten verbranden. 
  5. Behoud van spiermassa: Een eiwitrijk dieet en voldoende beweging zorgen ervoor dat spiermassa behouden blijft en dat het metabolisme niet wordt vertraagd terwijl je lichaamsvet verbrandt. Je kunt dus spiermassa behouden en lichaamsvet verbranden wat zorgt voor een beter lichaamsfiguur.
  6. Bloedsuikerspiegel blijft stabieler: Koolhydraten zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Complexe koolhydraten doen dat in mindere mate. Met het eiwitrijk dieet verminder je de inname van koolhydraten en vervang je deze door eiwitrijke voeding. Hierdoor heb je veel minder last van een dip of plotselinge trek in zoetigheid.

Nadelen eiwitrijk dieet

Een verhoogde eiwit inname zou slecht zijn voor de gezondheid. Binnen de wetenschap is er geen bewijs dat een eiwitrijk dieet schadelijk zou zijn. Een extreem hoog eiwit inname kan wel schadelijk zijn. Er zijn nadelen die te maken hebben met een slechte vertering of opname van eiwitten. Hieronder de belangrijkste nadelen:

  1. Winderigheid: Als eiwitten niet goed worden opgenomen/verteerd worden kan winderigheid ontstaan. Meestal ontstaan door een verkeerde combinatie van voedingsstoffen. Daarom is het niet aan te raden om koolhydraten en groeten niet te combineren met eiwitten. Eiwitten combineren het beste alleen met groenten.
  2. Geen frisse adem: Bij een hoge eiwit inname kunnen er eerder eiwitten achter blijven in de mond (vooral op de tong). En wanneer deze afgebroken worden door bacteriën komt een zure geur vrij. Gebruik hiertegen een mondspoeling en drink meer water. Ook zou het lichaam door een eiwitrijk dieet voornamelijk lichaamsvet gaan aanspreken als energiebron waardoor je adem anders ruikt. In dat geval kun je iets meer complexe koolhydraten toevoegen aan je maaltijd.
  3. Kans op Acne: Als je (veel) meer zuivelproducten consumeert dan kan de hormoonbalans verstoord worden. Hierdoor kan er een ontsteking van de talgklier op de huid ontstaan. Deze gaat extra talg produceren en raakt verstopt. Uiteindelijk kan er een ontsteking ontstaan. Dit is wel erg persoonsafhankelijk en zien we maar zelden terug.

Is teveel eiwit ongezond of schadelijk?

Een eiwitrijk dieet heeft vele voordelen voor afvallen, op gewicht blijven en behoud van spiermassa. Met uiteindelijk een mooier figuur.

Maar wanneer je een erg eiwitrijk dieet volgt dan zou je last kunnen krijgen van een slechte adem doordat het lichaam vetten gaat verbranden voor energie in plaats van koolhydraten. Want wanneer het lichaam vet verbrandt, produceert het ketonen wat zorgt voor een wat zure lucht. Dit levert geen gevaar op maar kan natuurlijk wel vervelend zijn. Eet in ieder geval voldoende groente bij je eiwitrijke maaltijd!

Ten tweede kan een eiwitrijk dieet zorgen voor een slechter humeur. Want met een een low-carb dieet wordt er minder serotonine aangemaakt waardoor jij je eerder chagrijnig of geïrriteerd kan voelen. 

Ten derde zal je lichaam harder moeten werken als het veel eiwitten binnen krijgt. Je nieren krijgen het zwaarder te verduren om de bijproducten van stikstof af te breken. Bij een normale hoeveelheid eiwitten plas je die gewoon uit.

Tot slot kun loop je de kans dat je bij een eiwitrijk dieet te weinig vezels binnen krijgt. Het is daarom belangrijk dat je toch iets van complexe koolhydraten binnen krijgt. Zorg dat je de aanbevolen 25 tot 35 gram vezels binnen krijgt.

Start vandaag al met een eiwitrijk dieet

Het is niet lastig om vandaag al met een eiwitrijk dieet te starten. Als je de juiste voeding in huis haalt dan kun je al snel starten. En dit zorgt er onder andere voor dat jouw lichaam steeds gezonder wordt.

Je voelt je fitter, bent minder chagrijnig in verband met het hongergevoel en helpt jezelf om een fantastisch lichaam te krijgen.

Eiwitrijk dieet_Spiermassa Protocol

Bouw Spiermassa op met het Spiermassa Protocol. Want spiermassa is de basis voor iedere droomlichaam!

Bekijk de kortingspagina >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.