Home Afvallen Esmee Esmee valt af: een lang en eerlijk bericht

Esmee valt af: een lang en eerlijk bericht

2

Iedere week schrijft Esmee over haar afslankproces. Deze week heeft ze een extra lange blog geschreven, omdat ze beseft dat het roer volledig om moet. Wat is ze van plan? Lees het in haar blog.

Niet gewogen

Het klopt dat ik me niet had gewogen en had ik gezegd dit iedere week te doen. De reden ervan is deze keer heel simpel. Ik lijk een soort buikgriep te hebben en ik ben vannacht meerdere keren naar het toilet gerend. Dit zal me een vertekend beeld geven van mijn gewicht en daar heb ik geen zin in. Ik heb super onrustig geslapen, en veel wakker gelegen. Dat was natuurlijk ontzettend vervelend, maar het heeft er ook voor gezorgd dat ik eens goed over mijn eigen leven ben gaan nadenken. Het roer moet om, volledig om. En ik heb mijn therapie en de onlangs gelezen boeken gebruikt bij het bedenken van een plan dat hopelijk eens wel werkt.

Ik leef ongezond

Ik zou boeken vol kunnen schrijven over hoe je gezond moeten eten en voldoende moet bewegen. Ik heb me supergoed ingelezen en ik wéét hoe het moet. Toch doe ik het zelf niet goed. Ik sport te weinig – ik heb er moeite mee de draad op te pakken na mijn ontstekingen en operaties – en ik eet niet gezond. Ik snoep te veel, kies vaak voor frisdrank en als ik ’s avonds alleen moet eten kies ik meestal voor een grote kant-en-klare lasagne. Dat zijn geen goede keuzes, en ik schaam me ervoor om dit allemaal op te schrijven, maar het is wel de waarheid. Ik kan best gezond leven – een paar dagen. En dan schrijf ik in mijn blog dat ik best goede keuzes heb gemaakt, maar ook een aantal slechte, en dat er verbeteringen nodig zijn. Die verbeteringen lijken echter ver, heel ver weg te zijn. En ik heb genoeg goede redenen om wél af te vallen. Ik weet precies waar ik het allemaal voor doe.

Moeilijk om aan te passen

Met mijn therapeute ben ik al maanden bezig om mijn levensstijl aan te passen. Ik heb er al vaker over geschreven: een soort duiveltje dat tegen me praat, waardoor ik niet de juiste keuzes maak. En dat duiveltje op mijn schouder is heel hardnekkig. En in de laatste boeken die ik heb gelezen, komt dat eigenlijk ook naar voren. Mensen wéten echt wel dat ze willen afvallen, maar toch lukt het niet. Uit gewoonte, of uit destructieve gedachtes.

Gewoontes en destructieve gedachtes

Gewoontes heb ik wel degelijk. Ik eet veel als ik achter de laptop zit of televisie kijk (hoewel ik wéét dat dit heel stom is) en ik kies dan vooral voor snoep en frisdrank. Ik koop lasagne als ik alleen moet koken en daar eigenlijk geen zin in heb. En dit zal ook gedeeltelijk emotioneel eten zijn, een vorm van verveling, of wanneer ik verdrietig of eenzaam ben. Destructieve gedachtes heb ik ook. Bijvoorbeeld:

 • Ik begin morgen;
 • Ik neem alleen nu een keer iets;
 • Ach, ik heb al zo lang goed en gezond gedaan, het kan best.

Ik heb dit soort gedachtes véél en ik geloof mezelf dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat het bij die ene keer blijft, zelfs terwijl ik diep van binnen weet dat dit niet het geval is. En het is een feit: ik heb dit soort destructieve gedachtes altijd al gehad. Ook wanneer ik bijvoorbeeld al een halfjaar bezig ben met intensief sporten en gezond eten. Ik zie dan geen resultaat op de weegschaal of mijn kledingmaat, raak teleurgesteld en begin weer te snoepen.

Duidelijke regels

Eén ding dat mijn therapeute en de boeken me hebben geleerd en waar ik vannacht flink over aan het nadenken was, terwijl ik superberoerd was, was dat ik meer duidelijkheid moet hebben. Ik werk vanuit huis, heb veen flexibiliteit en niemand die me kan ‘controleren’. Ik moet het dus zelf doen en probeer dat vervolgens met vage afspraken;  ‘Ik moet minder snoepen’ of ‘ik ga minder vaak lasagne kopen’. ‘Ik wil vaker sporten’. En vervolgens loop ik vast of ga ik de mist in. Ik wil voor mezelf dus een aantal duidelijke regels gaan samenstellen. Regels die precies beschrijven wat ik van mezelf verwacht en hoe ik om kan gaan met uitzonderingen of speciale gevallen. Juist die uitzonderingen en speciale gevallen moeten ook duidelijk zijn, omdat je dan van jezelf weet waar je aan toe bent en wanneer je iets wel of niet mag. Ik heb voor mezelf een aantal regels opgesteld, waar ik me aan wil houden. Ik schrijf deze regels hier op, dat maakt het echter en hopelijk makkelijker om me eraan te houden.

Regel 1: niet snoepen of drinken bij een beeldscherm

In een boek dat ik las, stond geschreven dat je moet kijken naar de eetmomenten die je dik maken. Ik heb bijvoorbeeld soms een avondje met een vriendin, waarbij we thee drinken en er een koekje of wat chocolade bij hebben. Aangezien deze avonden soms één keer in de twee/drie maanden zijn, zal het weinig verschil maken als ik daarmee stop. Daarom ben ik kritisch gaan kijken wat ik echt verkeer doe. En dat is eten terwijl ik met de computer bezig ben, of terwijl ik naar de televisie kijk.

Daarom wil ik níet meer eten of drinken bij een beeldscherm. Voor lunch of ontbijt ga ik netjes aan tafel zitten en ik snoep niet terwijl ik aan het werk ben of een serie op televisie kijk.

Uitzonderingen:

 • Water en thee (zonder suiker) mag wel;
 • Heel af en toe eten mijn vriend en ik samen hangend op de bank terwijl we televisie kijken. Dat noemen we ‘Tokkiën’. Dit mag wel, maar alléén als ik samen met hem ben.

Regel 2: ochtendritueel

Door mijn winterdepressie heb ik er veel moeite mee om uit bed te komen en de hond uitgebreid uit te laten. Ik blijf langer dan ik wil op bed liggen en heb dan geen zin om nog met de hond te lopen en maak er dus een heel klein rondje van en ga ik daarna gehaast aan het werk met het idee ‘o jee geen tijd’.  Hierdoor begint mijn dag eigenlijk al niet eens goed. En dus wil ik dat aanpakken. Daarom moet ik elke ochtend om acht uur aangekleed zijn en voor half 9 de deur uit zijn met de hond om een ronde van tenminste 20 minuten met hem te wandelen.

Uitzonderingen:

 • In het weekend mag ik langer blijven liggen en geldt de tijd niet;
 • Als het regent, mag ik een korter rondje met de hond lopen, maar dit geldt alléén voor echte regen. Een miezerbuitje niet (dit omdat mijn hond absoluut niet door de regen wil lopen en ik het zelf ook totaal niet fijn vind);
 • Als ik ziek ben, mag ik een kleiner rondje liggen.

Geen uitzonderingen:

 • Als ik slecht heb geslapen, moet ik me hieraan blijven houden.

Regel 3: geen kant-en-klare lasagne

De kant-en-klare lasagne is gewoonweg niet goed voor me en ik bedenk constant redenen om het toch wel te kopen (ik ben moe, geen zin in koken, ben druk). Niet meer doen dus.

Uitzonderingen:

 • Als ik een afspraak ergens heb gehad en pas heel laat thuis kom, mag ik langs de supermarkt rijden om een maaltijd mee te nemen. Dit komt niet vaak voor, maar het zijn wel momenten waarvan ik weet dat ik echt geen zin meer heb in koken.

Regel 4: 4 keer per week sporten

Ik wil écht het sporten goed aanpakken, maar ik heb er geen duidelijk schema in en omdat ik het zo vaag houd voor mezelf, is het veel gemakkelijker er niet aan toe te geven of te denken ‘oh ik sport morgen wel’. Daarom gaat mijn sportschema er de komende tijd als volgt uitzien:

 • Maandag: 10.30 – 12.00 uur: zwemmen (hier zit omkleedtijd bij in);
 • Dinsdag: 8.30 – 9.30 uur – personal training (uitzondering: als trainer smst en vraagt of de tijd veranderd kan worden);
 • Donderdag: 10.30 – 12.00 uur: zwemmen (hier zit omkleedtijd bij in);
 • Vrijdag: 8.30 – 9.30 uur: zelfstandig trainen sportschool.

Uitzonderingen:

 • Als ik echt ziek ben, hoef ik niet te sporten;
 • Als ik met ontstekingen zit, dan kijk in hoeverre ik mijn schema kan aanpassen (zwemmen is dan bijvoorbeeld al niet te doen).
 • Als ik een belangrijke afspraak heb waar ik echt niet een ander moment voor kan inplannen, hoef ik niet te sporten
 • Wanneer ik op vakantie ben en dus niet thuis ben, hoef ik niet te sporten.

Geen uitzondering:

 • Drukte (dit is een smoes die ik héél veel gebruik. En hoewel ik wel echt druk ben, wil ik blijven sporten);
 • Vermoeidheid;
 • Nare emoties (woede, verdriet, angst, etc).

Noot:

Meer en langer sporten mag áltijd. Ook op andere dagen mag ik sporten, maar ik ruil het dan niet in voor één van mijn vaste sportmomenten.

Regels kunnen veranderen

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat ik al doende ontdek dat de regels misschien toch nog aangescherpt moeten worden. Dat ik in mijn hoofd van alles bedenk om het toch weer goed te praten. Of misschien pas ik het sportschema aan, omdat het op een andere manier beter werkt. Dat zal een beetje passen en meten zijn. Het zou ook goed mogelijk kunnen zijn dat ik meer regels ga toevoegen, maar ik denk dat dit al een hele klus is, omdat ik véél patronen moet gaan doorbreken.

Het wordt niet makkelijk

Ik moet me erop voorbereiden dat het niet makkelijk wordt, beseffen dat het zelfs héél moeilijk wordt. Alleen zo is het vol te houden. Ik moet tegen mezelf blijven vertellen dat het vanzelf makkelijker wordt. Hoe langer ik niet toegeef aan de drang om bijvoorbeeld achter de computer te eten, hoe makkelijker het uiteindelijk zal worden. Ik moet door het ongemakkelijke gevoel heen om de patronen te doorbreken. Ik moet me ervan bewust zijn dat het duiveltje op mijn schouder alles uit de kast zal trekken om toch toe te geven aan de drang om verkeerde keuzes te maken.

Komende tijd

De komende tijd zal ik in mijn blog heel duidelijk beschrijven hoe het gaat met mijn regels en of ik me er aan toe heb gegeven of dat ik het vol heb gehouden. Ik zal de missers én de successen beschrijven. En ik hoop oprecht dat het opschrijven ervan ervoor zorgt dat ik het wat makkelijker vol kan houden.

Lange blog

Dit was een hele lange blog, maar het was wel nodig. Er móet iets gebeuren. Ik vond het heel eng om dit allemaal toe te geven, om aan te geven wat ik nog allemaal verkeerd doe, maar als ik het niet eerlijk opschrijf allemaal, zal er nooit wat gebeuren en hou ik vooral mezelf voor de gek.

Liefs, Esmee

Lees alle afslankblogs van Esmee hier.

Wil jij ook je ervaringen delen op 30 day challenges? Neem dan contact met ons op via info@30daychallenges.nl

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.