Home Afvallen Een gezond gewicht voorkomt depressies

Een gezond gewicht voorkomt depressies

0

Wist je dat met overgewicht vaker last kunt hebben van depressies en stemmingswisselingen? Dit is al een belangrijke reden om af te vallen. Waarom heb je met overgewicht sneller last van depressies en sombere emoties?

Depressies en overgewicht

Mensen met overgewicht hebben sneller last van stemmingswisselingen, somberheid en depressies dan mensen die een gezond gewicht hebben. Je mag verdrietig zijn. Dat hoort bij het leven. Maar als je met regelmaat last hebt van sombere buien is er waarschijnlijk meer aan de hand. Als je niet kan genieten van de mooie dingen om je heen en je vaak een leegte voelt, dan zou je wel eens depressief kunnen zijn. Een depressie beïnvloedt je leven. Ben je te zwaar? Dan zou dat wel eens de oorzaak van je sombere buien kunnen zijn.

Zwaarlijvige mensen hebben vaak een instabiele hormoonhuishouding. En het zijn nou juist de hormonen in ons lichaam die bepalen hoe we ons voelen!

In dit artikel proberen we samen met jou toe te werken naar een gezonder lichaam waarvan je geest straks profiteert. Een gezond en vitaal lijf is in staat om uitdagingen aan te gaan en te vechten tegen depressies.

Hieronder hebben we enkele manieren geplaatst waarmee je direct jouw levensstijl verbetert. Deze kan je gebruiken ter aanvulling op een bestaande behandeling tegen depressie. Volg onze adviezen alleen op in overleg met je arts of hulpverlener!

Gezond eten voor een gezonde geest

Ga gezond eten. Gezonder eten is goed voor je lichaam en helpt je stemming te verbeteren! Ongezonde voeding zoals voedingsmiddelen waarin veel transvetten, suikers en zout zitten zijn indirect ook ongezond voor je geest.

Je lichaam slaat suikers o.a. op als lichaamsvet. In lichaamsvet worden hormonen aangemaakt. Dikkere mensen maken meer ‘slechte hormonen’ aan dan mensen die een normaal gewicht hebben. Hormonen zijn van invloed op je stemming.

Van Omega-3 vetzuren is bekend dat ze somberheid tegengaan en zelfs depressies kunnen voorkomen. Je vindt Omega-3 vetzuren in o.a. vis, noten, verse groenten en fruit maar ook in olijfolie.

Aminozuren zijn neurotransmitters

Een gezond gewicht voorkomt dus depressies. Dat heb je ondertussen al wel geleerd. Maar je wordt natuurlijk niet van het een op andere moment slank. Neem daar de tijd voor.

Ondertussen kan je al wel met bepaalde voedingsproducten gelijk resultaat boeken en somberheid en depressies te lijf gaan. Neem daarom veel voeding waarin van nature aminozuren voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat de neurotransmitters de boodschappers zijn in de hersenen. Zij brengen informatie over. En deze transmitters zijn opgebouwd uit aminozuren!

In de geestelijke gezondheidszorg krijgen mensen met depressies kunstmatige aminozuren toegediend in de vorm van medicijnen. Onnodig is dat volgens ons. Want er zijn voldoende producten waarin van nature veel aminozuren voorkomen waaronder in vlees, zuivelproducten maar ook in bepaalde groenten noten en peulvruchten!

Bewegen voor een gezond gewicht en als antidepressiva

Bewegen is goed voor het lichaam en voor de geest. Kom meer in beweging en verjaag daarmee die akelige, sombere gevoelens of beginnende depressie. In het lichaam worden natuurlijke antidepressiva aangemaakt bij een verhoogde bewegingsactiviteit.

Dagelijks minimaal 30 minuten wandelen of fietsen kan al een lichte depressie verhelpen, volgens onderzoekers. En dat zonder het gebruik van medicijnen! Beweging vermindert stress en verbetert juist de stemming. Het geeft je veel meer zelfvertrouwen en je slaapt daarnaast ook nog eens veel beter. Mensen met depressieve klachten slapen doorgaans slecht, waardoor zij in een neerwaartse spiraal belanden. Kom uit die neerwaartse spiraal en ga sporten of in ieder geval veel meer bewegen! Doe bijvoorbeeld eens mee aan een 30 day challenge en daag jezelf uit!

Of als ook maar iets doen je al te veel wordt, kun je eens een stoelfiets overwegen. je kunt dan in je luie stoel blijven zitten en toch starten met bewegen. Bekijk mijn blog over de stoelfiets en start vandaag nog! Veel makkelijker gaat het overigens niet worden…

Praat over je depressie en overgewicht

Praat met een professional over je depressieve klachten en schroom niet om je gewicht als aanleiding daarvoor aan te wijzen. De meeste artsen en hulpverleners behandelen de kwaal en niet de oorzaak. Overgewicht is één van de belangrijkste veroorzakers van somberheid en depressies bij mensen…. Kom dus in beweging en maak een afspraak met je huisarts. Hij zal je vermoedelijk doorverwijzen naar een diëtist en psycholoog. Bedenk ook dat een depressie altijd weer overgaat! Ook al voel jij je op dit moment nog zo ellendig. Om gewicht kwijt te raken zal je echter wel offers moeten brengen. Maar dat is het allemaal waard…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.