Home Motivatie Gezond leven: wat we kunnen leren van Zweden

Gezond leven: wat we kunnen leren van Zweden

2

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities en manieren. In Zweden is gezond eten en veel bewegen erg belangrijk en dat zie je wanneer je er bent: mensen zorgen duidelijk goed voor zichzelf en overgewicht lijkt een stuk minder aan de orde te zijn dan in Nederland. Wat kunnen we van de gewoontes van de Zweedse bevolking leren?

Bezoek aan Zweden

De redactie is de afgelopen week een aantal dagen in Malmö in Zweden geweest. Hierbij is er gekeken hoe de Zweedse inwoners proberen om gezonder te leven en welke gewoontes er allemaal zijn die de gezondheid beïnvloeden.

Salades

Nederland is een land waar ontzettend veel brood wordt gegeten. Vaak twee keer per dag. En als je in Nederland eens kijkt wat mensen op terrasjes tijdens de lunch eten, dan zie je vooral veel brood en frites op de borden liggen. In Zweden lunchen de meeste mensen een stuk gezonder: met een salade. Brood zie je zelden en als het er al is, dan is het meer als bijgerecht. In Zweden vind je dan ook erg veel saladebars, waar je zelf een maaltijdsalade kunt samenstellen. 

Water drinken

In Nederland drinken veel kinderen op jonge leeftijd al limonadesiroop en dat vinden we allemaal doodnormaal. Sterker nog: als een kind eens water wilt, dan wordt er verbaasd gereageerd: ‘Weet je het zeker? Dat is toch saai?’

In Zweden is limonadesiroop een stuk minder populair. De meeste kinderen daar drinken water. En water drinken wordt in veel eetgelegenheden extra gestimuleerd: op de bar staan glazen en kannen water die je gratis kunt pakken. 

Sporten

In Malmö zijn er de komende zomers allerlei sportieve groepslessen, zoals bootcamp. En het is mogelijk om hieraan mee te doen. Als je wilt, dan kun je de hele zomer lang gratis sporten. De meeste lessen worden buiten gegeven. Heerlijk!

Biologisch en zonder toevoegingen

In Zweden zie je redelijk wat winkels die gericht zijn op biologische producten. In Nederland begint dit ook steeds meer te komen, maar in Zweden zijn ze overduidelijk wat stappen verder. Op een terrasje zitten met biologische koffie of thee? Geen probleem! En wat ook mooi is meegenomen: in de supermarkten zie je weinig producten met allerlei toevoegingen. Waar je in Nederland in de winkels wordt doodgegooid met allerlei kant-en-klare spullen (denk aan kant-en-klare maaltijden, potjes en zakjes met toevoegingen) is dat in Zweden een stuk minder.

Genoeg om van te leren

We kunnen natuurlijk veel leren van deze Zweedse gewoontes. Welke gewoonte heb jij die misschien toch wat gezonder kan? Laat het ons weten in de comments!

2 REACTIES

 1. Ik ben toevallig nu in zweden, Göteborg om precies te zijn. Ik kom net vanuit Malmö en ik kan het beamen. Die mensen hier zijn knatergek als het op sporten aan komt.
  Die vliegen hier de heuvels en trappen op in de stromende stortregen. De meesten hebben nog een glimlach op hun gezicht ook.
  Ik kan hier als corpulente Nederlander nog wat van leren. De mensen hier zien er gemiddeld ook fitter uit. Gespierd, slank en modieus.
  Wat wel opvalt is dat als je slanker bent, je er ouder uitziet omdat je rimpels eerder opvallen.

  Het mooiste vind ik dat je hier nog wat moeite voor je eten moet doen om het zelf te bereiden. Het eten smaakt veel minder zout. Gezond eten is hier ook goedkoper dan ongezond, iets waar we in Nederland nog wat van kunnen leren.

  Al met al een mooi land met een gezonde instelling.

  Groeten Thomas

  • Hoi Thomas,

   Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat ook jij deze ervaring deelt!
   Voldoende bewegen en gezond eten blijft toch de basis van een gelukkig(er) leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.