Home Afvallen Light Chips, Groente Chips, Oven Baked Chips: Een Gezonde Keuze?

Light Chips, Groente Chips, Oven Baked Chips: Een Gezonde Keuze?

0

Tegenwoordig zie ik steeds meer “gezonde chips” in de rekken van de supermarkt. Hoewel ik normaal gesproken deze rekken altijd voorbij loop, was ik gisteren toch verbaasd hoeveel merken beweren gezonde chips te hebben. Wat is het verschil tussen gezonde chips en normale chips? Chips staat immers bekend om de grote hoeveelheid calorieën en zout per gram. Ik ben benieuwd of dat is veranderd en of ik dus voor de “gezonde variant” moet gaan…

Is light chips een gezonde keuze? Nee, light chips blijkt nauwelijks beter dan gewone chips. Light chips bevat bijna evenveel calorieën als gewone chips. Ook de groente chips en oven baked chips blijken geen gezonde varianten. Het beste kun je zelf chips maken of voor Smart Chips (hoog in proteïne) kiezen. 

Waarom kiezen voor light chips?

De eerste vraag die bij mij opkwam met het zien van light chips in de schappen van de supermarkt: waarin verschilt light chips van de gewone chips? Volgens mij geldt voor beide dat het een ongezonde keuze is. En toch zegt mijn gevoel dat light chips een gezonde keuze is…

Eerst dien je dus te bedenken wat light chips is. Want wanneer mag de beschermde claim “light” op producten gevoerd worden? 

Een product mag de beschermde term “Light” voeren als het 30% minder vet bevat, of 30% minder calorieën bevat, of 30% minder suiker bevat.

Onderstaande filmpje toont een onderzoek naar het verschil tussen normale chips en “light” chips:

In light frisdrank zit bijvoorbeeld minder calorieën dan gewone frisdrank. Dat komt doordat suiker is vervangen door zoetstoffen. De vraag is of er in light chips ook minder calorieën zitten dan in gewone chips. En natuurlijk welke stoffen in gewone chips zijn vervangen om zodoende het product light te mogen noemen.

Let op dat de aanduiding “Light” niet aangeeft dat er minder calorieën in het product aanwezig zijn…

Dus: waarom dan toch kiezen voor een light chips? Normale chips bevat veel vet. De light varianten kennen over het algemeen 30% minder vet. Dat lijkt daarmee op zichzelf al een gezonde keuze nietwaar? Ja en nee…

Helaas wordt door het verwijderen van vet de smaak slechter. Daarom wordt aan light chips extra zetmeel toegevoegd. Het nadeel daarvan is dat light chips daardoor veel meer koolhydraten bevat dan gewone chips.

Bij veel andere light producten is suiker verwijderd en is een zoetstof toegevoegd zoals aspartaam.

Val je af van light producten?

De grote vraag voor mij is of light producten bijdragen aan een gezonder en slanker lichaam zoals veel light producten doen vermoeden. 

Helaas wegen de nadelen niet op tegen de gesuggereerde voordelen:

  1. Een minder verzadigd gevoel: Veel light producten zijn dusdanig bewerkt waardoor je lichaam een beetje voor de gek gehouden wordt. Door het verwijderen van bijvoorbeeld vet krijg je pas later een verzadigd gevoel waardoor je meer eet. Op basis van wat je eet verwacht je lichaam immers bepaalde stoffen binnen te krijgen. Als dat niet gebeurt geven je hersenen pas op een later moment aan dat je vol zit. Uiteindelijk eet je dus meer.
  2. Pieken in bloedsuikerspiegel: Veel light frisdranken zijn gezoet met aspartaam of andere zoetstoffen. Dit is gebeurt nadat de suiker is verwijderd. Zo denk je dus op een bewuste manier bezig te zijn. Maar je houdt je lichaam voor de gek. Op basis van de smaak denkt je lichaam dat je veel suikers binnen krijgt waardoor het insuline gaat aanmaken. Dit is nodig om glucose uit je bloed te halen. Omdat de suiker niet komt krijg je te maken met glucosestofwisseling.
  3. Eetbuien / snaaien: Door de pieken en dalen in je suikerspiegel wordt de kans op een vreetkick gestimuleerd. Voor veel mensen is dit niet onder controle te houden. Dit komt omdat er een tekort wordt gesignaleerd door het lichaam. Je zal ’s middags en zelfs ’s ochtends al een enorme dip ervaren. Je moet dan iets eten. De natuurlijke reactie is dat je naar zoetigheid grijpt om je suikerspiegel omhoog te krijgen..
  4. Neiging tot overcompenseren: Je denkt dat je gezond bezig bent met een cola light of light chips en neemt daardoor meer van iets anders. Andere reden is dat je hersenen later aangeven dat je vol zit.

Eet je minder calorieën met light producten?

De vervanging van suikers en vetten door andere (kunstmatige) stoffen heeft gevolgen voor de totale hoeveelheid calorieën dat chips bevat.

Het vervangen van vet door zetmeel in chips heeft gevolgen voor de totale hoeveelheid calorieën. In Lays Natural zit bijvoorbeeld 34g vet. Als de Lays Natural Light suggereert dat er 30% minder vet in zit dan scheelt dat zo’n 10 gram. 1 gram vet levert 9 kcal dus 10 gram levert 90 kcal.

Echter(!), in Lays Natural Light zit 12g meer koolhydraten. Koolhydraten leveren 4 kcal per gram dus totaal 48 kcal.

Totaal is dit maar een verschil van 52 kcal. Als je bedenkt dat gewone chips per 100 gram 540 kcal bevat en light chips 490 kcal bevat dan is het verschil maar zo’n 10%.

Oven Baked chips dan maar?

Als je nog minder vetten wilt binnen krijgen is oven baked chips misschien wel de oplossing… Of toch niet? Door chips in de oven te bakken is niet zoveel olie nodig dan chips dat gefrituurd is.

En inderdaad bevatten de in de oven gebakken chips de minste calorieën. Maar helaas moet ook bij deze manier van bereiden gecompenseerd worden om de chips beter op smaakt te krijgen. Per 100 gram levert deze chips toch nog 440 kcal. Dit komt doordat deze chips het meest rijk is aan koolhydraten: zo’n 72 gram koolhydraten per 100 gram chips…

Groente Chips een gezonde keuze?

Groentechips lijkt in eerste instantie een gezonde keuze nietwaar? Groente lijkt namelijk altijd beter dan aardappels. Helaas is dat iets te kort door de bocht. Groente chips wordt ook gefrituurd en door frituren verliezen de groenten veel water en nemen vetten op. Daardoor bevat 100 gram groentechips veel meer calorieën dan 100 gram verse groenten.

Helaas gaat door het frituren ook veel vitamines verloren. Je krijgt dus per calorie alsnog veel minder vitamines en mineralen binnen.

Daarnaast kunnen alleen groenten die rijk zijn aan koolhydraten gefrituurd worden. Groenten als zoete aardappel, wortel, biet en pastinaak worden daarvoor vooral gebruikt. Denk je maar eens in wat er gebeurt als je een blaadje sla gaat frituren…

Tot slot bevat groentechips gemiddeld net zoveel vet en zout als gewone chips. Hoewel er onverzadigde zonnebloemolie gebruikt wordt blijken deze ook calorieënbommetjes te zijn. Ze maken je dik.

Of Zelf Chips Maken…?

Als je toch vaak naar chips grijpt kan het misschien een optie zijn om zelf chips te maken. Op internet zijn voldoende resultaten te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan zoete aardappel chips.

Wil je nog gezonder eten? Misschien is groentechips dan wel een optie voor jouw. Je krijgt dan niet alleen minder vetten binnen maar ook meer groenten. En uit de vele onderzoeken blijkt dat iedereen meer groente zou moeten eten. Het voordeel is dat je met groente chips enorm kunt variëren en dus altijd een smaak te bereiden is die jij lekker vindt!

Als je liever groente chips koopt dan moet je er wel rekening mee houden dat de meeste groentechips gewoon gefrituurd zijn. Daarmee krijg je dus nog steeds net zoveel vet binnen als dat wanneer je gewone chips zou eten.

Smart Chips

smart chips in plaats van light chips

Een goed alternatief als je zelf geen chips wilt maken is de Smart Chips van Body & Fit. Deze chips wordt niet gebakken of gefrituurd en heeft een verlaagde calorie- vet- en koolhydraatgehalte. De chips heeft verder een hoog proteïne gehalte. Daarom kun je deze chips wel als verantwoord tussendoortje gebruiken.

Ontdek nu de Smart Protein Chips van Body&Fit met alleen maar natuurlijke ingrediënten en kruiden!

Conclusie

Light producten bevatten vaak minder vet maar de totale hoeveelheid energie blijft gelijk. Dat betekent dat per 100 gram bijna evenveel calorieën zitten in light chips als in gewone chips. Daarnaast zitten er in light producten ook vaak meer koolhydraten waar je van aankomt.

Door light producten ga je vaak ook meer eten. Vaak is een gedeelte van het vet verwijderd waardoor je minder snel een verzadigd gevoel hebt.

Zelfs de gezonde chips blijken niet veel beter dan de gewone chips. Het blijven snacks en je moet ze met mate eten. Enige voordeel bij groentechips is dat ze vezelrijk zijn.

Tot slot zijn bijna alle light producten duurder dan de normale producten.

Gerelateerde vragen

Waarom eet je die hele zak chips in één keer leeg? Wel eens van E-621 oftewel MSG (monosodiumglutamaat) gehoord? Het is een van de meest gebruikte smaakversterkers en heeft een sterke invloed op je verzadigingsgevoel. Dit zorgt ervoor dat je ontzettend veel kunt eten zonder dat je een vol gevoel krijgt en het zorgt ervoor dat het product lekkerder smaakt waardoor je ook meer eet.  Tevens bewijzen ontzettend veel onderzoeken dat E-621 zorgt voor overgewicht en dat het een sterke relatie heeft met autisme, depressie, migraine en ADHD.

Maar de industrie zou de industrie niet zijn als men dit product ook geen andere benamingen zou geven om mensen te misleiden. Bijvoorbeeld gistextract: een andere samenstelling maar heeft ongeveer dezelfde werking. Of ve-tsin, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.

Ontdek de smart chips van Body&Fit! Heerlijk voedzaam veel eiwitten en een stevige bite! Hmmm! (zonder MSG natuurlijk…;-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.