Home Afvallen Glutenvrij Dieet: De Trend Van Dit Moment!

Glutenvrij Dieet: De Trend Van Dit Moment!

0

Glutenallergie is al lange tijd een bekende allergie. Steeds meer mensen komen er achter dat zij helemaal niet zo goed tegen gluten kunnen. En dat is natuurlijk nadelig, want het heeft een groot effect op jouw lichaam. Als je op dit moment nog steeds gluten eet, en er van overtuigd bent dat jij ook aan een glutenallergie leidt, dan is het slim om voor een glutenvrij dieet te kiezen. Op deze manier voorkom jij dat je nog langer last ondervindt van vervelende gevolgen.

Maar ook als je helemaal geen glutenallergie hebt dan is het mogelijk om voor een glutenvrij dieet te gaan. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om helemaal glutenvrij te eten, en daar is een goede reden voor: het blijkt dat je gemakkelijk kunt afvallen als je een glutenvrij dieet hanteert. En dat resulteert er onder andere in dat je nog sneller dat streefgewicht bereikt dat je al voor lange tijd probeert te bereiken.

Je denkt nu vast: hoe werkt een glutenvrij dieet en hoe kan ik ervoor zorgen dat het ook voor mij werkt? Op deze pagina leggen wij je meer uit over dit dieet en helpen wij jou te bepalen of het een interessant dieet is dat bij jouw huidige levensstijl past. Daarbij kijken wij ook op welke manier het glutenvrij dieet kan helpen om gewicht te verliezen.

Direct actie ondernemen?
GRATIS WEBINAR “3 MYTHES OVER AFVALLEN” >>
VRAAG HET GRATIS WEEKMENU AAN >>
TEST JE KENNIS VIA DEZE INFORMATIEVE QUIZ! >>

Wat is een glutenvrij dieet?

In vrijwel alle soorten voeding die granen bevatten zitten gluten. Gluten zijn een bestanddeel van granen. De meeste mensen reageren normaal op gluten, en hierbij is er ook niets aan de hand. Maar er zijn ook VEEL mensen die heel slecht op gluten reageren en kampen met allerlei vage klachten.  En dat heeft onder andere tot gevolg dat zij deze voeding moeilijk kunnen verwerken. Maar ook dat er allerlei vage klachten zijn die vaak niet worden gerelateerd aan voeding. Denk bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

  • opgeblazen maag
  • diarree
  • constipatie
  • prikkelbaarheid
  • vermoeidheid
  • winderigheid
  • oprispingen
  • vochtophoping
  • depressie
  • huidproblemen
  • immuunziekten zoals hashimotos, lupus, dementie en MS.

Als jij een van deze symptomen ervaart dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor granen/gluten. Het kan dan verstandig zijn om de hoeveelheid graanconsumptie te beperkten. Het lichaam is er dan niet op ingesteld dat zij deze voeding nuttigen. Voor die mensen blijkt het teveel om elke maaltijd iets van granen te nuttigen. Graanconsumptie beperkten of zelfs een glutenvrij dieet is het gevolg, want het helpt het lichaam om de voeding beter te verteren.

Bij een glutenvrij dieet is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen granen meer binnenkrijgt. Want alleen op deze manier kun je voorkomen dat jouw lichaam gluten binnenkrijgt en dat je hier een vervelende reactie op krijgt. Een glutenallergie is niet dodelijk, maar het kan wel vervelende lichamelijke problemen opleveren. Een glutenvrij dieet bestaat uit voeding die geen gluten bevat, waaronder de natuurlijke producten zoals eieren en zuivel, en uit producten die glutenvrij zijn gemaakt (hier zijn er in Nederlandse supermarkten steeds meer van te verkrijgen).

Als je de supermarkt inloopt dan kun je allereerst het beste de broodafdeling, de Italiaanse afdeling en soortgelijke afdelingen vermijden. Dit resulteert er onder andere in dat je voeding zoals brood, pasta en pizza vermijdt. Het zijn deze soorten voeding die voor moeilijkheden zorgen, dus het is belangrijk dat je deze niet langer koopt.

Heb ik een glutenallergie?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle granen. De graansoorten als tarwe, rogge, gerst, spelt en karmut behoren allemaal tot de grassenfamilie waarvan zo’n 80% van de eiwitten uit gluten bestaan.

Daarnaast moet er ook een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten gluten namelijk de glutenines en de gliadines. De gliadinefractie van gluten kan coeliakie veroorzaken terwijl de granen met weinig gliadines  (rijst en mais) vaak wel gegeten kan worden door mensen met coeliakie.

Glutenallergie is anders dan een intolerantie voor tarwe. Een allergie veroorzaakt vrijwel direct een reactie op tarwe die soms zeer heftig kan zijn. Dit is een specifieke reactie van het immuunsysteem op tarwe-eiwitten in het algemeen.

Een intolerantie voor tarwe wordt veroorzaakt doordat tarwe-eiwitten onvolledig verteerd worden óf doordat de doorlaatbaarheid van de dunne darm groter is geworden. Dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd. Symptomen treden vaak pas na een aantal dagen op.

De symptomen van een tarwe intolerantie of een glutenallergie zijn divers. Heb je een overgevoeligheid voor gluten dan heb je vaak last van buikpijn en moeheid na het eten van gluten.

Klachten die ontstaan zijn onder andere verteringsklachten zoals diarree, verstoppingen, een opgezette buik, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. Naast verteringsklachten uit een overgevoeligheid zich vaak ook in ontstekingen van de huid, pijnlijke gewrichten, problemen aan de luchtwegen (astma) en hersenen (duizeligheid, geheugen).

Een glutenallergie beschadigd de darmwand waardoor geen goede opname van voedingsstoffen kan plaatsvinden. Vooral ijzer, calcium en vitamine D worden onvoldoende opgenomen. Klachten als bloedarmoede, vermoeidheid en aften zijn het gevolg.

Een glutenallergie kent nog tal van andere klachten zoals botontkalking, onvruchtbaarheid en depressiviteit. Maar coeliakie kan zich in nog veel meer gedaanten vertonen omdat het feitelijk alle organen en weefsels van je lichaam kan aantasten.

Voldoende klinische studies wijzen onder andere op auto-immuunstoornissen zoals artritis en diabetes, leveraandoeningen, miskramen, keel- en slokdarmkanker en kanker aan de dunne darm, astma, longontstekingen en tuberculose…

Jonge kinderen kunnen al in hun eerste levensjaar klachten ervaren. Een baby met coeliakie krijgt klachten als een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven en diarree. 

Andere symptomen zijn een achterblijvende groei, platte en dunne billen, bolle buik, dunne armen en benen en huilen veel.

Wat veroorzaakt een glutenallergie?

Nu je weet wat de symptomen zijn van een glutenallergie, vraag jij je misschien ook af waardoor een glutenallergie wordt veroorzaakt.

Een glutenallergie wordt veroorzaakt doordat het lichaam moeite heeft om het gluteneiwit te verteren. Mensen die coeliakie hebben kampen met een beschadigde wandbekleding van de dunne darm. De wandbekleding bestaat uit miljoenen haartjes (villi) en vormen een gigantisch oppervlak en hebben de functie om voedingsstoffen uit eten te halen.

Bij mensen met coeliakie ontstaat een ontstekingsreactie op het moment dat het gluteneiwit in contact komt met de darmwand. Dat veroorzaakt dan een ontstekingsreactie die het immuunsysteem op het verkeerde been zet. 

Want wat gebeurt er? het lichaam denkt dat de “villi”het probleem zijn en gaat dus de eigen darmwand aanvallen en vernietigen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voedingsstoffen op te nemen uit voeding.   

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren hebben in sterke mate een invloed op de ontwikkeling van glutenallergie of intolerantie.

Ten eerste heeft onze moderne maatschappij veel invloed op het grote aantal gevallen van glutenallergie en glutenintolerantie.

Een belangrijke oorzaak ligt in het feit dat de moderne tarwe veel meer gluten bevat en over het algemeen veel sneller tot brood gemaakt wordt.

De moderne tarwe rassen zijn zo veredeld dat dit het productieproces tot brood bevorderd. De toename van gluten zorgt er onder andere voor de binding van het brood. Bovendien is het juist een toename van die variant gluten (alfa-gliadines) welke ervoor zorgen dat mensen hierop slecht reageren. Ook zitten er steeds meer andere stoffen in tarwe die ontstekingsreacties verder verergeren.

Ten tweede zien we dat we de laatste 100 jaar steeds meer tarwe zijn gaan eten. Onze voorouders hadden nauwelijks graan in hun dieet. Het was moeilijk te oogsten en bevatte relatief weinig voedingsstoffen.

Doordat wij steeds meer tarwe zijn gaan eten – elke maaltijd bestaat voor een groot gedeelte uit (toegevoegde)granen – is ons dieet veel te eenzijdig geworden. Als gevolg hiervan krijgen we te weinig voedingsstoffen binnen. Niet alleen ervaren mensen zo de gevolgen van een overdaad aan graanproducten maar ook een tekort aan vitamines en mineralen. Met als gevolg artritis, hart falen, diabetes en kanker.

De overconsumptie van graan is mede een oorzaak van een toename in obesitas. Met een een eenzijdig voedingspatroon en een tekort aan voedingsstoffen wordt een constante drang naar eten opgewekt en raakt het lichaam niet snel verzadigd. Veel mensen hebben dan ook snel weer trek of blijven trek hebben in eten. Dit is een overlevingsinstinct van het lichaam. Het lichaam blijft signalen afgeven van een verlangen naar voedsel omdat het niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Dit proces blijft zich herhalen wanneer het voedingspatroon blijft bestaan uit lege calorieën.

Inspiratie nodig voor een betere lifestyle met een gezonder voedingspatroon? Bekijk dan eens “het ultieme voeding en fitness lifestyle plan” >>

Afvallen met een glutenvrij dieet

De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over de voedingsstoffen die in onze voeding zit. Hier is onder andere uit gebleken dat het helemaal niet gezond is om voor een Nederlands dieet te kiezen. Dit verklaart waarom zo veel Nederlanders met overgewicht te maken hebben. Glutenvrije voeding is vaak koolhydraatrijk, wat onder andere betekent dat hier ook veel suikers in zitten. Suikers zorgen voor veel energie, en de meeste mensen voeren op een dag onvoldoende fysieke taken uit om al deze energie te verbruiken. Dit zorgt ervoor dat de energie door het lichaam wordt omgezet naar vet, en zo kom je aan de overtollige kilo’s.

Als je minder gluten eet dan kun je er dus ook voor zorgen dat je minder suikers binnenkrijgt. Het vermijden van glutenrijke voeding helpt om minder koolhydraten te eten. Je vervangt de koolhydraten nu voor andere voedingssoorten, zoals eiwitten en goede vetten. Zo blijft het lichaam gezond en voorkom je dat er meer vet wordt aangemaakt. En dan komt er ook een tegenovergesteld effect: je zorgt er juist voor dat jouw lichaam vet gaat verbranden en dat jij op deze manier gemakkelijk gewicht verliest.

Snel buikvet verbranden zonder honger te lijden of te jojoën? Bekijk de Afslankreceptenbijbel eens. Boordevol informatie waarvan de voedingsindustrie niet wilt dat jij dit weet… >>

Is het glutenvrij dieet iets voor jou?

Kamp je op dit moment met overgewicht? Dan kan het glutenvrij dieet de oplossing zijn. Omdat je hierbij steeds minder koolhydraten en suikers binnenkrijgt voorkom jij dat jouw lichaam continu meer vet aanmaakt. Daarbij leer je ook steeds beter om op jouw voeding te letten, waardoor het erg gemakkelijk wordt om een ideaal voedingspatroon voor jezelf op te zetten. Zo kies je steeds vaker voor het gezonde alternatief en help jij jezelf om een gezond en fit lichaam te krijgen.

Het volgen van een glutenvrij dieet is allang niet meer uitsluitend voor mensen met een glutenallergie. Je kunt het ook uitstekend volgen als je op dit moment wat kilo’s wilt verliezen. En dankzij de veel gezondere alternatieven wordt het verkrijgen van een gezonde levensstijl bijzonder gemakkelijk.

Glutenvrij dieet: welke voeding vermijden?

Wil je een periode zoveel als mogelijk gluten vermijden? En zien welke gezondheidseffecten dit voor jouw lichaam heeft? Probeer dan de volgende graansoorten te vermijden. Let op dat in veel bewerkte voedingsmiddelen ook graan is toegevoegd!

De te vermijden voedingsmiddelen zijn o.a.

  • Tarwe
  • Spelt
  • Tarwezemelen
  • Gerst
  • Rogge
  • Triticale
  • Semolina
  • kamut
  • Farro
  • Eenkoren
  • Duram
  • Farina (pizzameel)
  • Dinkeltarwe
  • Tarwekiemen

Deze voedingsmiddelen komen voor in verschillende productgroepen:

  • Deeg en bakwaren: beschuit, brood, croissants, donuts, toastjes, muffins, pannenkoeken, wafels etc.
  • Diverse koek, snoep en gebak: taart, gebak, cake, alle soorten koekjes en sommige soorten snoep.
  • Pasta: Penne, spaghetti en macaroni. Maar ook couscous, dumplings, mie, ravioli en sobanoedels.
  • Dranken waaronder bier en moutdranken
  • Snacks waarin paneermeel is verwerkt zoals kroket, bitterballen, crackers en borrelnoten.
  • Meel en meelproducten: tarwe-, gerst en roggemeel, sauzen met meel als verdikkingsmiddel, paneermeel, moutextract, sojasaus. Producten met een krokant laagjes (paneermeel).

Voeding waar mogelijk resten van gluten in voorkomen zijn onder andere gefrituurde voeding, zoutjes, ijs, vleeswaren, marinades en sauzen, vleesvervangers, bewerkt vlees, soep (bouillon).

Welke voeding mag je dan wel eten?

Gelukkig blijft er ook nog wat te wensen over voor mensen die geen gluten willen eten. Als je zoveel mogelijk gluten wilt vermijden, probeer dan de volgende producten in je maaltijd te verwerken:

  • Fruit en groentes: Dit mag in alle vormen zoals vers, diepvries of gedroogd fruit.
  • Dierlijke eiwitten: vis, kip, rundvlees, zuivelproducten, eieren en lams- en varkensvlees.
  • Gezonde vetten: avocado, kokosolie, olijven en vaste vetten zoals volle roomboter.
  • Glutenvrije granen zoals amarant, boekweit, mais, gierst, quinoa, rijst en sorghum.
  • Verse kruiden
  • Peulvruchten zoals bonen, linzen en erwten.
  • Noten en zaden zoals cashewnoten, chiazaad, lijnzaad, pecannoten, pijnboompitten en walnoten

Voorbeeldmenu glutenvrij dieet

Gratis een weekmenu ontvangen? VRAAG HET GRATIS WEEKMENU AAN >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.