Helaas hebben wij er allemaal mee te maken. Het coronavirus heerst nu ook in Nederland. Het is onvermijdelijk dat meer dan de helft van de Nederlanders het virus krijgt. Met milde of ernstige klachten. Veel mensen zullen het nauwelijks merken, of alleen ervaren als een doodnormale griep.
Om verdere verspreiding te voorkomen en de ouderen onder ons te beschermen, delen we hierbij 5 handige tips om griep en besmetting te voorkomen.
1.Houdt alles goed schoon
Vooral tijdens deze corona epidemie is het belangrijk dat je gebruiksvoorwerpen regelmatig schoonmaakt. Denk aan je werkplek, deurknoppen, de eettafel en de zithoek, de keuken, badkamer en de telefoon. Denk vooral aan gebruiksvoorwerpen die door meerdere mensen (gelijktijdig) worden gebruikt. Je kunt hiervoor verschillende manieren inzetten om bacteriën en virussen te bestrijden: desinfecterende doekjes gebruiken maar nog beter is gewoon zeep of een schoonmaakmiddel.
- Desinfecterende gel voor je handen kun je op Bol.com bestellen
- Veel Desinfecterende zeep wat mijn voorkeur heeft
- Desinfecterende doekjes gebruiken
2.Was regelmatig je handen
Dit is een cliché maar wel belangrijk. Zeker nu. Een van de belangrijkste regels om het verspreiden van ziekteverwekkers tegen te gaan is je handen regelmatig wassen. Bij voorkeur gebruik je zeep uit een pompje om bacteriën te verspreiden. Was je handen ongeveer 20 seconden en droog je handen heel goed af. Gebruik daarvoor regelmatig een schone handdoek.
Je handen was je in ieder geval drie keer per dag voor het eten. Maar ook als je regelmatig in andere ruimtes komt waar ook andere mensen zijn. In ieder geval als er ook oudere mensen zijn.
3.Contact tussen voorwerpen in de badkamer vermijden
Bij een meerpersoonshuishouden is de badkamer vaak een bron van mogelijke besmetting. Het gaat daarbij om contact tussen jouw handdoek, een kam, een tandenborstel, een spons etc…
Het meest voor de hand liggende en sprekende voorbeeld zijn de tandenborstels die vaak in een bakje tegen elkaar staan. Zorg er daarom voor dat jouw tandenborstel niet tegen die van jouw broer, zus of ouders aan staat. Bewaar je tandenborstel op een andere plek en vervang deze regelmatig. In ieder geval na een griep.
Handdoeken moeten regelmatig verschoon worden. Regelmatig douchen helpt ook.
4.Geen gebruiksvoorwerpen delen
Dit sluit aan op het voorgaande. Deel zo min voorwerpen waar je regelmatig mee in contact komt zoals keukengerei, bestek, handdoek, oordopjes, mobiele telefoon etc…
Gebruik je eigen mok, bord, handdoek, oordopjes etc om niet in contact te komen met virussen en bacteriën die anderen bij zich dragen.
Misschien werk je nu wel thuis. Richt je werkplek goed en in houdt alles netjes schoon en geordend zodat het makkelijk schoon te maken is.
5.Blijf Fit en Vitaal en versterk je immuunsysteem
Verschillende orthomoleculaire stoffen kunnen de afweer tegen ziekten en infecties versterken. Vitamine C is daarin heel belangrijk volgens internationale experts.
Zij raden aan om minimaal 3 gram vitamine C per dag (gespreid over de dag) binnen te krijgen.
Verder wordt aangeraden om op basis van voldoende voedingsstoffen virale infecties te voorkomen en te minimaliseren. Dit betekent dat je preventief aan de slag moet gaan met je gezondheid door middel van het innemen van supplementen en het aanleren van een gezonde levensstijl.
Supplementen
- Vitamine C: 3000 miligram per dag
- Vitamine D3: dagelijks 2000 IE
- Magnesium: 400 mg per dag (in Chelaat vorm)
- Zink: 20mg per dag
- Selenium: 100 mcg per dag
Deze vitaminen en mineralen hebben aangetoond het immuunsysteem te versterken.
Let op! Bij sommige mensen met bepaalde aandoeningen kan een van bovenstaande supplementen een negatief effect hebben bij een onjuiste dosis. Zo moet je voorzichtig zijn met vitamine C bij nierschade en darmziekten en hemochromatose. En bij mensen met Sarcoïdose is voorzichtigheid geboden voor wat betreft vitamine D.
Gezonde levensstijl
Met supplementen is het immuunsysteem van binnenuit te versterken. Ook zijn supplementen een aanvulling op het eetpatroon.
Het eetpatroon is een onderdeel van een ons leefpatroon wat bestaat uit ons beweegpatroon, slaappatroon, denkpatroon en ontspanningspatroon.
Helaas is in onze moderne tijd een groot disbalans ontstaan waardoor we te maken hebben (en krijgen) met welvaartsziekten. Ons lichaam is volledig uit balans geraakt door:
- te weinig bewegen
- een tekort aan vitaminen en mineralen
- fabrieksvoeding
- slaaptekort
- chronische stress
- gifstoffen
- kunstmatig licht
- psycho-emotionele stress
Wat kun je doen om je levensstijl te verbeteren? Volgens de auteurs van Boihacker’s kun je allerlei leefstijlinterventies gebruiken om het immuunsysteem te versterken:
- Slik zink, vitamine D3, vitamine C en selenium – eet zoethout, bessen, veel groente, de look-familie (bloemkool, broccoli, prei, knoflook, ui, bladgroentes, eieren), olijfolie, oregano en andere kruiden
- drink kruidenthee (onder andere groene thee of zwarte thee)
- Vermijd roken, overmatig alcoholgebruik, omega 6-oliën (dus kunstmatige pakjes en zakjes), gluten en granen (dus brood, koekjes en pasta), suiker en bewerkte voeding
- De volgende leefstijlinterventies hebben positieve effecten op het immuunsysteem: matige intensieve beweging (niet te intensief, dat verzwakt het immuunsysteem op de korte termijn), regelmatig saunabezoek, koude-exposure, intermittent fasting, bloot-stelling aan zonlicht, stressreductie en voldoende slaap
Verder is het ook belangrijk dat jij je emoties en je gedachten onder controle kunt houden. Zorg ervoor dat je positieve en negatieve emoties vrijuit kunnen stromen waardoor je voorkomt dat je op de lange termijn lichamelijke klachten gaat krijgen.