Misschien herken je het nog wel, de levertraan die je elke ochtend moest slikken als de letter R in de naam van de maand voorkomt. Of de melkboer die elke ochtend rauwe melk kwam brengen. Helaas zijn veel van deze tradities verloren gegaan met zichtbare gevolgen voor moeder en baby. Wil jij ook het beste voor je kind?
Wat is het optimale dieet voor moeder en kind tijdens en na de zwangerschap? Een optimaal en gezond dieet heeft als basis gezonde vetten en vitaminen in zich zoals vitamine A, D, E en K. Het beste is dan ook om een strikt dieet te volgen volgens het Weston A Price Foundation: geen suiker, geen cafeïne, geen alcohol en geen geraffineerde koolhydraten voor de duur van een jaar. In plaats daarvan veel organisch, vitamine en mineraalrijk voedsel met veel gezonde vetten.
In dit artikel gaan we verder in op het afvallen tijdens de zwangerschap, welke voeding je het beste kunt vermijden en welke voeding juist helpt bij een gezonde zwangerschap en bevalling.
Zwangerschapssymptomen
Een beginnende zwangerschap zal merkbaar worden door een aantal symptomen. Deze kunnen verschillen van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Toch zijn er een aantal algemene symptomen waaraan je zwangerschap kunt herkennen.
De belangrijkste en meest opvallende zal het uitblijven van de menstruatie zijn. De menstruatiecyclus is gewoonlijk behoorlijk regelmatig. Dit kan een eerste aanwijzing zijn dat je zwanger bent. Ook misselijkheid en gevoelige borsten zijn een eerste aanwijzing.
Tweede opvallende zwangerschapssymptoom is misselijkheid. Dit is toch wel een van de bekendste symptomen. Plotseling opkomende misselijkheid kan een goed teken zijn van zwangerschap.
Derde symptoom is een bloeding. Een bloeding ontstaat doordat de eicel zich na de conceptie vast nestelt in de baarmoederwand. Dit kan een innestelingsbloeding tot gevolg hebben. Hierbij kun je lichte buikkramp ervaren.
Een vierde symptoom is extreme vermoeidheid. Dit is een van de eerste zwangerschapssymptomen. De hormonen gieren door je lijf en de placenta wordt gemaakt. De vele gebeurtenissen en veranderingen maken je moe en futloos waardoor je soms wel dagen op je bed kunt blijven liggen.
Door een verandering van de hormoonspiegel kun je ook gevoelige borsten krijgen en veranderende tepelvorming. Dit is een vijfde bekend verschijnsel van de een beginnende zwangerschap.
Een opgeblazen gevoel en of vreetbuien horen er ook bij. Tijdens je menstruatieperiode kan je al een opgeblazen gevoel hebben ervaren. Als je menstruatieperiode is uitgebleven is de oorzaak zwangerschap. Je gaat meer vocht vasthouden en je darmen werken trager waardoor je meer last hebt van gasvorming en dus een opgeblazen gevoel.
Kan ik afvallen tijdens mijn zwangerschap?
Afvallen tijdens de zwangerschap kan, maar is niet aan te raden. Net zoals je eigenlijk geen calorieën zou moeten tellen, zo zou je ook niet moeten afvallen tijdens je zwangerschap. Accepteer dat je lichaam ruim een jaar een enorme verandering ondergaat; zowel voor als na de bevalling.

Ten eerste moet je goed op je voeding letten tijdens je zwangerschap. Het is wel belangrijke om tijdens de zwangerschap meerdere keren kleine porties te eten om hongeraanvallen en vreetbuien te voorkomen. Dit voorkomt in ieder geval dat je ongezond gaat snaaien. Welke voedingsmiddelen je juist tot je moet nemen en welke te vermijden komen later aan bod.
Waarom is diëten niet aan te raden? In het lichaamsvet worden schadelijke stoffen opgeslagen die vrij komen tijdens het diëten. Deze schadelijke stoffen passeren de placenta en zo bij de baby terecht komen. Daarmee kunnen deze stoffen een invloed hebben op de groei en ontwikkeling. Daarnaast wil je niet dat de baby te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.
Afvallen na de zwangerschap
Ook na de bevalling is het niet aan te raden direct een dieet te gaan volgen. Dit heeft namelijk een invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Door het volgen van een dieet kunnen schadelijke stoffen bij de moedermelk terecht komen.
Naast de kwaliteit van de moedermelk is er natuurlijk ook de productie van moedermelk. Dit vraagt extra energie van jouw lichaam. Een dieet zal daardoor extra impact hebben op je energielevels want je hebt voor de productie van moedermelk extra voedingstoffen nodig. Niet doen dus!
Gezond en voedzaam dieet tijdens de zwangerschap
Nu we de symptomen van zwangerschap herkennen en de gevolgen van afvallen tijdens een zwangerschap weten, kunnen we ons concentreren op wat wel werkt. Wat zijn de voedingsmiddelen die we moeten eten of absoluut moeten vermijden?
Extra voedingsstoffen
Natuurlijk heb je tijdens je zwangerschap extra voedingsstoffen nodig. De ontwikkeling van een baby vraagt om extra vitaminen en mineralen.
Dat vette diepzee vis belangrijk is dat wisten we al. Maar tijdens de zwangerschap is vette vis extra belangrijk. Vette vis bevat omega-3 vetzuren, jodium en vitamine D. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen. Toch is niet alle vis even goed om te nemen tijdens de zwangerschap zoals gerookte zalm. Als je niet van vis houdt kun je extra omega-3 supplementen tot je nemen. Probeer zoveel mogelijk diepzee vis te nemen. Gekweekte vis heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als diepzee vis!
Andere belangrijke voedingsstoffen en mineralen zijn foliumzuur, vitamine D en ijzer.
Foliumzuur is belangrijk om de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte zo klein mogelijk te maken. Je kunt dit tot je nemen via gewone voeding en via suppletie. Vooral groene bladgroenten bevatten voldoende foliumzuur. Voorbeeld van groene bladgroente: spinazie, boerenkool, sla, rucola en broccoli. Ook fruit en volkorenproducten en zuivelproducten bevatten foliumzuur maar in mindere mate.
Vitamine D kan de kans op verschillende ziektes bij je baby verminderen. De functie van vitamine D is voor sterke botten, normale spierfunctie en versteviging van het immuunsysteem. Een extra 10 microgram per dag heeft je lichaam wel nodig. Dit kun je binnenkrijgen via levertraan, zonlicht of tabletten. De levertraan koop ik altijd van het merk Green Pasture bij Ergomax. Vitamine D tabletten koop ik bij Body&Fit shop.
Tot slot ijzer. We komen relatief veel ijzer tegen in vlees, vis, eieren, peulvruchten en volkorenproducten. Via vlees neem je ijzer goed op. Ook vitamine C helpt bij de opname van ijzer.
Bewust meer eten omdat je zwanger bent is niet nodig. Je beweegt namelijk ook minder.
Naast deze belangrijke vitamines en mineralen zijn voldoende vezels ook belangrijk. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een slechte stoelgang. Voorkom dit door vezelrijke voeding te eten. Eet voldoende groente en fruit, drink minimaal 2 liter water. Denk ook aan volkoren producten zoals peulvruchten.
Weston A Price Foundation
Er wordt wel eens beweerd dat moedermelk zonder twijfel altijd perfect is. Helaas is dit niet waar. De kwaliteit van de moedermelk hangt namelijk voornamelijk af van het voedingspatroon van de moeder. Hoe beter het dieet van de moeder, hoe meer voedingsstoffen er in de moedermelk terecht komen, vooral gezonde vetten.

Baby’s hebben gezonde vetten nodig voor een optimale groei. Vooral de ontwikkelingen van het zenuwstelsel en de hersenen zijn enorm belangrijk. De hersenen bestaan voor 60% uit vet!
Moeders met een voedingspatroon dat hoog in koolhydraten en laag in gezonde vetten is, kennen een lagere graad aan gezonde vetten in de borstvoeding. Neurologische problemen zijn een gevolg.
Het dieet dat Weston A Price aanbeveelt voor zwangere vrouwen en tijdens het borstvoeding geven (1):
1. Levertraan: 20.000 IU vitamine A en 2000 UI vitamine D per dag
2. Een liter rauwe ongepasteuriseerde melk van biologische koeien
3. 4 theelepels rauwmelkse boter
4. 2 of meer eieren van gras gevoerde biologische kippen (soya vrij!)
5. Eidooiers door smoothies salade dressings, scrambled eggs
6. 300 a 400 gram verse lever 2x per week (niet teveel vitamine A)
7. 2 -4 per week verse vis zoals wilde zalm, schelpdieren en vis eieren
8. Rundervlees of lamsvlees dagelijks met het vet 100% grasgevoerd
9. Oily fish zoals sardines, makreel (recpet)
10. 2 theelepels kokosolie gebruik bij bereiden van eten of in smoothies (koud gepest)
11. Lacto gefermenteerde kruiden en dranken zoals zuurkool en bietenkwass
12. Bottensoep
13. Gekweekte volle granen
14. Verse groente en fruit
Welke voedingsmiddelen moet ik mijden tijdens de zwangerschap?
Volgens Weston A Price zouden we de volgende voedingsmiddelen moet vermijden:
- Transvetten en gehydrogeneerde oliën. Dit zijn oliën waarbij onverzadigde verbindingen worden omgezet in verzadigde verbindingen. plantaardige oliën worden op deze manier omgezet in niet vloeibaar (trans)vet. Deze vetten verlagen je goede cholesterol en verhogen je slechte cholesterol en blijft over plakken. Je lichaam herkent deze vetten niet wat ook andere problemen geeft.
Deze vetten en oliën vindt je in bijna alle industrieel bewerkte voedingsmiddelen in verpakkingen en flessen.
Zelfs als er 0% vet wordt beweerd dan nog moet je deze vermijden. Het is volgens wet toegestaan (in Amerika) om bij 500mg of minder per portie het product te mogen labelen als een 0% vet product!
Gelukkig kan met het eten van gezonde vetten veel transvetten uit het lichaam verwijderd worden. - Junk foods
- Gefrituurd voedsel
- Suiker
- Witte bloem
- Soft drinks: vruchtensappen, frisdranken (vaak met koolzuur=prik) en sportdranken
- Cafeïne
- Alcohol
- Sigaretten
- Drugs (zelfs voorgeschreven drugs en medicijnen)
Tegenwoordig worden alleen de voordelen van sojaproducten genoemd. Vermijd soja producten en allerlei dubieuze plantaardige oliën zoals koolzaadolie, maisolie, soja olie.
Tot slot is het niet verstandig om levertraan te gaan slikken als je het volledig spectrum aan gezonde vetten binnen krijgt die zorgen voor een goede opname van vitamine D.
Gevolgen slecht dieet tijdens zwangerschap
Een slecht voedingspatroon en weinig gezonde vetten kunnen voor allerlei complicaties zorgen.
Dilating – de verwijding van de vagina – tijdens de zwangerschap kan erg moeizaam zijn. Dit kan tot soms wel 38 uur duren tijdens het bevallingsproces.
Ten tweede kun je door een slecht voedingspatroon veel bloed verliezen tijdens de zwangerschap.
Verder zal je maar langzaam herstellen van een zware bevalling en kun je na de bevalling last krijgen van een infectie aan de borsten.
Gevolgen voor het kind

Voor het kind heeft het slechte voedingspatroon ook gevolgen. Vaak hebben kinderen al vroeg te maken met tandbederf en moet bij veel kinderen de amandelen geknipt worden.
Verder zien we dat steeds meer kinderen al op jonge leeftijd een bril nodig hebben. Zonder uitzondering heeft bijna elk kind een beugel nodig omdat de kaakstructuur niet goed gevormd is als gevolg van incomplete voeding, met name een tekort aan vet -oplosbare vitaminen.
Voorbeeld recept voor jouw baby
Kook een biologische ei van kippen die buitenlopen. Eieren zijn rijk aan goede cholesterol dat jouw kind nodig heeft voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze eieren hebben tevens dezelfde omega 3 vetzuren als moedermelk. Neem daarnaast een extra stukje gekookt lever uit de vriezer. De lever kook je zo’n 15 minuten. Neem bij voorkeur biologische runderlever. Dit is rijk aan ijzer en gemakkelijk toe te voegen. Tot slot heb je nog een snufje Keltisch zeezout nodig.
Bereiding:
kook het ei ongeveer drie minuten zodat je een zachtgekookt ei krijgt. Doe vervolgens het ei in koud water zodat deze gemakkelijk te pellen is. Verwijder het eiwit of lepel het eigeel uit en doe dit in een aparte kom. Voeg daar een beetje gekookte lever bij en een snufje Keltisch zeezout. Maak er een mengsel van en serveer warm aan jouw baby. Als bonus kun je er ook nog rauwe roomboter bij doen.
Omdat de lever niet zo lang goed blijft kun je het in porties invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjes tree zodat je elke dag een portie uit de vriezer kunt halen.
Conclusie
Het op suiker en koolhydraten gebaseerde voedingspatroon zorgt voor complicaties tijdens de bevalling maar heeft ook gezondheidsnadelen voor jouw kind. Vrijwel elk kind heeft tegenwoordig een beugel nodig als gevolg van een slechte botstructuur in het gezicht. Dit is het volg van incomplete voeding met een tekort aan de belangrijke – in vet oplosbare – vitaminen A, D, E en K.
bronnen:
[1] www.nourishingourchildren.org