Home Gezondheid Hoe koop je niets ongezonds in de supermarkt?

Hoe koop je niets ongezonds in de supermarkt?

0

Ken je dat? Je gaat naar de winkel en al het snoepgoed roept haast naar je: koop me, eet me. En voor je het weet neem je toch iets mee waarvan je van tevoren zei dat je het niet zou doen. Hoe kun je voorkomen dat je niets ongezonds in de supermarkt koopt?

Gezond leven en de boodschappen

Een tip die veelvuldig langskomt, is dat je je niet kunt overeten wanneer je het niet in huis hebt. En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Zolang je het niet koopt, kun je niet de mist ingaan en je overeten. Toch is het in de praktijk vaak nog erg lastig om niet van alles mee te nemen. Je weet best dat je het niet nodig hebt, maar toch neem je het mee. En voor je het weet heb je een mandje vol snoep, frisdrank, chips of koekjes. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit verleden tijd is? Daar zijn verschillende manieren voor te bedenken.

Doe één á twee keer boodschappen per week

Ben jij zo iemand die elke paar dagen naar de winkel gaat? Dan ben je ook sneller geneigd om meer mee te nemen wat je niet nodig hebt. Probeer jezelf daarom aan te leren om maar één of twee keer per week boodschappen te doen. Niet vaker. Zo word je minder snel in de verleiding gebracht om ongezonde dingen mee te nemen van de supermarkt.

Eet van tevoren

Wanneer je met een lege maag naar de supermarkt gaat, heb je sneller de neiging om ongezonde dingen mee te nemen. Zorg er daarom altijd voor dat je vooraf wat hebt gegeten. Hierdoor kom je minder snel in verleiding om iets ongezonds mee te nemen.

Ontwijk de rijen in de winkel

Als je je supermarkt redelijk goed kent, dan weet je in welke rijen het ongezonde spul staat dat je het liefste mee wilt nemen. Probeer deze rijen zoveel mogelijk te ontwijken. Wanneer je het niet ziet, zul je het ook minder snel meenemen. Dit is in de supermarkt nog best lastig. Zo ligt er bijvoorbeeld ook ongezond snoepgoed bij de kassa en kun je rond de feestdagen door de hele winkel allerlei lekkers vinden, maar het is wel een tactiek die bij je kan werken.

Bekijk de ingrediënten en labels

Soms kan het helpen om juist heel bewust te worden wat je nou eigenlijk in huis wilt halen. Bekijk de ingrediënten eens heel goed. Hoeveel suiker zit er in een fles cola? Hoeveel onbekende ingrediënten zitten er in die kant-en-klare maaltijd? Hoeveel calorieën bevat zo’n zak chips nou eigenlijk? Zorg dat je echt realiseert hoe slecht het voor je is. 

Doe iets met het geld

Beloon jezelf! Doe iets met het geld dat je eigenlijk had besteed aan iets ongezonds. Doe het in een spaarpotje of zet het op een speciale rekening. Je kunt dan bijvoorbeeld elke maand iets leuk kopen van het geld dat je hebt verzameld. Wil je liever niet sparen? Koop dan in de supermarkt bijvoorbeeld een tijdschrift om jezelf op deze manier te belonen.

Zoek een alternatief

Het kan goed zijn om te kijken wat er voor een gezondere alternatieven zijn. Tegenwoordig hebben veel supermarkten een hoop gezonde producten die ontzettend lekker zijn. In plaats van een zak snoep kun je ook lekkere mandarijntjes kopen bijvoorbeeld. Zin in chocolade? Kies dan voor pure chocolade met zo weinig mogelijk suiker. Bekijk dus eens goed wat je erg lekker vindt, dat een prima vervanging kan zijn voor het ongezonde dat je eigenlijk wilt kopen.

Houd je einddoel voor ogen

Bedenk goed wáárom je geen ongezonde spullen uit de supermarkt mee wilt nemen en vergeet je einddoel niet. Dit maakt het wat makkelijker om nee te zeggen tegen al het lekkers dat je aanstaart.

Heb jij nog goede tips? Deel ze hieronder in de comments!

Toch moeite met laten liggen van ongezonde voeding? Dan zijn weekmenu’s de oplossing voor jou! Een weekmenu zorgt voor structuur en een plan. Dit voorkomt dat je iets ongezonds koopt in de supermarkt… Download hier je gratis weekmenu!

Downloaden >>


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.