Home Fitness Hoe kun je trainen voor Mud Masters of een andere obstacle run?

Hoe kun je trainen voor Mud Masters of een andere obstacle run?

0

Obstacle runs zijn steeds populairder aan het worden. En dat is logisch, want het is uitdagend en vooral heel erg leuk. Je moet niet alleen rennen, maar ook je lichaam gebruiken om op obstakels te klimmen, of ergens onderdoor te komen. Eén van de bekendste obstacle runs in Nederland is waarschijnlijk Mud Masters. Hoe kun je trainen voor Mud Masters of een andere obstacle run?

Wat is een obstacle run?

Een obstacle run is eigenlijk een soort hindernisparcours. Ze worden ook wel mud races, stormbanen, spartan race, obstakelloop of stormlopen genoemd. Tijdens een obstacle run is het de bedoeling dat je een bepaalde route aflegt. Deze route kan een bepaald aantal kilometer lang zijn, bijvoorbeeld 5 kilometer, 10 kilometer of 25 kilometer. Meestal zijn er wel meerdere opties beschikbaar. Onderweg kom je meerdere obstakels tegen. Zo kun je bijvoorbeeld houten muren tegenkomen, zijn er touwnetten of moeten mensen door de modder onder prikkeldaad kruipen. De obstakels kunnen per obstacle run anders zijn. Er zijn obstacle runs waarbij je met een team samenwerkt, maar je kunt ook solo de strijd aangaan. Regelmatig zijn er in Nederland en België obscale runs te vinden waar je aan kunt deelnemen en er zijn zelfs speciale kampioenschappen.

Wat is Mud Masters?

Mud Masters is één van de bekendere obstacle runs in Nederland. Op meerdere locaties worden regelmatig obstacle runs georganiseerd door Mud Masters. Houd rekening met pittige opdrachten en vooral heel veel modder.

Waarom?

Lang niet iedereen ziet het plezier in van een obstacle run, maar het is wel echt zeer de moeite waard. Je doet mee om jezelf uit te dagen en te kijken hoe ver je kunt komen. Het is zowel een mentale als fysieke uitdaging en na afloop kun je alleen maar trots zijn op jezelf.

Voorbereiding is belangrijk voor een obstacle run

Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden op een obstacle run. Obstacle runs zoals Mud Masters zijn niet gemakkelijk en dus is een goede training belangrijk. Het trainen voor een obstakelloop klinkt heel moeilijk, omdat je de verschillende onderdelen niet vooraf kunt oefenen, maar er zijn manieren om toch te trainen en je voor te bereiden.

Hardlopen

Het hardlopen is een belangrijk onderdeel van een Obstacle Run. Je moet in ieder geval de afstand kunnen hardlopen waar je je voor hebt opgegeven bij de run. Doe je mee aan Mud Masters met 12 kilometer? Dan moet je dus ook zeker genoeg uithoudingsvermogen hebben om ook 12 kilometer lang te kunnen rennen. Houd er daarnaast rekening mee dat de obstakels tussendoor ook veel van je energie vergen, dus het zou nog beter zijn als je méér kunt hardlopen dan het aantal kilometer waar je je voor hebt opgegeven. Ga dus regelmatig hardlopen. Een paar keer per week is al een goede manier om je voor te bereiden.

Krachttraining

Spierkracht is ontzettend belangrijk om goed mee te kunnen doen bij Mud Masters. Je moet jezelf vaak op een obstakel trekken. Zonder goede spierkracht lukt je dat niet. En daarom is krachttraining belangrijk. Oefen daarom met speciale bodyweight oefeningen, zoals de push up. Ook is het belangrijk dat je buikspieren en rug goed getraind zijn. Dit kun je bijvoorbeeld goed doen met de plank. Wees ook zeker niet bang om wat gewichten op te pakken in de sportschool. Je hoeft er absoluut niet bij te lopen als een bodybuilder, maar als je geheel ongetraind meedoet aan een obstacle run, kan het wel heel zwaar worden..

Flexibiliteit

Hoewel kracht en uithoudingsvermogen erg belangrijk zijn, is het ook nuttig om flexibel te zijn. Dit is geen enorme vereiste, maar het kan alsnog erg handig zijn. Soms kan het je helpen als je bepaalde bewegingen kunt maken, omdat je daardoor makkelijker over, onder of langs een obstakel kunt komen.

CrossFit

Veel mensen die aan obstacle runs doen, zweren bij CrossFit. Dit is een vorm van training waarbij je kracht en uithoudingsvermogen tegelijk traint. Je wordt fitter en sterker met crossfit en je doet hierbij niet maar één oefening, maar bent juist bezig met het hele lichaam te trainen. In veel sportscholen kun je wel CrossFit doen.

Samen trainen

Het werkt heel goed om met een groep samen te trainen. Wanneer je met zijn allen naar Mud Masters of een andere Obstacle Run gaat, kun je ook samen trainen en elkaar motiveren. Dit werkt heel goed!

Voeding

Goed eten is ook heel belangrijk. Je kunt nog zo hard trainen, maar als je vervolgens alleen maar ongezonde rotzooi eet, zal je lichaam alsnog weinig aan je lichaam hebben. Zorg dat je genoeg vitamines en eiwitten binnenkrijgt en voorkom dat je suikers en ongezonde vetten eet. Hoe beter je eet, hoe eerder je ook merkt dat je sterker wordt

Meedoen?

Wil jij ook meedoen met Mud Masters? Dat kan! Kijk op de website om te zien waar en wanneer de Mud Master races, zodat jij je ook kunt opgeven. Ook kun je kijken of er obstacle runs bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Te weinig energie voor deze challenge?

Misschien heb je wel steeds die goede voornemens om de 30 day challenges voor een maand te volgen maar ben je gewoonweg te moe. Je hebt geen energie om naast je drukke bestaat ook nog eens eens dagelijks een 30 day challenge uit te voeren.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen? Doe deze leuke quiz en bereken je afslank IQ!

Afslank Quiz doen >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.