Home Fitness Hoe kun je veilig sporten in het donker?

Hoe kun je veilig sporten in het donker?

0

De donkere dagen komen er weer aan. Wanneer je buiten wilt sporten, is de kans vrij groot dat je dit nu in het donker doet. Zowel in de ochtend als in de avond is het immers donker. Hoe kun je ervoor zorgen dat je veilig kunt sporten in het donker? Wat zijn tips zodat jij veilig kunt hardlopen of fietsen wanneer het buiten donker is?

Buiten sporten in de winter

In de winter hebben we veel korte dagen. Mensen die graag buiten sporten, zoals wandelen, hardlopen of fietsen, zullen hierdoor vaker in het donker buiten zijn. In de ochtenden en de avonden is het vaak al niet licht buiten en overdag zijn de meeste mensen aan het werk. Het sporten in het donker moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Hoe kun je veilig sporten in het donker?

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Het is heel belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Wanneer je gaat wandelen of hardlopen, doe je er goed aan om reflecterende kleding te dragen. Kies ook voor gekleurde kleding in plaats van donkere. Ook is een lampje bij je geen overbodige luxe. Zorg dat mensen je goed kunnen zien. Heb je een hond bij je? Doen dan een lampje om de halsband, of geef de hond een reflecterend hesje. Ook op de fiets is het belangrijk dat je goede verlichting hebt, zodat je goed te zien bent. Doe dit ook in de schemer, want automobilisten hebben er dan al moeite mee om je goed te kunnen zien.

Kijk kritisch naar je route

Wanneer je in het donker gaat wandelen, hardlopen of fietsen is het raadzaam om kritisch naar je route te kijken. Een route die je in de zomer altijd neemt kan in de winter een stuk donkerder en misschien minder veilig zijn. Pas dus indien nodig je route aan wanneer je in de winter buiten gaat sporten.

Sport samen

Wanneer je met andere mensen gaat sporten, val je al veel sneller op dan wanneer je alleen op pad gaat. Zeker als jullie allemaal goede reflecterende kleding dragen en eventueel verlichting bij je hebt. Ook zijn jullie wat beter te horen, omdat je vaak toch wat aan het praten bent samen.

Zet geen muziek aan

Muziek is natuurlijk ontzettend prettig tijdens het sporten, maar het is ook een grote afleiding. Je hoort er ook meteen veel minder door. Je kunt minder snel overig verkeer of gevaar horen en juist wanneer je zelf ook minder goed te zien bent, is het verstandig om je omgeving goed in de gaten te blijven houden.

Sport aan de juiste kant van de weg

Wanneer je gaat hardlopen of wandelen, dan loop je aan de linkerkant van de weg. Zo kun je het verkeer goed zien aankomen en kun je de berm in indien dit nodig is. Wanneer je gaat fietsen zorg je er juist voor dat je aan de rechterkant rijdt. Fiets nooit aan de verkeerde kant van de weg. Zeker in het donker kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Andere weggebruikers verwachten je daar namelijk niet.

Gebruik je verstand

Sport je in het donker? Gebruik vooral je verstand. Bedenk zelf goed of je veilig bent of dat je goed zichtbaar bent en probeer te bedenken hoe anderen je zien. Reageer duidelijk op andere weggebruikers en zoek geen zwaar verlaten paadjes op. Wanneer je je gezond verstand gebruikt, kun je zonder problemen sporten in het donker.

Wil je zo af en toe toch naar de sportschool als het te slecht weer is? Check dan in elk geval dit artikel waarin wij tips geven om veel gemaakte fouten te voorkomen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.