Home Kennisbank Afvallen Calorietabel – Hoeveelheid calorieën per voedingsmiddel

Calorietabel – Hoeveelheid calorieën per voedingsmiddel

Over afvallen en calorieën is veel te doen. Doorgaans weten de meeste mensen wel wat hen te doen staat bij afvallen of aankomen (bulken). Als je wilt afvallen zorg dan dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Daarnaast is het ook belangrijk uit welke voedingsmiddelen jij je calorieën haalt. Ik noem dat het zogenaamde bijeffect. (bron).

Het aantal calorieën van een voedingsmiddel kun je vinden in een calorietabel. Dat is een uitgebreide lijst van veelvoorkomende voedingsmiddelen met de energiewaarden erbij vermeld. 

Het Voedingscentrum biedt een handige tool (Caloriechecker) om te zien hoeveel calorieën er in een product zitten. Ook de hoeveelheid vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten en vezels. Handig! Klik HIER om naar de tool te gaan!

Hoeveel calorieën je binnen moet krijgen kun je bepalen aan de hand van de formule van Harris en Benedict:

formule voor mannen:  

88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,799 X lichaamslengte in cm) – (5,677 X leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust (rustmetabolisme:BMR)

formule voor vrouwen:

447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 X lichaamslengte in cm) – (4,330 X leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust (rustmetabolisme: BMR)

Let op! Dit is je energieverbruik (calorieën) in rust.