Wat is de functie van het insulinehormoon en wat zijn de gevolgen van een insuline disbalans?
Insuline is een belangrijk opslaghormoon in ons lichaam. Het zorgt voor vetopslag, reguleert de bloedsuikerspiegel en verhoogt de koolhydraatstofwisseling. Insuline is het hormoon dat meer dan andere hormonen direct beïnvloed word door voeding.
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier (pancreas). Alle hormonen gemaakt door de alvleesklier werken samen om de bloedsuikerspiegel, honger, metabolisme en dus uiteindelijk het lichaamsgewicht te reguleren.
Verhoogde insulinelevels maken het afvallen, en bereiken van een goed figuur nagenoeg onmogelijk.
een insuline disbalans kan zorgen voor vermoeidheid, diabetes, drang naar zoetigheid, altijd dorst, regelmatig koude handen en voeten en depressiviteit.
Koolhydraten en glycemische index
Niet alleen koolhydraten hebben invloed op je insuline level. Ook eiwitten en vetten hebben invloed op de insuline levels. Koolhydraten zorgen namelijk voor een snelle stijging van insuline levels terwijl eiwitten en vet zorgen voor een minder snelle stijging van de insuline levels. Echter, deze minder snelle stijging houdt langer aan…
Koolhydraten helemaal uitbannen zorgt voor een hormonaal disbalans. Daarom is het beter om koolhydraten te consumeren met een lage glycemische index. Langzaam verteerbare koolhydraten hebben meer voordelen dan snel verteerbare koolhydraten.
Daarnaast is het zeer belangrijk om vezelrijk te eten. Vezels verlagen de glycemische index van voedingsstoffen doordat ze de vertering vertragen.