Home Kennisbank Afvallen Oestrogeen Hormoon Functie

Oestrogeen Hormoon Functie

Wat is de functie van het hormoon oestrogeen en wat zijn de kenmerken van een disbalans?

Het oestrogeen hormoon wordt ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd. De functie van het oestrogeen hormoon is het ontwikkelen van de vrouwelijke voortplantingsorganen en karakteristieken, verhoogt de vetopslag en assisteert in de regulatie van de menstruatiecyclus.

Oestrogreen is verantwoordelijk voor de verandering van een meisje in een vrouw. Het hormoon zorgt voor de vorming van borsten en de typische vrouwelijk vormen. Ook is het oestrogeen hormoon noodzakelijk voor gezonde botten. Daarom hebben mannen dit hormoon ook nodig!

Oestrogeen zorgt samen met de andere vrouwelijke hormonen progesteron en prolactine voor de basale vrouwelijke biologische functies zoals menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze.

Een disbalans van het oestrogeen hormoon zorgt voor vetopslag op de benen, billen en kuiten. Bij mannen is borstvorming een oorzaak van een oestrogeen disbalans.

De oorzaken van een oestrogeen disbalans zijn terug te voeren op het gebruik van anticonceptie, en onze hedendaagse voeding en omgevingsfactoren. Denk aan pesticiden, plastic, oplosmiddelen en soja. Hierdoor krijgen we xeno-oestrogenen binnen die een zelfde structuur hebben als het oestrogeen hormoon.