Home Fitness Krachttraining, waarom is dat zo belangrijk?

Krachttraining, waarom is dat zo belangrijk?

0

Je hoort het ongetwijfeld met grote regelmaat: doe aan krachttraining. Vooral vrouwen zijn hier huiverig voor. Ze willen er niet uit komen te zien als een bodybuilder. Waarom is krachttraining zo belangrijk?

Wat is krachttraining?

Krachttraining is het trainen van je spieren. Door aan krachttraining te doen verhoog je je spiermassa. Dit doe je door bijvoorbeeld te trainen met gewichten, maar er zijn ook speciale toestellen voor. Ook kun je je eigen lichaamsgewicht gebruiken bij krachttraining. Dit is bijvoorbeeld het geval bij push-ups en buikspieroefeningen.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je meer spiermassa opbouwt, zal je in ruststand veel meer calorieën verbranden. Je stofwisseling verhoogt dus. Ook kun je dankzij krachttraining een stuk strakker in je vel komen zitten. Dit is natuurlijk ook precies wat we willen!

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk kent krachttraining ook wat nadelen. Zo moet je wel echt goed weten waar je mee bezig bent. Een verkeerde houding kan voor vervelende blessures zorgen. Sommige mensen vinden het daarnaast erg vervelend dat ze weinig verschil op de weegschaal zien wanneer ze aan krachttraining doen. Spieren wegen meer dan vet, dus dit kan in het begin erg demotiverend werken.

Vrouwen en krachttraining

Krachttraining voor vrouwen? De meeste vrouwen zijn vaak toch wat bang om aan krachttraining te doen. Ze willen niet dat ze eruit komen te zien als vrouwelijke bodybuilders. Hier hoef je echter helemaal niet bang voor zijn. Een mega gespierd lichaam krijg je niet zomaar. Daar zijn doorgaans steroïden voor nodig. Een vrouwenlichaam zal juist met krachttraining precies datgene doen wat de meeste vrouwen willen: strakker worden en de probleemgebieden aanpakken.

Beginnen met krachttraining

Bij krachttraining gaat het er niet om dat je zo lang mogelijk bezig bent, zoals bij cardiotraining wel het geval is. Het gaat er vooral om dat het effectief is. Kies gewichten waarbij je de oefening acht tot twaalf keer vol kunt houden, maar waarbij het tegen het einde wel zwaar wordt. Doe een set twee tot drie keer met voldoende rust tussendoor en ga dan door naar de volgende oefening. Zorg er ook voor dat je de gewichten steeds wat hoger doet. Je spieren moeten uitgedaagd worden en dat gebeurt niet wanneer je maar een paar kilo blijft tillen. Vind je het lastig te bepalen welk gewicht je nodig hebt? In de sportschool willen ze je daar vast een handje mee helpen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.