Home Afvallen Kun je afvallen met hoepelen?

Kun je afvallen met hoepelen?

0

Is het mogelijk om gewicht kwijt te raken wanneer je gaat hoepelen? Veel mensen vinden het leuk om te hoepelen, maar ze hebben geen idee of het wel goed is om bijvoorbeeld van overgewicht af te komen. Hoe zit dit? Kun je afvallen met hoepelen?

Hoepelen

Hoepelen wordt vooral gezien als een activiteit die we in onze jeugd deden. Hierdoor weten we niet goed of het een goede sport is, bijvoorbeeld wanneer we willen afvallen. Dat het leuk is, staat vast, maar heeft het ook nut om regelmatig te doen wanneer je fit wilt worden?

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Afvallen met hoepelen

Kun je afvallen met hoepelen? Het is mogelijk om af te vallen met hoepelen door je lichaam actief in te zetten bij het hoepelen. Daarmee kun je tot wel 400 calorieën per uur verbranden. Ook heeft hoepelen een aantal andere positieve effecten op je lichaam. Daarom doen steeds meer ouderen het. Het is ook gewoon een leuke en effectieve work-out!

Door je lichaam actief in te zetten bij het hoepelen kun je dus tot wel 400 calorieën per uur verbranden! Dat doe je door actief je boven- en onderlichaam te gebruiken. Hiermee kun je gericht afvallen door energieverbranding.

Ook zal je op den duur gaan merken dat je taille-omvang afneemt. Door regelmatig te hoepelen zal je ook in rust meer calorieën gaan verbranden waardoor je calorie-overschot afneemt en je lichaam vetreserves gaat gebruiken.

Er is nu ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van hoepelen. Men onderzocht een groep van 18 vrouwen die ieder 6 weken lang met een hoelahoep van 1,7kg aan de slag gingen: 5 dagen in de week minimaal 15 minuten.

Na 6 weken was er een significante afname van de heup- als tailleomvang te meten. De taille was 3,4cm afgenomen en de heupomvang met 1,4cm. (Bron: Stuart McGill et al. A 6 week trial of hula hooping using a weighted hoop).

TIP! De beste hoepels om af te vallen koop je bij Fitwinkel.nl! Check ook de andere fitnessmaterialen! Altijd goede deals en kortingsacties!

Een Strakke buik met hoepelen?

Met hoepelen is het mogelijk om centimeters rond je buik kwijt te raken. Dit komt omdat je met hoepelen zowel vet verbrandt als de spieren in je romp zult verstevigen. De ideale combinatie om zichtbaar resultaat te zien.

Wil jij dus graag een strakke buik? Dan doe je er goed aan om regelmatig te gaan hoepelen. Meet voordat je begint je buik op, zodat je kunt zien wat het resultaat na bijvoorbeeld een maand is. Ook is het verstandig om op je voeding te letten en voor de juiste maaltijdrecepten te kiezen. We kiezen te vaak voor het vertrouwde en eten dus twee keer per dag brood en één keer een warme maaltijd, bestaande uit groente, fruit en een stukje vlees. Daardoor krijg je tekort voedingsstoffen binnen. Probeer meer af te wisselen. Wist je dat veel mensen niet tegen granen (gluten) kunnen en daardoor vaak vage klachten hebben? Probeer daarom eens een maand lang elke dag verschillende producten te eten. Niet steeds hetzelfde. Op die manier kun je ervaren hoe het is om gevarieerd te eten en je overdag energieker te voelen. 

Als je bereid bent om alles wat je weet over voeding los te laten en nieuwe inzichten wilt opdoen en daarbij uniek samengestelde recepten wilt proberen die jouw energieker maken en voeden in plaats van vullen (Hollandse pot), volg dan deze link naar mijn review. Ik beloof je dat je centimeters gaat verliezen (=afslanken). Niet tijdelijk maar blijvend!

Nog meer voordelen van hoepelen

Naast calorieën verbranden zijn er nog meer positieve effecten van hoepelen. Ik was verbaasd dat hoepelen zoveel positieve effecten heeft op je lichaam.

Ten eerste kun je jouw rompstabiliteit sterk verbeteren. Juist omdat wij veel te veel uren zitten op een dag kan dit een goede oefening zijn ter compensatie van het vele zitten.

Daarnaast kan hoepelen een positief effect hebben op je rug en heupen. Door je heupen alle kanten op te bewegen gaan deze vanzelf soepeler aanvoelen. Vooral na een dag op kantoor kan je onderrug soms stijf aanvoelen. Door een goede warming-up en een fanatieke hoepel work-out kun je daarin het verschil maken!

Ook zal hoepelen je motoriek verbeteren. Je zal over voldoende coördinatie moeten beschikken om je heupen en armen tegelijk in te zetten. Dat lijkt gemakkelijk maar de eerste paar keer zeker even wennen! Dat betekent dus dat je beter wordt en gewend raakt aan de oefening. Je motoriek is verbeterd!

Verder heeft hoepelen een positief effect op je doorbloeding en de spijsvertering. Dit is een beetje flauw omdat dit voordelen zijn van voldoende bewegen. Maar dan moet je wel in actie komen! Hoepelen kan een goede aanzet zijn om in beweging te komen!

Uiteindelijk werk je dus ook aan je uithoudingsvermogen en is hoepelen dus ook een ideale cardio-oefening. Dat is echter niet het enige wat je met hoepelen doet. Je kunt tegelijkertijd ook je spieren verstevigen. Bij het hoepelen werk je namelijk aan de spieren in je buik en rug. Ook kun je je bovenbenen ermee trainen.

Welke hoepel kies je?

OK, genoeg voordelen om te gaan hoepelen. Maar welke hoepel kies je? De hoepel die je kiest is afhankelijk van de jouw gewicht, lengte en omvang.

Wat je doet is de hoepel voor je op de grond zetten. De hoogte van de hoepel moet dan tussen je taille en je borst komen.

De omvang van de hoepel is bepalen voor de beweging. Een hoepel met een grote(re) diameter zorgt voor een langzamere en constante beweging. Ik zou eerder kiezen voor een hoepel met een wat kleinere diameter. Op die manier haal je meer voordeel uit je training.

Het gewicht van de hoepel bepaalt hoe gemakkelijk deze te controleren is. Het is logisch dat als deze zwaarder is, deze ook langzamer draait. Zo heb je wel meer controle over de beweging.

Gelet op bovenstaande zou ik geen danshoepel nemen uit een speelgoedzaak. Kies voor een fitnesshoepel met een diameter van minimaal 91 centimeter, oplopend tot 106 centimeter.

Een medium hoepel heeft een diameter tussen de 99cm en 106cm. Grote hoepels zijn 108+ centimeter. 

Het gewicht varieert van 0,9kg tot 3kg.

Wat is de juiste Hoepelbeweging?

Een hoepelbeweging kan toch niet moeilijk zijn? Nou ja, misschien wel als je het goed wilt doen. Ik kon geen andere beweging dan het draaien van de heupen. Maar dat is niet zo’n effectieve beweging.

De juiste manier van bewegen is om je voeten op heupbreedte te zetten en vervolgens een van je voeten voor de ander te zetten. Vervolgens maak je ritmische schommelende bewegingen naar voren en naar achteren. Je lichaamsgewicht verplaats je zo van de ene  naar de andere voet. Tegelijk span je de buikspieren aan en wanneer de hoepel naar je buik toe beweegt duw deze van je af met je buik.

Dit is een andere manier van bewegen maar wel effectieve dan alleen draaien met je heupen. Zorg wel dat je zo af en toe wisselt van draairichting.

Oefeningen met een hoepel

Behalve het gewone hoepelen, kun je ook de hoepel gebruiken om extra oefeningen te doen. Heb je een verzwaarde hoepel? Gebruik deze dan als gewicht en train op die manier je armen. Ook kun je de hoepel voor je op de grond zetten, en deze gebruiken als ondersteuning tijdens een squat. Zet de hoepel naast je en maak vervolgens lunges. Door dit soort oefeningen toe te voegen, kun je nog meer spiergroepen trainen en zal je nog sneller resultaat zien.

Hoe vaak hoepelen?

Wanneer je wilt afvallen met hoepelen, kun je het beste een paar keer per week gaan hoepelen. Als je nog nieuw bent met de beweging, begin dan met een paar minuten en bouw het rustig op. Probeer uiteindelijk ongeveer een halfuur tot een uur te bewegen voor een optimaal resultaat.

Alleen hoepelen genoeg?

Kun je afvallen met alléén maar hoepelen? Nee, hoepelen is zeker geen wonderactiviteit waarmee je zonder problemen flink veel kilo’s kwijtraakt. Misschien nog wel belangrijker is dat je gezond eet.

Zorg voor drie tot zes maaltijden per dag en eet afwisselend. Voorkom dat je te veel suikers en ongezonde vetten binnenkrijgt en maak verstandige keuzes. Dat maakt het afvallen al een stuk gemakkelijker. Ook kan het niet misstaan om behalve hoepelen ook nog andere sportieve activiteiten te doen.

Zorg voor dagelijks voldoende lichaamsbeweging en probeer iedere dag tenminste een halfuur te bewegen. Wandel of fiets bijvoorbeeld iedere dag.

TIP!
Wil je hoepelen om af te vallen? Bekijk dan de beste fitnessartikelen bij Fitwinkel.nl! Hier vind je professionele hoepels waarmee je heerlijk kunt hoepelen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.