Home Gezondheid Is Maltodextrine Gezond? De voor- en nadelen

Is Maltodextrine Gezond? De voor- en nadelen

0

De kans is groot dat je al eens in aanraking bent gekomen met maltodextrine. Het wordt gebruikt in veel verpakte voedingsmiddelen, maar ook in sportdrank, snoep en babymelk. En omdat deze stof in zoveel producten voorkomen vraagt u zich terecht af of maltodextrine wel zo gezond is. Zijn er bijvoorbeeld ook bijwerkingen en hoe kun je deze herkennen? In deze blog gaan wij daar verder op in. Maar eerst een antwoord op de vraag wat het precies is.

Dus is maltodextrine gezond voor je? Uit gepubliceerde onderzoeken blijkt niet dat maltodextrine ernstige schadelijke effecten heeft voor de gezondheid. Sporters kunnen zelfs baat hebben bij maltodextrine en meer uit hun training halen. Daarentegen kunnen mensen ook te maken krijgen met bijwerkingen of zelfs allergische reacties. Goed om te weten dat maltodextrine niet alleen als supplement kan worden ingenomen maar dat ook veel voedingsmiddelen het bevatten om de houdbaarheid, volume of textuur te verbeteren / te behouden.

TIP! Ervaar je regelmatig een dip tijdens je training of wil meer energie? Gebruik eens maltodextrine voor een hoger energiegehalte! Bekijk alle supplementen bij Body&Fit!

Wat is maltodextrine nu eigenlijk precies?

Maltodextrine is een kunstmatige koolhydraat dat afkomstig is van zetmeel: meestal uit maïs gewonnen maar ook uit aardappelzetmeel, rijst of tarwe. Het zetmeel gaat door een bewerkingsproces (toevoegen van enzymen en zuren en vervolgens koken) waardoor het zetmeel deels wordt verteerd en vervolgens gezuiverd en gedroogd. Zo ontstaat een fijn wit poeder met een licht zoete smaak, ook wel maltodextrine genoemd.

Dat fijne witte poeder is het beste te omschrijven als een kort en snel verteerbare keten van glucosemoleculen. Het kan worden ingezet door sporters om betere sportresultaten te behalen maar ook om het herstelvermogen te verbeteren.

Maltodextrine is dus een snel verteerbare suiker, levert 4 calorieën per gram op en wordt heel snel door het lichaam opgenomen. Dat betekent dat deze koolhydraat een hoge glycemische index heeft. Nadeel daarvan is dat dit voor bloedschommelingen kan zorgen.

De laatste tijd zien we dat maltodextrine voor steeds meer doeleinden gebruikt wordt. Denk aan het gebruik in verpakte voedingsmiddelen om de textuur te behouden, een langere houdbaarheidsdatum en meer volume.

Daarnaast zien we maltodextrine regelmatig gebruikt wordt ter vervanging van suiker omdat dit minder calorieën bevat dan suiker.

Veel mensen zijn echter geïnteresseerd in het gebruik van maltodextrine tijdens sporten en wat de eventuele bijwerkingen zijn. En of het wel zo gezond is. Daarom gaan we daar verder op in met deze blog.

bol7daagsebol7daagse

Wat doet maltodextrine voor sporters?

Maltodextrine kan het lichaam snel voorzien van suikers en geeft daarmee een snelle energieboost. Sporters die op zoek zijn naar een snelle energiebron gedurende de training gebruiken sportdranken met maltodextrine erin.

Doordat maltodextrine zo snel wordt opgenomen in het bloed kan het snel vrijgemaakt als energievoorraad voor tijdens het sporten. Bijvoorbeeld bij inzet van explosieve kracht, het doen van dropsets waarbij je tot failure traint of gedurende HIIT- trainding voor meer uithoudingsvermogen. Je kunt daardoor meer herhalingen uitvoeren of net dat beetje dieper gaan dan dat je gewoonlijk zou kunnen. Daarmee lijkt het wel een beetje op de werking van creatine.

Een tweede voordeel voor sporters is dat het helpt bij een snellere opname van eiwitten. Tevens kan maltodextrine ook nog op andere gebieden helpen bij je sportresultaten:

  • Aanvulling spierglycogeen als Post-Workout supplement
  • Koolhydraat aanvulling in een eiwitshake
  • Tijdens zware inspanning om spieren gelijkmatig van energie te voorzien
  • Vlak voor de inspanning: het laden van glycogeen voor de training

Ook uit gepubliceerde onderzoeken blijkt dat de sportprestaties verbeterd kunnen worden door het gebruik van maltodextrine.

maltodextrine poeder

Een onderzoek gepubliceerd in “Human Movement” The Journal of University School of Physical Education, Wroclaw toont aan dat het de sportprestaties kan verbeteren wanneer men voor de wedstrijd Maltodextrine tot zich neemt. (bron)

Ook blijkt dit “goedje” inzetbaar te zijn voor Rehydration Drinks, Sport Energy Drinks en Sport Recovery Drinks (bron) met positieve effecten voor de prestaties en herstel.

Welke sporters hebben voornamelijk voordeel bij maltodextrine?

Krachtsporters kunnen baat hebben bij maltodextrine door dit te gebruiken in combinatie met een proteïne shake. Eiwitten worden op deze manier sneller opgenomen door het lichaam.

Duursporters gebruiken maltodextrine voorafgaand en tijdens de training voor een energieboost en tegen uitdroging.  

We kennen nu de voordelen en nadelen van maltodextrine. Zijn er ook gezonde alternatieven voor mensen die overgevoelig zijn of klachten ervaren naar regelmatige consumptie van maltodextrine?

TIP! Ben je fanatiek sporter en wil je maltodextrine gebruiken om ter verbetering van je sportprestaties of herstel? Check dan snel deze supplementen bij Body & Fit! Best getest!

Maltodextrine of dextrose?

Belangrijke verschil tussen maltodextrine en dextrose is de opneembaarheid.

Het lichaam heeft minder moeite om dextrose af te breken en er energie uit vrij te maken dan maltodextrine. Maltodextrine is een meer complexe vorm van suiker (een meervoudige suiker), terwijl dextrose een enkelvoudige suiker is. Maltodextrine wordt daardoor iets minder snel afgebroken dan dextrose. Hierdoor komt energie geleidelijk vrij en zal de insulinepiek in het lichaam lager zijn.

Tijdens actieve inspanning of vlak erna is de insulinepiek niet echt schadelijk omdat alle opgenomen suikers direct naar de spieren gaan.

Welke producten bevatten maltodextrine?

Het kan zijn dat je bijwerkingen of gezondheidsklachten ervaart door het (te veel) binnen krijgen van maltodextrine. Daarom is het goed om te weten in welke producten je maltodextrine kunt verwachten. We noemen hieronder een aantal belangrijke en meest voorkomende producten, met name voorverpakte voedingsmiddelen:

  • Babyvoeding
  • Sportdranken
  • Supplementen
  • Dressings
  • Snoep
  • Chocolade
  • Pudding
  • Taartvulling
  • Ingeblikte soep en fruit
  • Sauzen
  • Suikervervangers

In veel voedingsmiddelen wordt tegenwoordig maltodextrine toegevoegd. Dat is ook wel te verklaren omdat fabrikanten maltodextrine gebruiken ter vervanging van suiker. Maar ook voor de verbetering van de textuur en smaak. Ook wordt het soms in medicijnen verwerkt om er voor te zorgen dat pillen hun vorm blijven behouden zonder dat de werkende stof verloren gaat.

Maltodextrine bijwerkingen

Hoewel het stofje is goedgekeurd door de FDA als additief voor levensmiddelen, kan het toch bijwerkingen en gezondheidsrisico’s hebben zoals de meeste andere levensmiddelenadditieven.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

  • Allergische reacties
  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Opgeblazen gevoel
  • Flutalentie (winderigheid)

De volgende allergische reacties kunnen ontstaan:

  • Huiduitslag
  • Astma
  • Jeuk
  • Ademhalingsproblemen

Als bovengenoemde bijwerkingen/reacties optreden, raadpleeg dan direct een arts.

Niet iedereen zal direct bijwerkingen of een allergische reactie ervaren. Wel kan maltodextrine voor de gemiddelde persoon verandering veroorzaken in gewicht, schommelingen in de bloedsuikerspiegel en in de darmflora.

Gewichtstoename: maltodextrine bestaat voornamelijk uit lege koolhydraten en suikers. Voor een actieve sporter kan dit soms handig zijn maar voor de gemiddelde persoon kan het bijdragen in een toename van het gewicht wanneer je er teveel van binnen krijgt en weinig sport.

Hoge Glycemische Index: Een formule dat aangeeft hoe snel een voedingsmiddel in je lichaam wordt omgezet in suikers en in je bloed wordt opgenomen.

De Glycemische Index van maltodextrine ligt tussen 85 en 135 en is daarmee zeer hoog. Dit geeft een enorme piek in je bloedsuikerspiegel wat op termijn slecht is voor de gezondheid en diabetes kan veroorzaken.

Darmbacteriën:  maltodextrine kan de compositie van de darmbacteriën veranderen wat kan leiden tot gevoeligheid voor ontstekingen en ziektes. (bron) (bron)

Naast deze bijwerkingen zijn er ook de voordelen voor sporters zoals eerder genoemd. Krijg je klachten en wil je toch die boost ervaren tijdens je training? Kies dan voor gezonde alternatieven van maltodextrine.

Gezonde alternatieven voor maltodextrine

Maltodextrine heeft zowel voordelen als nadelen. Als jij overgevoelig bent voor maltodextrine of het wilt vermijden dan kun je zoeken naar gezonde alternatieven of vervangende zoetstoffen.

De volgende producten kun je gebruiken ter vervanging van maltodextrine:

  • Honing
  • Ahornsiroop
  • Pectine
  • Kokos suiker

Het voordeel is dat deze stoffen – in tegenstelling tot maltodextrine – wel enige voedingswaarde bevatten. Echter, in veel producten zit maltodextrine verwerkt dus zal je het product moeten vermijden wil je geen maltodextrine meer binnen krijgen.

Voor mensen die zelf hun eten bereiden kunnen deze zoete substanties hetzelfde effect hebben als maltodextrine.

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van maltodextrine.

Hoeveel maltodextrine per dag is veilig? Voor de inzet van maltodextrine tijdens of na het sporten gebruik je 20 tot 50 gram voor- tijdens- of direct na de training met ruimschoots water. Tijdens het sporten ervaar je een hoger energiegehalte waardoor je de oefening beter aankan en dus meer herhalingen kunt doen. Na de workout helpt maltodextrine voor transport van eiwitten naar de spieren waardoor herstel beter mogelijk is.

Is maltodextrine glutenvrij? Voor mensen met coeliakie kan maltodextrine gewoon gebruikt worden. Let wel op dat de kans ontstaat dat je andere bijwerkingen of allergische reacties kunt krijgen. Niet iedereen zal dat ervaren maar houdt er wel rekening mee. Houdt je ook vooral aan de aanbevolen dosering zonder deze te overschrijden.

Wat doet maltodextrine in ons lichaam? Het wordt snel opgenomen door het lichaam en komt voornamelijk als glucose in ons bloed terecht. Glucose is nodig om energie in het lichaam op te wekken. Door de hoge glycemische index kan je een piek hebben in je bloedsuikerspiegel waardoor je een hoger energiegehalte ervaart en bijvoorbeeld bij een dip tijdens het sporten weer even door kan.

Is maltodextrine schadelijk? Hoewel maltodextrine kan zorgen voor bijwerkingen, is het volgens gepubliceerde onderzoeken nooit als gevaarlijk bestempeld. Mensen kunnen bijwerkingen ervaren als gevolg van een intolerantie voor koolhydraten of een minder goede opname daarvan. Die mensen kunnen maltodextrine maar beter vermijden.

Wat is de voedingswaarde van maltodextrine? per 100 gram bevat maltodextrine gemiddeld 380 kilocalorieën, 95 gram aan koolhydraten waarvan 5,2 gram suiker.

Ook interessant

5 TREFZEKERE MANIEREN OM ENERGIEGEBREK AAN TE PAKKEN >>

JEZELF MOTIVEREN OM TE SPORTEN >>