Home Gezondheid Maltodextrine maar beter vermijden? (bijwerkingen + voordelen)

Maltodextrine maar beter vermijden? (bijwerkingen + voordelen)

0

In steeds meer verpakte voedingsmiddelen kom ik maltodextrine tegen. Daarom vraag ik mij af waarom dit wordt gebruikt, of het wel zo gezond is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Of kun je het maar beter vermijden?

Maltodextrine kent uiteenlopende bijwerkingen en allergische reacties: Voor de gemiddelde persoon kan maltodextrine verandering veroorzaken in gewicht, schommelingen in de bloedsuikerspiegel en veranderingen in de darmflora (compositie darmbacteriën). Bijwerkingen lopen uiteen van allergische reacties, gewichtstoename, opgeblazen gevoel tot aan flatulentie. Mogelijke allergische reacties zijn huiduitslag, astma, jeuk, ademhalingsproblemen.  

Black Friday 2020
Black Friday 2020

Bijwerkingen en gezondheidsrisico’s

Hoewel het stofje is goedgekeurd door de FDA als additief voor levensmiddelen, kan het toch bijwerkingen en gezondheidsrisico’s hebben zoals de meeste andere levensmiddelenadditieven.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

 • Allergische reacties
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Opgeblazen gevoel
 • Flutalentie (winderigheid)

De volgende allergische reacties kunnen ontstaan:

 • Huiduitslag
 • Astma
 • Jeuk
 • Ademhalingsproblemen

Als bovengenoemde bijwerkingen/reacties optreden, raadpleeg dan direct een arts.

Niet iedereen zal direct bijwerkingen of een allergische reactie ervaren. Wel kan maltodextrine voor de gemiddelde persoon verandering veroorzaken in gewicht, schommelingen in de bloedsuikerspiegel en in de darmflora.

Gewichtstoename: maltodextrine bestaat voornamelijk uit lege koolhydraten en suikers. Voor een actieve sporter kan dit soms handig zijn maar voor de gemiddelde persoon kan het bijdragen in een toename van het gewicht wanneer je er teveel van binnen krijgt en weinig sport.

Hoge Glycemische Index: Een formule dat aangeeft hoe snel een voedingsmiddel in je lichaam wordt omgezet in suikers en in je bloed wordt opgenomen.

De Glycemische Index van maltodextrine ligt tussen 85 en 135 en is daarmee zeer hoog. Dit geeft een enorme piek in je bloedsuikerspiegel wat op termijn slecht is voor de gezondheid en diabetes kan veroorzaken.

Darmbacteriën:  maltodextrine kan de compositie van de darmbacteriën veranderen wat kan leiden tot gevoeligheid voor ontstekingen en ziektes. (bron) (bron)

Naast deze bijwerkingen kent dit “goedje” ook voordelen, met name voor sporters.

Voordelen van Maltodextrine

Als actieve sporter gebruik ik supplementen voor een beter herstel, een beter figuur, maar ook om sterker te worden. En omdat ik nu met dit artikel bezig ben komt Google uiteraard met advertenties over dit onderwerp. Mijn mond viel open van verbazing toen ik ontdekte dat maltodextrine gewoon als supplement is te kopen. Blijkbaar heeft dit dan ook voordelen voor sporters…

Hebben sporters voordelen bij Maltodextrine?

Maltodextrine is een snelle kunstmatige koolhydraat dat zeer snel wordt opgenomen door het lichaam. Ook zorgt het voor een snelle opname van eiwitten. Is dat een reden om dit als supplement te gaan gebruiken?

Aanbieders van dit supplement (maltodextrine) geven een aantal manieren waarop dit supplement toegepast kan worden en kan helpen bij je sport resultaten:

·         Aanvulling spierglycogeen Post-Workout

·         Koolhydraataanvulling in een eiwitshake

·         Tijdens zware inspanning om spieren gelijkmatig van energie te voorzien

·         Vlak voor de inspanning: het laden van glycogeen voor de training

Maar zijn naar de werking ook onderzoeken verricht? Heeft maltodextrine bewezen effectief te zijn voor sporters?

Een onderzoek gepubliceerd in “Human Movement” The Journal of University School of Physical Education, Wroclaw toont aan dat het de sportprestaties kan verbeteren wanneer men voor de wedstrijd Maltodextrine tot zich neemt. (bron)

Ook blijkt dit “goedje” inzetbaar te zijn voor Rehydration Drinks, Sport Energy Drinks en Sport Recovery Drinks (bron) met positieve effecten voor de prestaties en herstel.

Welke sporters hebben voornamelijk voordeel bij maltodextrine?

Krachtsporters kunnen baat hebben bij maltodextrine door dit te gebruiken in combinatie met een proteïne shake. Eiwitten worden op deze manier sneller opgenomen door het lichaam.

Duursporters gebruiken maltodextrine voorafgaand en tijdens de training voor een energieboost en tegen uitdroging.  

We kennen nu de voordelen en nadelen van maltodextrine. Zijn er ook gezonde alternatieven voor mensen die overgevoelig zijn of klachten ervaren naar regelmatige consumptie van maltodextrine?

Gezonde alternatieven voor maltodextrine

Maltodextrine heeft zowel voordelen als nadelen. Als jij overgevoelig bent voor maltodextrine of het wilt vermijden dan kun je zoeken naar gezonde alternatieven of vervangende zoetstoffen.

De volgende producten kun je gebruiken ter vervanging van maltodextrine:

 • Honing
 • Ahornsiroop
 • Pectine
 • Kokos suiker

Het voordeel is dat deze stoffen – in tegenstelling tot maltodextrine – wel enige voedingswaarde bevatten. Echter, in veel producten zit maltodextrine verwerkt dus zal je het product moeten vermijden wil je geen maltodextrine meer binnen krijgen.

Voor mensen die zelf hun eten bereiden kunnen deze zoete substanties hetzelfde effect hebben als maltodextrine.

Wat is Maltodextrine

Wat is maltodextrine eigenlijk en waarom zit dit “goedje” in zoveel verpakte levensmiddelen?

Maltodextrine is een kunstmatige koolhydraat dat afkomstig is van zetmeel: meestal uit maïs gewonnen maar ook uit aardappelzetmeel, rijst of tarwe. Daardoor lijkt het veel op de structuur van zetmeel. Het zetmeel gaat door een bewerkingsproces waardoor het zetmeel deels wordt verteerd en vervolgens gezuiverd en gedroogd. Zo ontstaat een fijn wit poeder met een licht zoete smaak.

Dat fijne witte poeder is het beste te omschrijven als een kort en snel verteerbare keten van glucosemoleculen dat met name als goedkoop bindmiddel wordt gebruikt en zonder vet het smeuïge mondgevoel versterkt. Echter, we zien maltodextrine voor steeds meer doeleinden gebruikt worden. Later meer daarover.

Maltodextrine bevat veel snelle koolhydraten die snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit kan voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan zorgen.

Complexe koolhydraten daarentegen worden langzamer opgenomen in het bloed. Daarmee leveren zij energie op lange termijn. Ook reguleren zijn de bloedsuikerspiegel. Complexe koolhydraten zitten vooral in groenten, granen, bonen en zaden.

Welke Producten Bevatten Maltodextrine?

Maltodextrine wordt dus gebruikt in vele bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Voorbeelden van producten waar maltodextrine is gebruikt:

 • Babyvoeding
 • Sportdranken
 • Supplementen
 • Dressings
 • Snoep
 • Chocolade
 • Pudding
 • Taartvulling
 • Ingeblikte soep en fruit
 • Sauzen
 • Suikervervangers

Waarom Wordt Maltodextrine Gebruikt?

Maltodextrine wordt veel gebruikt in bewerkte en verpakte voedingsmiddelen voor een betere structuur, langere houdbaarheid en voor meer volume. Daarnaast is het een relatief goedkope stof en daardoor veel gebruikt door producenten. Ook wordt het regelmatig gebruikt ter vervanging van suiker. De reden daarvoor is dat maltodextrine minder calorieën bevat dan suiker.

Welke toepassingen heeft Maltodextrine?

 • Wordt als bindmiddel gebruikt in maïs, aardappel- en tarwezetmeel
 • Toevoegen aan Stevia om bittere nasmaak te maskeren
 • Kan dienen als vulstof om meer volume aan een product te geven
 • Verdikkingsmiddel voor sausjes en dressing
 • Conserveringsmiddel o.a. babyvoeding
 • Vervanging voor suiker
 • Verbetering van de textuur in o.a. lotions en crèmes
 • Als additief door sporters voor o.a. sneller opname van eiwitten

Je ziet dat er vele toepassingen mogelijk zijn. Dit geeft met name veel voordelen voor de producent. Maar wat zijn de voordelen voor de consument? Zijn er überhaupt wel voordelen? Wat zijn de mogelijk nadelen voor ons als consument?

Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van maltodextrine. Die is ronduit slecht en te vergelijken met tafelsuiker: het bevat nauwelijks vitamines en mineralen en bestaat voornamelijk uit lege koolhydraten die het lichaam snel van energie kunnen voorzien of de opname van eiwitten kan bevorderen. 

Voor sommige sporters kan dat wel handig zijn maar de meeste mensen hebben daar bij dagelijkse consumptie weinig aan. Het bevat koolhydraten en calorieën en verder geen andere voedingsstoffen.

Voor ons als consument voegt het dus weinig toe. Toch heeft de FDA (Food and Drug Administration) dit “goedje” goedgekeurd als additief voor levensmiddelen. En hoewel goedgekeurd, kan het toch voor vervelende bijwerkingen zorgen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Conclusie

Voor sporters kent maltodextrine op korte termijn zeker voordelen voor meer energie en een beter herstel (in combinatie met eiwitten). Echter, wat de consequenties van dit kunstmatige koolhydraat zijn op lange termijn is nog maar te bezien. Voor de gemiddelde persoon heeft het eerder nadelen dan voordelen.

TIP! Meer energie tijdens het sporten? Of je spieren beter laten herstellen na het sporten? Check dan eens de supplementen in de categorie Perfomance bij Body & Fit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.