Home Gezondheid Quinoa is gezond

Quinoa is gezond

0

Heb je wel eens van quinoa gehoord? Dit is een graan en het wordt gezien als een echte superfood. Quinoa is gezond en mag eigenlijk niet in je keuken ontbreken. Wat is het precies?

Wat is quinoa?

Quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika en groeit aan een plant dat familie is van de spinazie. De zaadjes ervan worden al jaren gegeten door Inca’s. Steeds meer mensen in Westerse landen ontdekken deze zaadjes nu ook en merken waarom dit zo goed en gezond voor je is.

Voordelen

Quinoa kent verschillende goede voordelen. Zo zit het vol met vitamines, eiwitten en mineralen die ieder mens nodig heeft. Quinoa wordt niet voor niks superfood genoemd, dit komt omdat het echt heel erg goed voor je is. Ook kan quinoa je helpen met afvallen, is het glutenvrij en kan het heel goed worden gebruikt in de vegetarische keuken. Een ander voordeel is dat het graan eigenlijk overal kan worden gebruikt: ontbijt, avondeten, lunch, soep. Het kan ook worden gegeten als vervanger van pasta of rijst.

Hoe kook je quinoa?

Quinoa koken is niet heel moeilijk. Je brengt water aan de kook. Vervolgens voeg je de quinoa toe. Kook de quinoa ongeveer 15 minuten totdat de zaadjes splijten en zacht worden. De zaadjes zien er dan glazig uit. Behalve koken in water, kun je de quinoa ook koken in bijvoorbeeld kokosmelk, jus d’orange of in bouillon.

Wat kan ik maken met quinoa?

Online zijn talloze recepten te vinden met quinoa. Juist omdat het graan steeds geliefder wordt bij mensen, zijn er ook steeds meer recepten van te vinden. Leuk is ook zeker om zelf eens creatief aan de gang te gaan met dit zaad. Voor een lekker ontbijtgerecht kun je de quinoa bijvoorbeeld koken in jus’ d’orange en eten met walnoten, banaan, honing en kaneel.

Waar kun je het kopen?

Quinoa is sowieso te koop bij biologische winkels, maar ook steeds meer supermarkten verkopen dit graan. Zelfs het merk Lassie heeft tegenwoordig quinoa dat je kunt kopen. Mocht je echt nergens quinoa kunnen vinden, dan zijn er ook veel webshops die het verkopen. Quinoa lijkt redelijk prijzig te zijn, maar omdat het na het koken flink uitzet én omdat het behoorlijk vult, heb je er helemaal niet zo veel van nodig en kun je dus best lang met een verpakking doen.