Home Gezondheid Roggebrood Of Toch Maar Geen Brood? (+voordelen)

Roggebrood Of Toch Maar Geen Brood? (+voordelen)

0

Eigenlijk eet ik al lange tijd geen tarwe meer. Mijn darmen zijn er gevoelig voor en ik krijg er een opgeblazen gevoel van. Voor veel mensen is tarwe gewoon lastig te verteren. Juist daarom ben ik benieuwd naar varianten op volkorenbrood zoals roggebrood. Is roggebrood gezonder dan volkorenbrood en wat zijn de voor- en nadelen?

Is Roggebrood beter dan volkorenbrood? Ja, roggebrood scoort op een aantal punten aanzienlijk beter dan volkorenbrood. Roggebrood bevat minder koolhydraten, meer voedingsvezels, een lagere glycemische index en meer van de belangrijke vitaminen zoals vitamine B6, ijzer, kalium en vitamine E. In tegenstelling tot deze voordelen bevat het minder selenium en magnesium en soms meer suiker.

Roggebrood vs Volkorenbrood

Roggebrood is donker brood en spreekt daarom meer aan. En veel mensen kiezen donker brood omdat het gezonder zou zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Er zijn zelfs leveranciers die zwarte crèmes op de markt brengen om het brood donkerder te krijgen. En daardoor dus beter verkocht worden.

Daarom ga ik op zoek naar de belangrijkste verschillen tussen roggebrood en volkorenbrood. Want hoewel ik geen tarwe eet ben ik toch benieuwd naar de eventuele gezondheidsvoordelen van roggebrood. Misschien dat mijn darmen daarop beter reageren? Laten we eerst naar de voedingswaarde van zowel roggebrood als volkorenbrood kijken.

Voedingswaarde van roggebrood en volkorenbrood

Fries roggebrood is officieel geen brood omdat in het originele recept geen meel wordt gebruikt. Daarnaast moet je weten dat roggebrood ook gemaakt kan zijn van roggemeel. Als je de etiketten in de supermarkt bekijkt zie je verder dat roggebrood vaak ook tarwezemelen of tarwemeel bevat. Waar ik naar op zoek ben is echte roggebrood zonder al te veel toevoegingen en zonder tarwe.

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde van roggebrood en volkorenbrood:

Voedingswaarde Fries Roggebrood van Bolletje per 100 gram:

EnergieKoolhydratenEiwittenVetVerzadigd vetVezels
100 kcal17gram2,5gram1 gram0 gram5,5 gram

Ingrediënten: water, volkoren gebroken rogge, tarwezemelen, zout, voedingszuur (melkzuur), tarwebloem. Geen conserveermiddelen.

Het roggebrood gemaakt van roggemeel bevat de volgende voedingswaarden:

Voedingswaarden Roggebrood gemaakt van roggemeel per 100 gram:

EnergieKoolhydratenEiwittenVetVerzadigd vetVezels
88 kcal16,6 gram2,7 gram0,6 gram0 gram2,2 gram

Roggebrood gemaakt van roggemeel bevat ook tarwemeel en zelfs suiker. Roggemeel herken je aan de andere structuur ten opzichte van tarwemeel omdat het minder gluten bevat en een andere kleur heeft. Als je in de super een luchtige roggebrood ziet liggen dat weet je nu dus dat daar tarwemeel aan toegevoegd is.

Voedingswaarde AH Volkorenbrood per 100 gram:

EnergieKoolhydratenEiwittenVetVerzadigd vetVezels
220 kcal37 gram11 gram1,5 gram0,4 gram6 gram

Ingrediënten:volkorentarwemeel, water, tarwegluten, bakkersgist, gejodeerd zout, moutmeel (gerst, tarwe), roggezuurdesem, veldbonenmeel, emulgator (mono- en diglyceriden vanvetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl-en diacetylwijnsteenzuur [E472e]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]), acerolapoeder. Waarvan toegevoegde suikers 0g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.9g per 100 gram.

Wat betreft voedingswaarde liggen de meest merkbare verschillen in energie en koolhydraten. Echter, de hoeveelheid eiwitten per 100 gram verschillen ook aanzienlijk.

Verder valt op dat volkorenbrood veel meer toevoegingen bevat dan roggebrood.

Wil je afvallen dan kun je beter kiezen voor roggebrood in plaats van volkorenbrood. Koolhydraten zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk snel aankomt. Roggebrood bevat van nature langzame koolhydraten en meer vezels. En meer vezels betekent een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Tot slot zorgen volle granen voor een lager vetpercentage ten opzichte van geraffineerde granen die voorkomen in bijvoorbeeld witbrood (1)  

De Voordelen van Roggebrood

Ik heb al wat voordelen genoemd van roggebrood ten opzichte van volkorenbrood. Het bevat minder koolhydraten, meer voedingsvezels en belangrijke vitaminen.

Hieronder nog een keer alle voordelen op een rijtje:

 • Minder koolhydraten en meer vezels: In bovenstaande tabel heb je kunnen zien dat roggebrood minder koolhydraten bevat. Vooral mensen met diabetes kunnen hier baat bij hebben. Want minder koolhydraten en meer vezels hebben een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel. Meer vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam in het bloed worden opgenomen. Ook heb je daardoor een beter verzadigingsgevoel.
 • Lage Clycemisch Index: De glycemische index van roggebrood is 50. Volkorenbrood kent een glycemische index van 74. Kleiner dan 50 is laag, groter dan 70 is hoog. Bij volkorenbrood stijgt het bloedsuikerspiegel snel en bij roggebrood niet. Roggebrood is daarmee gunstig als je wilt afvallen. Het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel voorkomt schommelingen in je hongergevoel.
 • Bevat meer vitaminen en mineralen: Roggebrood bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B5, B11. En de volgende mineralen: natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium.
 • Bereidingsproces is beter: Tarwebrood wordt gebakken, roggebrood wordt op oventemperatuur gegaard. Tarwebrood verlies daarmee voedingsstoffen maar bij roggebrood worden de vele voedingsstoffen wel behouden.
 • Roggebrood geeft een verzadigd gevoel: Roggebrood bevat behoorlijk veel vezels. Daardoor heb je lang een verzadigd gevoel. Ook een Amerikaans onderzoek bevestigd dit. Je eet minder bij de lunch als je ontbijt met roggebrood.

Nadelen van Roggebrood

De nadelen van roggebrood ten opzichte van volkorenbrood? Jawel die zijn er. Zo bevat roggebrood minder selenium en magnesium. Verder bevat volkorenbrood meer foliumzuur en jodiumzout dan roggebrood.

Wanneer je roggebrood koopt dat is gemaakt van roggemeel dan geldt dit overigens niet. Dan bevat roggebrood juist twee keer zoveel jodium en foliumzuur dan volkoren tarwemeel. Echter, aan volkorenbrood wordt meer gejodeerd zout toegevoegd.

Een ander nadeel is suiker. Sommige merken bevatten toegevoegd suiker. Kijk daarom altijd naar het etiket voordat je brood koopt.

Welke Roggebrood is het gezondst?

Ik vermijd granen liever. En daarom kijk ik door die bril naar verschillende soorten roggebrood. In veel roggebrood zit tegenwoordig tarwemeel, tarwekiemen en tarwezemelen. Bij tarwemeel worden de kiemen verwijderd. Deze zitten zo vol met voedingsstoffen waardoor brood eerder bederft. Door de tarwekiemen te verwijderen blijft het brood langer houdbaar.

Verder hebben een aantal merken suiker of een vorm van suiker zoals suikerstroop of karamelstroop toegevoegd. En dat wil je juist niet bij brood.

Al met al lijkt de “Fries Roggebrood van Bolletje” de meest gezonde variant. Het bevat geen suikers en de meest natuurlijke ingrediënten.

biologische roggebrood

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de biologische variant. Bijvoorbeeld Fries Roggebrood van Bakker Bolhuis. Ingrediënten zijn rogge, water, rogge zemelen en zeezout.

EnergieKoolhydratenEiwittenVetVerzadigd vetVezels
201 kcal20,8 gram5,4 gram1,4 gram0,2 gram8,8 gram

Ik denk dat je hiermee een voedzame maaltijd kunt opzetten waarbij je lang een verzadigd gevoel kan hebben en waarbij je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel hebt.

Welk beleg gebruik je bij Fries Roggebrood?

Op gewoon volkorenbrood deed ik altijd kaas, vlees of iets zoetig zoals jam of hagelslag. Maar wat gebruik je als beleg bij roggebrood?

Roggebrood smaakt goed met

 • een gekookt of een gebakken eitje
 • kipfilet
 • gerookte zalm
 • tomaat
 • zachte geitenkaas en rucola sla
 • hüttenkase, peper en zout
 • pindakaas

Als jij een goed merk roggebrood weet zonder veel toevoegingen en zonder tarwe laat het dan even weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.