Suikervrij eten: Het liefst zouden we de hele dag alle suikers negeren en gewoon zo gezond mogelijk eten. Maar als die collega weer over de vloer komt met een lekkere taart dan blijft het moeilijk om nee te zeggen. Toch is het van groot belang om te zorgen dat je zo gezond mogelijk eet, omdat je op deze manier kunt zorgen dat je vet verliest. Suikervrij eten is daarbij helemaal niet lastig, zolang je maar de wilskracht kunt opbrengen om te zorgen dat je keer op keer de verleidingen laat staan en voor lekkere alternatieven kiest.
Bij suikervrij eten spreken we van voeding die vrijwel geen suikers bevat, en die daarbij rijk is aan veel andere belangrijke voedingsstoffen. Dit is een van de redenen dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een dieet zoals het eiwitdieet te volgen. Dit is een van de diëten die ervoor zorgt dat je alle suikers uit jouw voedingspatroon schrapt en waarmee je zorgt dat het volhouden van een gezonde levensstijl een fluitje van een cent zal worden.
Hoe kun je suikervrij eten?
De meeste voeding in Nederland komt met een verpakking waar alle voedingsmiddelen op staan uitgeschreven. Hier kun je onder andere vinden hoeveel suikers er in deze voeding zitten. Dit wordt aangegeven in grammen. Het is belangrijk om jouw dagelijkse suikerinname te verlagen tot 40 gram suikers. Dit lijkt nog steeds een hoog aantal, maar de kans is groot dat jij op dit moment ruim 100 gram en misschien zelfs wel meer dan 200 gram suikers binnenkrijgt. Dit terugdringen naar 40 gram resulteert dus al in een groot verschil, en dit verschil zul je ook zeer snel merken.
Om suikervrij te eten moet je dus op de verpakking van de voeding letten. Dit maakt het daarbij ook nog eens bijzonder gemakkelijk om het aantal suikers te tellen. Je kunt gewoon de verpakking erbij pakken en uitzoeken hoeveel suikers er in het gerecht zitten wat je gaat eten. Let erop dat de hoeveelheid suikers over de gehele dag verdeeld moet worden. Dit houdt dus in dat je voor de drie dagdelen een gemiddelde inname van 13 gram moet aanhouden. Het is vaak beter om in de ochtend wat meer suikers in te nemen, omdat dit een goede basis voor de rest van de dag zal geven.
Als je de verpakking van de voeding erbij pakt dan zul je ook nog veel andere voedingsstoffen zien staan. Je ziet bijvoorbeeld het aantal calorieën per portie staan. Daarbij wordt ook het aantal eiwitten en het aantal vetten per portie aangegeven. Al deze punten zijn belangrijk bij suikervrij eten. Zo wil je bij een suikervrij dieet ook rekening houden met eiwitten, omdat je hier voornamelijk de energie uit zal moeten halen. Het is daarbij dus belangrijk dat je actief bezig bent om een hogere inname aan eiwitten te krijgen, omdat dit ervoor zorgt dat je gedurende de dag voldoende energie hebt om maximaal te presteren.
Suikervrij eten en sporten
Een groot aantal sporters is bang om de hoeveelheid suikers te verlagen omdat zij denken dat zij niet voldoende energie hebben als zij eenmaal gaan sporten. Als je actief met sport bezig bent dan is het slim om te kijken wanneer je gaat sporten, en om jouw dieet hier zo veel mogelijk op aan te passen. Je hebt in principe alleen suikers nodig als je zware fysieke taken gaat uitvoeren, dus je kunt ervoor zorgen dat je de gerechten ruim voor de sportsessie binnenkrijgt. Hoe beter de strategie die je hierbij toepast, hoe groter de kans dat je ook echt gewicht gaat verliezen. Suikervrij eten en sporten gaan dus erg goed samen, maar dit vereist wel een aanpassing aan het dieet.
Suikervrij eten en koolhydraten
Bij koolhydraten denkt iedereen gelijk aan suikers. Maar niet iedere koolhydraat is gelijk. Koolhydraten bestaat uit meerdere soorten, waaronder vezels en suikers. Suikers zijn de boosdoener voor ons lichaam zolang we deze niet gebruiken. De energie uit de suikers wordt omgezet naar vet als we deze energie niet hoeven te gebruiken. Maar de vezels in koolhydraten zijn noodzakelijk voor ons lichaam, want je hebt deze nodig om maximaal te functioneren. Het is dus ook beter om te zorgen dat je wel koolhydraten binnenkrijgt, maar dat je hierbij zo veel mogelijk suikervrij eet.
Suikervrij eten en werken
Heb je moeite op het werk om de suikerrijke tussendoortjes en andere voeding te weigeren? Dan is het belangrijk om te werken aan nee-zeggen. Dit klinkt erg achterhaald, maar het is erg belangrijk dat je doorhebt dat bepaalde voeding helemaal niet gezond is. En daar heb je onder andere een sterke wilskracht voor nodig. Hoe sterker jouw wilskracht, hoe groter de kans dat suikervrij eten gemakkelijker wordt en dat jij uiteindelijk jouw streefgewicht zult behalen.