Home Fitness Een Trampoline Kopen? Hierop Moet Je Zeker Letten!

Een Trampoline Kopen? Hierop Moet Je Zeker Letten!

0

Nu de kinderen waarschijnlijk niet met zomervakantie kunnen vanwege de pandemie zoeken veel ouders naar andere bezigheden voor hun kinderen. Want kinderen die voor de TV hangen of achter de computer zitten willen we als ouders niet! Naar buiten toe en bewegen is gezond voor kinderen!

Een trampoline is een uitstekend middel om kinderen te laten bewegen en zorgt voor veel plezier in de achtertuin! Maar waarop moet je letten als je een trampoline koopt? Wij zochten het voor je uit!

Dus waarop moet je letten als je een trampoline koopt? Om te bepalen welke trampoline je het beste kunt kopen moet rekening gehouden worden met de grootte van de achtertuin, aantal kinderen (springcomfort), valafstand en veiligheid in en om de trampoline, maar ook van de trampoline zelf. 

Hieronder gaan we deze factoren kort en bondig toelichten zodat jij de juiste keuze kunt maken voor een trampoline waar je kinderen (en jij ;-)) nog jaren plezier van zullen beleven.

De trampolinevorm

De meest gestelde vraag is of voor een ronde of vierkante trampoline gekozen moet worden. Je kunt voor de ronde kiezen omdat deze qua design mooier is maar je zal ook naar de praktische gevolgen moeten kijken.

Zowel de ronde als de rechthoekige trampoline heeft voor- en nadelen welke voor een ieder anders zullen liggen. We hebben immers niet allemaal een even grote achtertuin!

Ronde Trampoline

Trampoline_Salta First ClassKenmerkend voor een ronde trampoline is de veerspanning. Deze is gelijkmatig gespannen waardoor je als springer automatisch richting het midden van de trampoline zal springen. Hierdoor blijf je automatisch van de zijkant af wat een ronde trampoline iets veiliger maakt dan een rechthoekige.

Het nadeel van een ronde trampoline is dat deze meer ruimte in beslag neemt. Een ronde trampoline kun je immers moeilijk in een hoek plaatsen. Een ander nadeel is dat voor de meer ervaren springers “minder ruimte” is doordat je naar het midden getrokken wordt vanwege de veerspanning. Minder ruimte voor grote en moeilijke sprongen dus!

Rechthoekige Trampoline

De rechthoekige trampoline is wat efficiënter in de plaatsing ervan. Voor een achtertuin met minder ruimte zal de rechthoekige trampoline qua ruimte meer tot zijn recht komen. 

Trampoline Salta ComboDoor de veerspanning van de rechthoekige trampoline zal je niet automatisch naar het midden getrokken worden maar geneigd zijn de hele oppervlakte te gebruiken. Dit zou de rechthoekige trampoline iet minder veilig maken ten opzichte van de ronde trampoline. Maar met een veiligheidsnet valt dit goed te compenseren.

Ook geeft de krachtige veerspanning en sterke frame meer basis voor de oudere kinderen om hoger te springen. Het is daarmee een stuk robuuster dan een ronde trampoline.

Nadeel van een rechthoekige trampoline is dat deze minder geschikt is voor kleine kinderen. De reden hiervoor is dat je niet naar het midden getrokken wordt vanwege een andere veerspanning en kinderen vaker langs de rand springen en daardoor de kans groter is dan zij van de trampoline vallen. Maar met een veiligheidsnet zal de kans op ongelukken klein zijn.

Verder is er wat betreft de rechthoekige trampoline minder keus qua varianten en afmetingen.

Beschikbare ruimte voor de trampoline

Welke maat en welke vorm trampoline je kiest hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte in de achtertuin. Ook zal je rekening moeten houden met diegene die het meest gebruik gaan maken van de trampoline. Daarvoor moet je dan kijken naar het maximaal belastbare gewicht.

Wat betreft ruimte zal de scheiding op 30m2 liggen. Is je tuin kleiner dan 30m2 kies dan voor een trampoline met een diameter van 244cm. Een rechthoekige trampoline zal hier beter passen dan een ronde trampoline.

Indien je gelukkig bent met een achtertuin van 60m2 of meer dan kun je ook voor een grotere trampoline kiezen. In dit geval kun je voor een ronde of rechthoekige trampoline kiezen met een diameter van 366cm of groter!

Trampoline op poten of ingraven?

De keuze tussen een trampoline op poten of ingraven heeft voornamelijk met de beschikbare ruimte te maken. Als je achtertuin groot genoeg is, en je permanent de trampoline kunt laten staan en je voor ultieme veiligheid gaat dan kies je voor een trampoline die je ingraaft.

Trampoline Exit Silhouette ingroundHet grote voordeel van een ingraaf trampoline is de kleine valafstand. Maar daarnaast is ook de veilige op- en afstap mogelijkheid. Een ander voordeel is dat er het hele jaar gesprongen kan worden.

Een nadeel van een ingraaf trampoline is eenvoudigweg de ingeleverde ruimte. Eenmaal ingegraven zal je deze niet zo gemakkelijk meer kunnen verplaatsen of weghalen.

Een trampoline op poten heeft ook zo haar voor- en nadelen. Als de ruimte beperkt is kun je een trampoline op poten gemakkelijker verplaatsen of opbergen. In de winterperiode zal het materiaal sneller achteruit gaan en door de trampoline op te bergen gaat deze langer mee.

Een ander voordeel van een trampoline op poten is het stevige en grotere frame. Het grotere frame zorgt voor een groter draagvlak wat maakt dat er hoger gesprongen kan worden. 

Springcomfort en veiligheid 

Hoeveel kinderen moeten er gelijktijdig op de trampoline kunnen springen? En hoe groot zijn de kinderen? Hoeveel mag kwaliteit kosten? Vragen die ook van belang zijn op de keuze van de trampoline.

Wat betreft springcomfort kijken we naar hoeveel kinderen op de trampoline kunnen springen. Voor kleine kinderen kan een eenvoudige trampoline volstaan. Dit zijn trampolines van 183cm of kleiner. Als meerdere kinderen gebruik gaan maken van een trampoline dan wordt het maximaal belastbare gewicht belangrijk. Een maximaal belastbaar gewicht van 50kg of meer is dan wel aan te raden.

De veiligheid van de trampoline begint al bij het frame. Een stevig frame maakt het springen veiliger en zorgt ervoor dat de trampoline stevig op zijn plek blijft staan. Als maatstaf voor een goed frame gebruiken wij een minimale roestvrijstalen buisdikte van 1,6cm.

De veren bepalen hoe de kracht van sprong wordt opgevangen. Hoe langer de veren hoe beter.

trampoline veren en veiligheidsrandDe trampoline rand is vaak een ding waar geen rekening mee gehouden wordt. Maar het gebeurt regelmatig dat kinderen te ver naar de rand springen en daardoor op de veren terecht komen. Dat kan pijnlijk zijn. Een  veiligheidsrand moet dat voorkomen. Hoe dikker en breder deze is, des te beter. Een veiligheidsnet moet voorkomen dat de kinderen naar beneden vallen en zich bezeren.

Tot slot is het goed om zuinig te zijn op de springmat. Ga nooit met schoenen of met huisdieren de springmat op. Met een trampoline hoes kan de trampoline beschermd worden tegen slecht weer of beschadiging bij opbergen.

 

Speciaal voor kinderen zijn er kleine trampolines van 140cm met veiligheidsnet.

De ingraaf trampolines zijn niet standaard voorzien van een veiligheidsnet omdat de valhoogte heel laag is. Een veiligheidsnet is echter wel aan te raden.

 Welk merk trampoline kopen?

Door de grote vraag naar trampolines is er een wildgroei aan merken op de markt gekomen. Wij gaan voor de merken die kwaliteit, springcomfort en een aantrekkelijk design bieden. Momenteel zijn de merken Salta, Exit en Etan welke hieraan voldoen.

Maar op basis van ervaring willen hier graag een goed merk aan toevoegen. Dus als je goede ervaringen hebt met een ander merk op basis van klantenservice, prijs/kwaliteit etc… laat het ons dan weten via het commentaarveld onderaan deze blog! Wij zullen dan bekijken of dat merk dan opgenomen wordt in deze blog!

Onze Top 3 Trampolines

Salta First Class Exit Silhouette Inground Salta Combo
Trampoline_Salta First Class Trampoline Exit Silhouette inground Trampoline Salta Combo
 • Grote stevige trampoline
 • Goede kwaliteit trapje
 • Vlotte montage (film)
 • Ouders kunnen mee springen
 • Meerdere kinderen tegelijk
 • Robuust Veiligheidsrand
 • Garantie 2-5 jaar

Van €499 voor…

 • Sterk springmat
 • Extra beschermrand
 • Minimale valhoogte
 • Makkelijk op- en afstappen
 • Sterk frame
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren

 

 

Van €353,22 voor €288,84

 • Randkussen zeer goed
 • Bijgeleverd veiligheidsnet
 • Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding
 • Makkelijk te monteren
 • Goed formaat
 • Stevig en Robuust
 • Garantie tot 3 jaar

 

 

 

Van €259 voor…

 

Bekijk Aanbieding >>

Bekijk Aanbieding >>

Bekijk aanbieding >>

 

Bekijk een van deze drie trampolines. Vervolgens kun je altijd nog een andere selectie maken!

Wij bestellen veel artikelen nu bij Betersport vanwege de snelle levertijden en uitstekende klantenservice. Altijd behulpzaam en op zoek naar de juiste oplossing voor u!

Veel plezier met de trampoline. Kinderen zijn altijd enorm enthousiast over een trampoline!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.