Home Beste Volautomatische koffiemachine voor thuis

Beste Volautomatische koffiemachine voor thuis

’s Ochtends willen we gemak. Want we hebben niet veel tijd. Zelfs het ontbijt moet het regelmatig ontgelden. De meest gemakkelijke optie is dan een kop koffie om het lichaam op gang te helpen. Een filter koffiezetapparaat kost teveel tijd. Een volautomatische koffiemachine is dan ook voor veel mensen een uitkomst! Maar waar let je op als je zo’n volautomatische koffiemachine in huis haalt?

Het gemak van een volautomatische koffiemachine

Steeds vaker hebben mensen een volautomatische koffiemachine in huis. En dat is niet zo verwonderlijk ook. De heerlijke geur van vers gemalen bonen in de ochtend zorgt niet alleen direct voor een goed humeur. De vers gemalen bonen geven een pure en intense  smaak aan de verse koffie mee.

Maar waarom zou je niet gewoon gebruik maken van een filter koffiezetapparaat? Dat is natuurlijk omdat een volautomatische koffiemachine in allerlei gemakken voorziet.

Voor veel mensen zal het gebruiksgemak voorop staan. Met een druk op de knop zet je een heerlijk vers kopje koffie of een koffiespecialiteit. Een kwalitatief goede volautomatische koffiemachine maakt het mogelijk de koffie naar eigen smaak af te stellen waar door je op elk moment van de dag je koffie (specialiteit) kunt drinken. Of eventueel aan te passen via een overzichtelijk kleurendisplay of zelfs op afstand via een app.

Er zijn zelfs apparaten die het mogelijk maken om via een app jouw favoriete koffierecept samen te stellen en op te slaan op een eigen profiel!

Kortom: een volautomatische koffiemachine is super gebruiksvriendelijk geworden en meestal eenvoudig te begrijpen. Met één druk op de knop heb je jouw favoriete koffie(specialiteit) welke gemakkelijk is aan te passen naar jouw smaak.

Volautomatische koffiemachine kooptips

Tegenwoordig zijn de meeste volautomatische koffiemachines zeer gebruiksvriendelijk. Maar het grote aanbod in machines met uiteenlopende prijzen, specificaties en opties maken het niet gemakkelijk om een afgewogen keuze te maken.

Ik heb daarom een aantal tips voor je om een juiste keuze te maken.

1.Het onderhoudsgemak van de koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine koop je vanwege het gebruiksgemak. Maar als daarnaast veel onderhoud nodig is aan de machine dan wordt het enthousiasme voor een volautomatische koffiemachine toch al snel minder. Beoordeel en doe navraag naar hoe onderhoudsgevoelig een koffiemachine is!

Of een volautomatische koffiemachine onderhoudsgevoelig is hangt voornamelijk af van de prijs/kwaliteit verhouding. Een duurdere machine is veel minder onderhoudsgevoelig. 

Het gemak waarmee je een volautomatische koffiemachine onderhoud, wordt bepaald door onderstaande specificaties:

 • Ontkalken: handmatig of via het display? Met een waterfilter zelfs overbodig.
 • Melksysteem: zonder melkslang en losse onderdelen heeft de voorkeur.
 • Zetgroep: onderhoudsgevoeligheid en onderhoudsgemak.
 • Vaatwasbestendigheid.

Coffee CupEen budget koffiemachine is het meest onderhoudsgevoelig. Deze volautomatische koffiemachines hebben veel onderhoud nodig aan de zetgroep. De zetgroep moet regelmatig handmatig schoongemaakt worden. Vanuit de machine komen nauwelijks instructies tijdens de uitvoering van het onderhoud. Tegenover een lage prijs staat dus een hoge onderhoudsgevoeligheid.

Een budget volautomatische koffiemachine voldoet vaak prima als je geen hoge eisen stelt maar wel gemak wilt.

Een volautomatische koffiemachine uit het middensegment is minder onderhoudsgevoelig en biedt net dat stukje extra gebruiksgemak. Deze wat luxere koffie machines begeleiden je via het display door het onderhoudsproces heen. Je hoeft dus geen techneut te zijn om deze koffie machine goed te kunnen onderhouden. Wel moet de uitloopbak en koffiedikbak regelmatig schoongemaakt worden.

Het andere grote verschil met de budget koffie machines zijn de vaatwasmachine bestendige onderdelen. Dit kan het reinigingsproces versnellen.

Een volautomatische koffiemachine uit het hogere segment zijn minder onderhoudsgevoelig maar vragen vooral veel minder onderhoudstijd. Deze koffiemachines hebben ingebouwde programma’s voor het reinigen van de zetgroep. Omdat deze machines vragen om een wekelijkse reiniging, bespaar je flink wat tijd.

Een ander voordeel van deze koffiemachines is het waterfilter wat ervoor zorgt dat de machine kalkvrij blijft. Het ontkalken kun je daarom overslaan! 

2.Stevigheid van de koffiemachine

De stevigheid van een volautomatische koffiemachine lijkt misschien niet zo belangrijk. Maar dit omvat meer dan alleen wat het oog ziet. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal van de behuizing maar ook de kwaliteit van de maalschijven en het display.

Een volautomatische koffiemachine met een metalen behuizing is vanzelfsprekend steviger dan een volledig plastic behuizing.

Wat betreft de maalschijven kun je op den duur het verschil merken tussen keramische maalschijven stalen maalschijven. Keramische maalschijven slijten gewoon minder snel.

Ook de stevigheid van het lekrooster geeft een indicatie van de kwaliteit van de koffiemachine. Als deze mee buigt dan is de kwaliteit minder goed.

Tussen de koffiemachines zit ook verschil tussen de stevigheid van het waterreservoir. En of het handvat stevig is vastgemaakt.

Tot slot bepaalt de kwaliteit van het verwarmingssysteem hoe snel deze opgewarmd is en of er sprake is van een constante zettemperatuur.

3.Levensduur van de koffiemachine

Een betere kwaliteit machine kent een langere levensduur. Maar, door de volautomatische koffiemachine goed te onderhouden kan je de levensduur aanzienlijk verlengen. Door de machine één keer per week goed te reinigen zal de koffie beter smaken en de koffiemachine langer meegaan.

4.Bediening van de koffiemachine

De gebruiksvriendelijkheid van de koffiemachines hangt met name af van de kwaliteit van een volautomatische koffiemachine. De betere koffiemachines hebben vanzelfsprekend meer opties en betere bedieningsmogelijkheden.

De volautomatische koffiemachines uit het goedkopere segment zijn vaak uitgerust met drukknoppen. De wat duurdere koffiemachines zijn al snel uitgerust met een touchscreen en/of bediening via de smartphone.

5.Aantal koffieprogramma’s

Niet alle volautomatische koffiemachines hebben een melkfunctie. Sommige volautomatische koffiemachines zetten alleen zwarte koffie. Met een melkfunctie wordt het aanbod natuurlijk aanzienlijk uitgebreid.

De betere koffiemachines kennen tot wel 15 voorgeprogrammeerde koffievarianten. Denk aan cappuccino, latte macchiato en cafe latte.

6. Grootte van het waterreservoir

De grootte van het waterreservoir kan enorm verschillen en lopen uiteen van 1 liter tot wel groter dan 2,5 liter! De keuze hangt af van aantal personen in een huishouden. Reken per kop koffie ongeveer 0,2 liter water.

Ook gebruikt de koffiemachine het water om te reinigen.

7. Grootte bonenreservoir

Ook het bonenreservoir hangt samen met het aantal koffiedrinkers bij jou thuis. Uitgaande van een huishouden met twee personen zal een 100-200 gram reservoir voldoende moeten zijn. De bonen moeten immers vers blijven en dus om de week worden bijgevuld.

Voor 20 koppen of minder per week zal 170 gram voldoende zijn. Tot 30 koppen kies je voor een reservoir tot 255 gram. Tot 40 koppen zal je tot 340 gram nodig hebben. Bij meer dan 40 koppen een reservoir van 340 gram of groter.

8. Melkfunctie

Als je regelmatig een van de bekende koffiespecialiteiten drinkt dan kies je een volautomatische koffiemachine met een melkfunctie.

espresso machineWil je goed voor de dag komen bij een verjaardag dan kies je voor een volautomatische koffiemachine met een klassieke stoompijpje. Hiermee schuim je de melk handmatig op. Met deze methode is er weinig schoonmaakwerk nodig.

Een automatisch stoompijpje kan natuurlijk ook. Je plaatst het stoompijpje in een kopje en de koffiemachine schuimt het melk automatisch op. De machine spoelt automatisch na. 

Ook is er de automatisch geïntegreerde melkreservoir dat is ingebouwd in de koffiemachine. Deze optie vergt behoorlijk wat schoonmaakwerk. Wekelijks moet het hele melksysteem doorgespoeld worden.

En tot slot kan met een melkslang in een meegeleverde reservoir het melk op geschuimd worden.

9. Extra opties voor een volautomatische koffiemachine

De luxere volautomatische koffiemachines zullen soms uitgerust zijn met extra opties.

Heetwaterfunctie: Voor de koffie niet echt een toegevoegde waarde. Je kunt naast een kop koffie ook een kop thee zetten. Ook te gebruiken als stoomfunctie.
Instelbaar temperatuur: Hiermee kun je de koffie meer op jouw smaak brengen. 
Warmhoudplaat: Een espresso koelt snel af. Door een warmhoudplaat zal de koffie minder snel afkoelen. Ook als je zelf de melk opschuimt is dit een fijne extra optie waardoor de kopjes niet snel afkoelen.  

Is een volautomatische koffiemachine je investering waard?

Misschien ben je filterkoffie gewend en sta je op het punt om over te stappen op naar een koffiemachine. Of is je oude koffiemachine aan vervanging toe. 

De echte koffieliefhebber zal een volautomatische koffiemachine de moeite waard vinden. Een koffiemachine bied veel gebruiksgemak en vooral ’s ochtends kun je lekker snel je favoriete bakje prut zetten.

Mensen kijken vaak op tegen de aanschafprijs van een volautomatische koffiemachine. Maar dat is niet helemaal terecht. Want volgens de consumentenbond liggen de kosten zo rond de 14 cent per kopje koffie… Valt mee niet?

Daarnaast bespaar je op koffiefilters en/of cupjes.

En omdat de meeste machines een automatische reinigingscyclus hebben kost onderhoud niet veel tijd.

De Top 3 Beste Volautomatische Koffiemachines 2023

 

De”Longhi Magnifica S
ECAM 22.110 SB

Siemens EQ6 Plus TE655203RW

Philips Series 2200 EP2224/40

Koffiemachine_Longi S Volautomatische koffiemachine_Siemens Automatische koffiemachine_Philips
 • Geschikt voor Koffiebonen en
     gemalen espresso koffie
 • Met automatische ontkalker
 • Melkopschuimmethode: stoompijpje
 • Verstelbaar watervolume
 • 2 kopjes per keer
 • 1,8 liter waterreservoir
 • 250 gram koffiebonenreservoir
 • Automatisch ontkalkingsysteem
 • Uitneembare zetgroep

Van €579 voor €329

 • Koffiebonen machine met luxe display
 • Verschillende koffiespecialiteiten met één druk op de knop
 • Keramische maalschijven
 • Temperatuur, inhoud en melk zelf afstemmen
 • Geïntegreerde melkcontainer
 • Verwarmingssysteem voor constante zettemperatuur
 • AutoMilkClean – automatische reiniging melktoevoer
 • 1,7 liter waterreservoir
 • 300 gram koffiebonenreservoir
 • automatische ontkalking en reiniging
 • Kortom: een echte alleskunner!

Van €1049 voor €699

 • Beste koop november 2019 (consumentenbond)
 • Geschikt voor koffiebonen
 • Melkopschuimer (stoompijpje)
 • Instelbare maalgraad
 • Verstelbaar watervolume
 • 2 kopjes per keer
 • 1,8 liter waterreservoir
 • 275 gram koffiebonenreservoir
 • Waterfilter
 • Touchscreen
 • Automatische ontkalking

Van €419 voor €349

 

De keuze voor een volautomatische koffiemachine blijft toch wel heel persoonlijk! Wij hebben deze machines geselecteerd vanwege prijs /kwaliteit en omdat andere mensen ook goede ervaringen hebben met deze koffiemachines. Succes!