Al jaren geleden heb ik Keltisch zeezout vervangen door gewoon keukenzout. Dit was vooral omdat het een veel betere smaak heeft en niet industrieel bewerkt (geraffineerd) is. Wat zijn de nadelen van keukenzout voor je lichaam? Is Keltisch zeezout wel zo’n goede vervanger? Wij zochten het uit…
Waarom is Keltisch zeezout beter dan Keukenzout? Keukenzout is geraffineerd en bevat uitsluitend nog natriumchloride. Dit beroofd je lichaam van de nodige mineralen en sporenelementen. Keltisch zeezout voegt deze juist toe. Het probleem is dus niet de natrium maar de geïsoleerde natriumchloride.
De oorsprong van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is vernoemd naar het Keltische rijk dat zich uitstrekte van het noordelijke gebied van Alphen tot aan de Iberische eilanden en de Britse eilanden. In een aantal van deze gebieden wordt nog de oorspronkelijke Gallische (Keltische) taal gesproken. Op de Britse eilanden wordt nog steeds de Keltische taal gesproken. En in Bretagne is het eeuwenoude zoutwinningsproces gebleven.
Het zoutwinningsproces
De verschillen in commercieel keukenzout en Keltisch zeezout ontstaan bij het zoutwinningsproces.
Commercieel keukenzout kent zoals vele andere producten geen rijpingsproces meer maar wordt industriematig geproduceerd. Het zoute zeewater wordt gevangen in grote bassins. Door de zon zal het water verdampen waardoor uiteindelijk het zeezout overblijft.
Het overgebleven zeezout wordt machinaal verplaatst naar fabrieken. Vaak gebeurt dit zonder controle op vervuiling!
In de fabriek wordt dit zout gewassen, gedroogd en geraffineerd. En daar zit feitelijk het probleem van commercieel keukenzout. Door het het raffinage proces zijn de meeste mineralen uit het zout verdwenen. In plaats van de 84 mineralen (die erin zouden moeten zitten) bevat het zout na raffinage nog maar 2 elementen: Natrium en Chloride. Daar komt dan ook de mythe vandaan dat zout niets anders is dan NatriumChloride.
NatriumChloride is inderdaad het meest dominante mineraalcombinatie in zout. Deze mineraalcombinatie werkt als een magneet, en trekt al die andere mineralen en sporenelementen om zich heen juist aan. Op het moment dat je deze mineralen zijn weg geraffineerd trekt het mineralen en sporenelementen aan in je lichaam. Nu moet je weten dat iedereen wel een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Door het aantrekken van mineralen uit je lichaam ontstaat een extra tekort dat moet worden aangevuld.
Waarom nu dit raffinage proces als dit zoveel nadelige gevolgen heeft voor ons als consument? Dat heeft te maken met de samenstelling van afnemers in de zoutmarkt. 93% van de zoutmarkt heeft niets met ons als consument te maken. Die worden voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen. Waarom zou de industrie voor die 7% een uitzondering maken? Dat kost teveel.
De tweede reden voor het raffinageproces is dat er van een product meerdere producten te maken zijn. Verschillende afnemers willen verschillende mineralen. En wij als consument zijn niet meer dan een sluitpost van de industrie. Het zout dat bedoeld is voor industriële toepassingen wordt ons ook voorgeschoteld. Eet smakelijk!
Hoe zit het dan met Keltisch zeezout? Vindt hier geen raffinage plaats? Nee, tijdens het winningsproces vindt geen raffinage plaats. Het gehele proces is anders.
In Guérande liggen nog steeds de door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. Deze zoutmoerassen bevatten speciale soorten klei die zuiverend werken. Het klei heeft op het zeewater een zuiverende werking waardoor in feite een soort modern zuiveringssysteem ontstaat.
Naast de zuiverende werking hebben de zure klei bodems nog een ander voordeel. Door de zure kleibodem wordt de pH (zuurgraad) minder hoog. Hierdoor krijgt het Keltische zout een meer zachte smaakt die ontstaat door de verandering in de verhouding natrium en chloride.
Verder is het aandeel van de andere mineralen groter door een lagere aandeel van natriumchloride in het Keltisch zeezout. Ook is er meer ruimte voor andere mineralen en sporenelementen die door natriumchloride worden aangetrokken. Deze mineralen en sporenelementen komen van de de kleibodems en uit de zee.
De andere samenstelling van het zout, als gevolg van een lagere zuurgraad, komt jouw gezondheid ten goede. Wij hebben immers een zo compleet mogelijk spectrum aan mineralen en sporenelementen nodig voor al onze lichamelijke processen.
Toepassing Keltisch zeezout
Het Keltisch zeezout bevat vele mineralen en is daardoor breed inzetbaar. Denk hierbij even niet aan hoe slecht zout kan zijn en of je er bijvoorbeeld een hoge bloeddruk door krijgt. Denk bij het toepassen van Keltisch zeezout aan het toepassen van een mineralen-complex met een helende werking. Dan ga je ineens vele mogelijkheden zien!
In de keuken
De meest voor de hand liggende toepassing van Keltisch zeezout is natuurlijk in de keuken. Dit kan op verschillende manieren.
Je kunt Keltisch zeezout toevoegen tijdens het bereiden van de maaltijd. De echte professionele koks gebruiken Keltisch zeezout al jaren voor hun gerechten vanwege de unieke smaakcombinatie.
Je vraagt je misschien af of er mineralen verloren gaan op het moment dat Keltisch zeezout verhit wordt. Het antwoord is nee. Veel mineralen overleven het kookpunt gewoon. Maar door het koken verandert wel de chemische structuur van de mineralen. Dat is echter het geval bij alle voedingsstoffen. Groente kook je bijvoorbeeld bewust zodat je lichaam de groente beter kan verteren als gevolg van een andere chemische structuur.
Je kant natuurlijk ook het Keltisch zeezout pas bij opdienen aan het gericht toevoegen!
Marineren
Naast het bereiden van maaltijden kun je Keltisch zeezout ook gebruiken voor het marineren van gerechten. Hierbij wordt voedsel in een zoutbad gelegd om het beter bewaarbaar te maken.
Keltische zeezout Sole
Keltisch zeezout kun je gebruiken bij het bereiden van maaltijden. Maar je kunt er ook een drinkoplossing van maken. Het voordeel daarvan is dat je lichaam het direct herkent omdat het vloeibaar is. De reden daarvoor is dat een oplossing in water (Sole) veel gelijkenissen vertoont met jouw eigen bloed. Het enige belangrijke verschil is dat bloed een ijzeren kern heeft en zeewater een natriumkern.
Hoe maak je een Sole? Pak een lege jampot of ander glas en vul deze voor twee derde deel met water. Doe daar vervolgens een derde deel Keltisch zeezout bij. Laat het geheel zich mengen door flink te schudden. Op een gegeven moment zal je zien dat het water is verzadigd met zout en dat het onopgeloste zout op de bodem blijft liggen. Het water is dan verzadigd.
Je hebt nu een hoge concentratie aan zout in het water. De zout concentratie is tot wel acht keer hoger dan het zeewater! Bewaar dit water uit de zon in de keuken of in de koelkast.
Doe een theelepel in een glas water. Drink een glas Sole als je ’s ochtends uit bed komt en ’s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier krijg je op een zeer effectieve manier een compleet spectrum aan mineralen binnen. En dit op een natuurlijke manier!
Tandpasta
Sommige merken tandpasta hebben al extra zout toegevoegd of zijn zelfs gebaseerd op een zoutbasis. Dit is dan vaak natriumcarbonaat, ook wel zuiveringszout genoemd. Dit kun je echter ook zelf met een zoutoplossing.
Door een paar korreltjes zout in je mond te laten smelten en daarna te poetsen bereik je wittere en schonere tanden kun je je mond zuiveren van allerlei bacteriën. Ook is herstel van gebits – en tandvleesproblemen mogelijk.
Zuiveringszout alkaliseert de mond. Wanneer de mond verzuurd is kan er sprake zijn van tandbederf. Ook kan je mond te alkalisch zijn waardoor tandvleesaandoeningen ontstaan.
In bad met Keltisch zeezout
Als je veel met huidklachten te maken hebt kun je eens een bad nemen met Keltisch zeezout in het water. Zorg ervoor dat je tot een zoutgehalte komt van 1%. Dit is ongeveer gelijk aan het zoutgehalte in je bloed; een isotone oplossing. Het voordeel is dat de mineralen snel opneembaar worden omdat deze door je huid rechtstreeks in je bloed terecht komen.
Een hoge bloeddruk met Keltisch zeezout?
In het begin was ik bang voor een hoge bloeddruk bij het nemen van een Sole oplossing. Je leest dit immers toch overal?

De klassieke commerciële keukenzout werkt inderdaad bloeddruk verhogend. Dit komt omdat tijdens het raffinage proces alleen de mineralen Natrium en Chloride overblijven. Op het moment dat je dit zout binnen krijgt zal je lichaam op zoek gaan naar die mineralen en sporen elementen die eruit zijn gehaald. Gewoon keukenzout doet dus het tegenovergesteld van Keltisch zeezout: het beroofd je van mineralen in plaats van deze toe te voegen. En juist daardoor kan de bloeddruk verhogen. Hoe zit dat?
Je lichaam gaat het keukenzout, na raffinage, beschouwen als een gifstof. Daardoor worden de bijnieren extra actief en zal je bloeddruk verhogen. Het lichaam zal uiteindelijk het zout via de urine afvoeren. Het probleem is dat daarmee ook allerlei mineralen afgevoerd worden. Het is deze stress reactie die ervoor zorgt dat bloeddruk stijgt.
Keltisch zeezout is daarentegen een volledige mineralen complex met naast Natrium en Chloride vele andere mineralen, waaronder Magnesium. En guess what? Dit verlaagd juist je bloeddruk…
En hoe zit het met jodium in Keltisch zeezout?
Jodium ondersteunt de schildklierfunctie en het immuunsysteem. Keltisch zeezout bevat inderdaad jodium net als alle andere wat uit de zee komt. Zoals je inmiddels wel weet draait je lichaam veel beter op natuurlijke vormen van mineralen en spoorelementen. Zo ook met Jodium.
Aan keukenzout wordt een synthetische vorm van jodium toegevoegd wat in feite maar slecht door het lichaam herkend wordt.
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom aan keukenzout jodium wordt toegevoegd nadat het er eerst is uitgehaald door raffinage? Denk daar maar eens over na….
Het lichaam geeft de voorkeur aan natuurlijke en lichaamseigen stoffen.
Hoe herken ik echt zeezout?
Veel zout mag dan wel uit de zee komen, maar hoe herken je of het geraffineerd zout is? Als het zout een mooie witte korrel is, droog is en gelijk van korrel is dan is het geraffineerd zout. Het is ontdaan van zijn mineralen en sporenelementen.
Echt Keltisch zeezout is vochtig, ongelijk van structuur en heeft een wat grijze tint. Er zijn twee soorten Keltisch zeezout: Fleur de sel en Sel Gris.
Fleur de sel is bevat iets meer natrium dan het Sel gris. Het heeft een gezonde en fijne structuur en geschikt voor tafelzout.
Sel de Gris is het meest mineraalrijke Keltische zeezout en kent meerdere toepassingen. Dit kun je gebruiken bij het bereiden van eten, als extra mineralencomplex in de vorm van een zoutwateroplossing of dieren en planten.
Conclusie
Keltisch zeezout kent vele voordelen ten opzichte van commercieel keukenzout. Kies ervoor om je lichaam te voorzien van extra mineralen en sporen elementen in plaats van het creëren van een tekort door keukenzout.
Let er wel op dat al het zout als zeezout verkocht mag worden omdat alle zout afkomstig is uit de zee. Het meeste zout dat verkocht wordt is echter landzout. Kies voor echt zeezout!
Echt zeezout is een product van zon en licht, de twee meest levensscheppende energieën van de aarde: zonlicht en water. Landzout heeft vaak lang opgesloten gelegen en mist dus veel zonlicht.
Probeer eens Keltisch zeezout te gebruiken en laat hieronder weten welke gezondheidsvoordelen je ervaart!