Home Fitness Waarom moet je je rug trainen?

Waarom moet je je rug trainen?

0

Het trainen van je rug is ontzettend belangrijk, maar wordt door veel mensen over het hoofd gezien. We trainen liever onze buik en billen. Maar waarom moeten we ook zeker niet vergeten om onze rug te trainen?

Rug vergeten

Bij het sporten vergeten veel mensen de rug. We richten ons vooral op de probleemzones, zoals buik, billen en benen. We willen er daar vooral slanker uit gaan zien en logischerwijze richten we ons ook op die gebieden. Om je rug te kunnen trainen zijn niet veel oefeningen beschikbaar en de meeste mensen slaan deze ook nog eens over. Waarom is het belangrijk om toch je rug te trainen?

Betere houding

Mensen die regelmatig hun rug trainen, krijgen een betere houding. Dit is erg belangrijk, zeker omdat we vaak veel dingen doen die niet goed zijn voor onze rug. We zitten niet goed achter de computer, hangen ’s avonds op de bank en dit is allemaal slecht voor onze rug en houding. Goed om te weten: door een betere houding oog je ook meteen al slanker. Vrouwen die bang zijn dat ze er te gespierd uit gaan zien, hoeven zich geen zorgen te maken. Het trainen van je rug zorgt er bij vrouwen juist voor dat ze mooie, vrouwelijke rondingen krijgen. Ontzettend gespierd word je doorgaans alleen wanneer je extreem veel sport of hier bepaalde middelen zoals steroïden voor gebruikt.

Goed tegen rugklachten

Heb jij wel eens rugklachten? Ben je bijvoorbeeld eens door je rug gegaan? Heb je regelmatig last van rugpijn of heb je sowieso een zwakke rug? Dan kun je deze klachten tegengaan door je rug goed te trainen. Wanneer je je rugspieren versterkt, zullen rugklachten sneller wegblijven.

Hogere vetverbranding

Wanneer je je spieren traint, verhoog je je vetverbranding. Dit betekent dat je ook in ruststand meer calorieën kunt verbranden. Je rugspieren zijn hele lange spieren. Veel langer bijvoorbeeld dan je buikspieren. Wanneer je je rugspieren goed traint, zal je vetverbranding in rust ook al snel stijgen.

Welke oefeningen moet je doen?

Er zijn erg veel oefeningen die je kunt doen om je rug te trainen. Een oefening die relatief gemakkelijk is, is de cobra. Hierbij ga je op je buik liggen en maak je jezelf zo lang mogelijk. Daarna doe je je armen en benen tegelijkertijd omhoog. Andere oefeningen die je goed kunt doen zijn de Deadlift en de pull up. Ook bij de push-up train je je rugspieren. In de sportschool heb je daarnaast vaak wel wat apparaten die je kunnen helpen om je rug te trainen. Als je niet goed weet hoe deze werken, dan kun je dit altijd vragen bij een medewerker.

Let goed op techniek

Bij iedere oefening die goed is voor je rug, is het belangrijk dat je de techniek goed beheerst. Zorg er altijd voor dat de techniek van de oefening goed. Daarna kun je pas gewichten toevoegen of deze zwaarder zijn. Wanneer de techniek niet goed is, kan dit een verkeerd effect hebben en is de kans op rugklachten juist groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.