Home Fitness Waarom zie je geen resultaat na flink sporten in de sportschool?

Waarom zie je geen resultaat na flink sporten in de sportschool?

0

Ken je dat? Je gaat fanatiek aan de slag met sporten. Je wilt afvallen, strakker in je lichaam komen te zitten en flinke veranderingen zien aan je lijf. Alleen.. die veranderingen zijn niet zichtbaar. Hoe komt dat?

Fanatiek sporten

Je wordt wakker en je beseft: dit moet anders. Ik wil afvallen, meer sporten en flink wat verschil zien in mijn lichaam. En dus ga je aan de slag. Je sport meerdere keren per week. Je zet je volledig in en je gaat er helemaal voor. Klaar om die overtollige kilo’s voorgoed kwijt te raken. En dan, na een paar weken (of misschien een paar maanden) ga je op de weegschaal staan. En tot je grote verbazing is er helemaal niets gebeurd. Je gewicht is nog hetzelfde, en eigenlijk zit die broek ook niet een beetje losser. Hoe kan dit?

Je eet te veel

Het is heel goed mogelijk dat je te veel eet. Mensen hebben vaak niet in de gaten hoeveel ze op een dag wegwerken. Kijk dus een zeer kritisch naar je eetpatroon. Zijn hier veranderingen in mogelijk? Ben je misschien meer gaan eten sinds je sport, met de gedachte ‘ach het kan wel, want ik heb gesport’? Of eet je sowieso te veel en te ongezond? Afvallen kan helaas niet wanneer je je alleen richt op het sporten. Een belangrijk deel heeft vooral te maken met het eten. Wil je afvallen? Dan is gezond én gevarieerd eten dus minstens zo belangrijk als het sporten.

Je traint te licht

Misschien is je training niet zwaar genoeg. Wanneer je je lichaam niet voldoende uitdaagt, kan het zijn dat er weinig gebeurt. Misschien moet je eens met (zwaardere) gewichten gaan trainen of net wat langer volhouden. Zorg ervoor dat je jezelf iedere sportsessie flink uitdaagt en ga zo ver en hard als je kunt. Je zult merken dat je eerst misschien maar vijf minuten op de loopband kunt volhouden, maar naarmate je het langer doet, kun je ook twintig minuten rennen. Wanneer je echter jezelf niet uitdaagt en constant die vijf minuten aan blijft houden, zal er in je lichaam maar weinig veranderen.

Je bouwt spieren op

Spieren zijn zwaarder dan vet. Het is niet ongebruikelijk dat mensen in het begin aankomen of op gewicht blijven, puur omdat ze spieren opbouwen. Je zou dit in principe wel kunnen merken aan je kleding of bouw. Spieren nemen namelijk ook wat minder ruimte in dan vet. Dit zou je kunnen merken aan je bouw en aan je kleding, maar het is goed mogelijk dat het je niet meteen opvalt.

Je wilt te snel

Zijn de doelen die je hebt gesteld wel realistisch? Besef je goed dat je echt niet meteen verschil ziet en dat het even kan duren tot je merkt dat er wat in je lichaam veranderd. Leg je je doelen niet te hoog? Heb je niet te vaak op de weegschaal te staan de afgelopen tijd? Gun het een beetje tijd: je lichaam zal vanzelf op een positieve manier veranderen, maar dan moet je geen wonderen verwachten. Geef het de tijd en geef vooral niet snel op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.