Home Afvallen Wanneer je eet is even belangrijk als wat je eet

Wanneer je eet is even belangrijk als wat je eet

0

Wanneer je wilt afvallen is het niet alleen belangrijk om te letten op wat je eet, maar ook op het tijdstip waarop je eet. Dit kan een groot verschil maken op je gewicht. Hoe zit dit precies?

Jouw lichaam

Natuurlijk is jouw lichaam geen uurwerk maar het heeft wel een interne klok die de hele dag de precieze tijd aangeeft. Deze bepaalt het biologische ritme en zorgt ervoor dat het lichaam optimaal functioneert. Dankzij deze interne klok weet het lichaam zich telkens uitstekend aan te passen aan de veranderingen van de omgeving, de natuur en aan jouw eet- en slaapgedrag. Want ja, wanneer je eet is minstens zo belangrijk als wat je eet! Al het voedsel dat je eet kan je lichaam namelijk zowel positief als negatief beïnvloeden. Mensen die er een slecht eetpatroon op nahouden die komen sneller aan in gewicht. Mensen die te dik zijn die eten vaak op de verkeerde momenten.

Wist je dat het moment dat je maaltijden nuttigt en snacks eet de volgende processen beïnvloedt?

  • De regeling van de stofwisseling
  • Lichaamsgewicht!
  • Het ontstaan of niet ontstaan van obesitas gerelateerde ziekten
  • De slaapcyclus

Op welke tijdstippen moet je eten?

Veel mensen die een ideaal streefgewicht naleven en willen afvallen vragen zich af wat nou het beste moment is om te eten. Op welke tijdstippen moet je eten om zoveel mogelijk gewicht te verliezen? Als je wilt achterhalen wat de beste momenten zijn om te eten, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Iedereen lijkt wel een andere mening te hebben en zelfs dieetgoeroes spreken elkaar tegen. Studies tonen echter aan dat mensen die hun maaltijden uitstellen, laat op de middag lunchen en laat in de avond dineren, veel minder snel gewicht verliezen dan mensen die vroeg eten. Mensen die vroeg ontbijten (vanaf 6:00 uur in de ochtend) blijken juist sneller af te vallen. Onderzoekers concluderen dat deze vroege eters gewoonweg minder calorieën binnen krijgen omdat ze minder tijd besteden aan het ontbijt. Tegelijk activeren ze in de vroege ochtend wel hun stofwisseling, waardoor het lichaam meteen energie gaat verbranden. Door niet te laat te dineren, eet je na je avondmaaltijd niets meer. Zo ga je letterlijk met een lege maag naar bed en geef je de stofwisseling de kans om uit te rusten. ’s Nachts verliest het lichaam vet wanneer het zich in een slaaptoestand bevindt.

Korte conclusie tussendoor:

  • Wil je afvallen? Start dan zo vroeg mogelijk in de ochtend met een goed ontbijt
  • Begin nooit te laat met je middaglunch en avondeten
  • Na je avondmaaltijd eet je niets meer: je slaapt vaster; je geeft je metabolisme de kans om uit te rusten; je verliest een beetje vet als je slaapt

Gewicht verliezen door elke ochtend te ontbijten

Onderzoeken tonen verschillende resultaten over de vraag of ontbijten bijdraagt aan gewichtsverlies en afvallen. Maar wat ons betreft is het klip en klaar: Ontbijten draagt bij een de vermindering van vetinname en een hongergevoel gedurende de dag. Mensen die ontbijten gaan minder impulsief snacken. Wel moet de rol van het ontbijt bij het afvallen ook weer niet overdreven worden. Mensen die vroeg ontbijten blijken wel sneller af te vallen dan mensen die laat ontbijten, maar de verschillen zijn klein. Mensen die hun ontbijt helemaal overslaan blijken echter wél een grotere kans te hebben om aan te komen. Afslanken is voor deze groep mensen lastiger. Wetenschappers zijn het er over eens dat een ontbijt vooral voedzaam moet zijn. Zo wordt het gewicht beter beheerd.

Eet op vaste tijden en niet wanneer je honger krijgt

Het blijkt dat het verstandiger is om op regelmatige tijden ongeveer dezelfde hoeveelheden voedsel te eten. Probeer daarom elke dag op vaste tijdstippen te gaan eten. Zo blijf je gezond en kun je de drang om te snacken beter weerstaan. Heb je toch tussentijds erge honger? Eet dan alleen groenten zoals tomaatjes, komkommer of een lekkere salade. Eten wanneer je honger krijgt lijkt logisch, maar je lichaam (weet je het nog?) heeft een interne biologische klok… Door onregelmatig te eten verstoor je deze biologische klok en dus je stofwisseling. Het gevolg? Je zal eerder aankomen dan afvallen!

Slaapritme –> hormonale balans –> stofwisseling

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat slaapgebrek de interne klok verstoort. Maar wist je ook dat je daarmee de stofwisseling van het lichaam negatief beïnvloedt en daarmee dus jouw hormoonspiegel? Allerlei onderzoeken laten zien dat deze verstoring door het lichaam verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Het lichaam verwart bijvoorbeeld vermoeidheid met honger en daarmee spoort het jou aan om suikerrijke voedingsmiddelen te gaan eten. Wist je dat mensen die ’s ochtends in bed blijven liggen en ’s nachts lang opblijven, tot wel vijftig procent meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht? Ook hebben zij veel meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.