Zijn frisdranken zonder suiker nu werkelijk zoveel gezonder dan de traditionele frisdranken waarin veel suiker zit? Eindelijk lijkt de regulier media ook meer aandacht te hebben voor de gevaren van light frisdranken. Er werd deze week een artikel geplaatst op RTL Nieuws over de gevaren van kunstmatige zoetstoffen in light dranken. Onderzoek toont aan dat deze schadelijk zijn voor bacteriën in onze darmen. Daar waar juist de basis van onze gezondheid ligt! Tijd voor een onderzoek…
In het artikel op RTL Nieuws werd gerefereerd naar een onderzoek op sciencedaily waarin onderzoekers uit Israël en Singapore zich ernstige zorgen maken om de gevaren van zoetstoffen in light frisdranken. Het onderzoek toont toxiciteit aan van zes kunstmatige zoetstoffen in light frisdranken:
- Aspartaam
- Sucralose
- Saccharine
- Neotaam
- Advantaam
- Acesulfaam-k en
- 10 sportsupplementen die deze stoffen bevatten…!
Waarom zijn deze zoetstoffen zo giftig voor ons?
In het onderzoek kwam naar voren dat bacteriën in ons spijsverteringskanaal toxisch worden als deze blootgesteld worden aan concentraties van slechts 1 mg van deze kunstmatige zoetstoffen.
Op de website Aspartaam.com kun je zien hoeveel milligram aspartaam een liter frisdrank bevat. Een liter frisdrank of ranja bevat 600 mg aspartaam! En zoals je weet zit er niet alleen aspartaam in frisdrank. Zoetjes, snoep en vitaminetabletten bevatten ook aspartaam. Zelfs het altijd zo gezond ogende yoghurt en kwark zijn gezoet met aspartaam!
Je krijgt dus veel meer aspartaam binnen dan je in eerste instantie zou denken. Kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in talloze andere voedingsproducten en frisdranken met een verlaagd suikergehalte.
Op de website aspartaam.com/cijfers kun je verder ook berekenen hoeveel aspartaam je binnen krijgt. Stel je neemt 1.) drie kopjes koffie met 2 zoetjes per kop 2.) je drinkt een liter frisdrank 3.) je neemt een vitamine bruistablet en 4.) je neemt 2 schaaltjes magere fruityoghurt of ijs. Je zou dan in totaal 1160mg aan aspartaam binnen kunnen krijgen. Bij een gewicht van 55 kg kom je uit op 21mg aspartaam per kg. Dit is boven de statistisch significante dosis van 20 mg/kg van Ramazzini’s onderzoek. Absoluut kankerverwekkend dus!
Krijgen onze kinderen dan niet teveel aspartaam binnen?
Volgens diezelfde website wordt ook een berekening gemaakt van de hoeveelheid aspartaam dat onze kinderen mogelijk binnen krijgen. Stelt u eens het volgende voor. Een kind dat 15 kilo weegt, krijgt het volgende op een dag binnen:

Ondanks dat hier geen snoepgoed is meegenomen, is het totale aspartaam gehalte van 807mg voor een kind dat 15 kilo weegt een absolute overdosis volgens het onderzoek van Ramazzini. De hoeveelheid per dag komt namelijk uit op 53,8 mg/kg per dag!
Voor kinderen blijkt aspartaam in zijn geheel niet geschikt te zijn. Dit komt doordat kinderen al gauw boven de statistisch significante dosis komen. Er is vrijwel altijd sprake van een absolute overdosis. Zeker met ons huidige voedingspatroon.
Europese commissie: zwangere vrouwen en kinderen kwetsbaar
Al in 2003 is er meer aandacht gekomen voor het gebruik van aspartaam en de schadelijke gevolgen daarvan. De Europese Commissie uitte vooral zorgen omtrent de kwetsbare groepen namelijk zwangere vrouwen en kinderen. Daarom is in 2003 de wetgeving omtrent etikettering aangepast. Voortaan moet op het etiket staan of het product aspartaam bevat. Wat is dan nog het probleem als je kunt zien of je een product met aspartaam koopt?
Mijn probleem daarbij is dat het allemaal iets gecompliceerder ligt. Op het etiket staat niet dat wanneer het product aspartaam bevat, kinderen en zwangere vrouwen een extra risico lopen. Daarnaast wordt niet vermeld WAAR je dan zoal op moet letten. Wist jij hoeveel mg/kg je per dag maximaal mag binnen krijgen?

Verder wordt in onze huidige maatschappij de indruk gewekt (via reclame) dat light producten en suikervrije snoep gezond zijn voor ons en onze kinderen. De echte en juiste informatie om een gezonde keuze te maken staat eigenlijk niet duidelijk op het etiket. Wat je maximaal mag binnenkrijgen staat niet op het etiket.
Om erachter te komen hoeveel je nu werkelijk binnen krijgt zal je zelf op onderzoek uit moeten. Je zal er dan achter komen dat fabrikanten het ook niet zo nauw nemen met de maximaal toegestane hoeveelheid. Al in 2004 kwam in diverse onderzoeken aan het licht dat de maximale hoeveelheid aspartaam regelmatig werd overschreden.
Wat is aspartaam eigenlijk?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof dat tegenwoordig in meer dan 6000 voedingsproducten is verwerkt. Dit “stofje” wordt voornamelijk gebruik in light producten zoals frisdranken en tafelzoetjes maar ook in yoghurt, dubbeldrank, kwark, kauwgom, yakult, snoep, taart, kauwgom, peutertandpasta en vitaminepreparaten. Ook veel dieetproducten bevatten aspartaam.
Aspartaam is bij significante hoeveelheden schadelijk voor het lichaam, zo blijkt uit het onderzoek van Ramazzini. Statistisch significant en dosisafhankelijke verhogingen werden gemeten met betrekking tot leukemie, lymfomen en hersentumoren bij doseringen vanaf 20 mg/kg. Niet statistisch significant maar uiterst opvallend is dat er een verhoging van 62% werd gemeten op leukemie en lymfomen bij vrouwelijk ratten die een dosering van slechts 4 mg/kg per dag kregen.
De aanvaardbare dagelijkse inname zonder schadelijke gevolgen is in Europa vastgesteld op 40 mg/kg. In Amerika is dat 50 mg/kg. Dit betekent 40 mg of 50 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
Veel voorkomende klachten van aspartaam
Het lijkt erop dat je aspartaam dus maar beter zoveel mogelijk kunt vermijden. Hoewel het een goedgekeurde hulpstof is – anders zou het geen E-nummer bevatten – krijgen veel mensen toch klachten na het eten / drinken van voedingsproducten met aspartaam. Deze klachten kunnen ingedeeld worden in directe klachten en lange termijn klachten.
Bij directe klachten worden klachten direct opgemerkt na gebruik van voedingsproducten met aspartaam. Sommige mensen / kinderen kunnen extreem gevoelig zijn voor aspartaam en zelf allergische reacties gaan vertonen.
Niet alleen kunnen directe klachten en lange termijn klachten ontstaan. Het is reeds bekend dat gebruik van aspartaam bestaande klachten kan verergeren.
Directe klachten van aspartaam
Klachten die een direct gevolg kunnen zijn van aspartaam:
- Hoofdpijn / migraine
- Hartkloppingen
- Misselijkheid
- Epileptisch aanvallen
Aspartaam: klachten op de lange termijn
Bij het langdurig gebruiken van voedingsproducten met aspartaam kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Vermoeidheid
- Depressie
- Slecht zien / blindheid
- Vermindering intelligentie
- Verschijnselen van MS
- Leukemie en lymfonen
- Kanker in urinewegen
- Hersentumoren
- Nieuwe vormen van kanker
Aspartaam: deze klachten verergeren
Bepaalde ziektebeelden kunnen juist verergeren door het (langdurig) gebruik van aspartaam. De ziekte van MS, epilepsie en migraine kunnen juist verergeren door het gebruik van aspartaam.
Wat zegt het voedingscentrum over aspartaam?
Eerst even een uitstap naar het onderzoek van Ramazzini. Dit is een geheel vernieuwd grootschalig onderzoek naar de gevolgen van aspartaam. Ramazzini is een Italiaans instituut voor kankeronderzoek. Dit instituut heeft een mega-experiment uitgevoerd naar de gevolgen van aspartaam voor onze gezondheid. De eerste resultaten werden op 14 juli 2005 gepubliceerd.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat statistisch significant en dosisafhankelijke verhogingen werden gemeten met betrekking tot leukemie, lymfomen en hersentumoren bij doseringen vanaf 20 mg/kg per dag. Uiterst opvallen was verder dat een verhoging van 62% werd gemeten op leukemie en lymfomen bij vrouwelijke ratten op basis van een dosering van slechts 4 mg/kg per dag!!!!
Nu moet je verder nog weten dat de aanvaardbare dagelijkse inname maximaal 40 mg/kg is!
Het Ramazzini onderzoek verschilt van eerdere onderzoeken omdat daarbij met name kleine hoeveelheden dieren werden gebruikt voor het onderzoek. In het Ramazzini onderzoek zijn een veel grotere groep dieren (ratten) gebruikt en is de duur van de behandeling tot spontaan overlijden van deze ratten. Er is ruim 30 jaar ervaring opgebouwd met de kolonie ratten waarop is getest.
Waarom ratten? Wel, in onderzoeken is aangetoond dat ratten aspartaam op een zelfde wijze verteren als mensen.
Dan nu terug naar het voedingscentrum.
Voedingscentrum: Eerlijk over aspartaam?
Het voedingscentrum heeft naar aanleiding van het Ramazzini onderzoek in 2005 wel enige aandacht gegeven aan de gevaren van aspartaam. Dit is later echter naar het rijk der fabelen verdwenen.
Het voedingscentrum beschrijft enkel de gevaren van zeer hoge doseringen waardoor hersentumoren kunnen ontstaan terwijl in het onderzoek van Ramazzini naar voren komt dat zelfs bij hele lage doseringen hoge cijfers leukemie en lymfomen worden gemeld.
Dit terwijl het voedingscentrum er voor u en jou zou moeten zijn, lijkt hier eerder de fabrikant beschermt te worden. Door het Voedingscentrum lijken de leukemie cijfers bewust achter gehouden te worden. Er wordt zelfs kritiek geuit op het onderzoek. Men zou de ratten te lang laten leven. Immers hoe ouder de ratten hoe groter de kans op hersentumoren aldus het Voedingscentrum. Dit terwijl oudere ratten significant meer tumoren ontwikkelden dan de ratten uit de controle groep…
Inmiddels is het artikel niet meer te vinden op de site van het Voedingscentrum…
Er wordt nog steeds beweert dat wanneer je veel light producten (lees aspartaam) eet, je niet teveel zoetstof binnen krijgt. Een berekening zoals hierboven volgens het onderzoek van Ramazzini vertelt ons iets heel anders.
Wie is hier nu eerlijk over eten??
Doe zelf je onderzoek en bereken hoeveel milligram aspartaam je per dag binnen krijgt. Het zal je verbazen.
Wat doet onze overheid?
In onze ogen lijkt de overheid goed bezig. Belastingen op suikervrije dranken worden geschrapt. Dit betekent dat veel light dranken indirect gesponsord worden door onze overheid. Hoe vreemd is dat nu wij weten dat deze zoetstoffen zo schadelijk zijn voor onze gezondheid?
De trieste waarheid is dat kunstmatige zoetstoffen worden aangemoedigd door deze maatregel. Men gaat er waarschijnlijk vanuit dat traditionele voedingsproducten met suiker slechter voor ons zijn dan light producten die kunstmatig gezoet zijn. Dit heeft onder andere te maken met de zorgelijke trend omtrent overgewicht in onze maatschappij. Daardoor gaat de overheid er zich mee bemoeien en worden dergelijke maatregelen genomen. Waarschijnlijk ook onder invloed van de sterke lobby uit het bedrijfsleven.
Tot overmaat van ramp wordt ook nog eens het lage BTW tarief verhoogd van 6% naar 9% op groente en fruit. Het is onderhand de omgekeerde wereld. Waar gaat het heen?
Wat kun jij doen?
Gelukkig hebben we zelf ook nog enige invloed op hoeveel aspartaam wij binnen krijgen. De basisregel daarvoor is:
Eet alles wat zwemt, vliegt, rent of groen is en geen barcode bevat.
Eet veder zoveel mogelijk verse groente en fruit. Haal vers vlees bij de biologische slager en vis op de lokale vismarkt. Zorg daarbij voor verse kruiden.
Vermijd zoveel mogelijk light dranken en voeding met suikers en zoetstoffen. In het begin zal je dan wel even moeten wennen aan de neutrale natuurlijke smaak. Je kunt dan groene stevia of honing gebruiken.
Alternatieven voor aspartaam
Twee bekende en gezonde alternatieven voor aspartaam zijn stevia en honing.
Stevia in plaats van aspartaam?
Wat is stevia precies? Stevia komt oorspronkelijk uit Brazilië en is een suikervervanger. De stevia plant is een groene kruidachtige plant. De bladeren van deze plant hebben een zeer zoete verfrissende smaak. De stof in de bladeren die daarvoor verantwoordelijk is heeft Stevioside. Deze stof is 300 keer zoeter dan suiker!
Belangrijke voordelen zijn o.a.
- Het tast je tanden niet aan
- bevat een aantal vitaminen en mineralen zoals;
- vitamine A
- vitamine C
- Eiwitten
- fosfor
- zink
- calcium
- magnesium
- natrium
- ijzer
- kalium
Hoewel stevia in Brazilië, Korea en Japan al 20 jaar een goedgekeurde zoetstof is, wilde de EU Stevia niet als voedingssupplement toelaten. Het zwakke motief is een gebrek aan gegevens over de gebruiksveiligheid. Inmiddels heeft Stevia een E-nummer gekregen en dat betekent dat deze zoetstof is goedgekeurd en toegelaten binnen de Europese Unie als additief voor voedingsmiddelen… Kies wel zoveel mogelijk voor de groene stevia en niet voor de witte. De witte stevia is zwaar bewerkt en ontdaan van krachtige hulpstoffen die het van nature bevat.
Of honing als alternatief?

Biologische koudgeslingerde honing heeft mijn voorkeur boven Stevia.
De enorme zoetkracht van Stevia misleidt het lichaam. Bij inname van een zoetstof verwacht ons lichaam suikers binnen te krijgen. Hierdoor gaat het lichaam insuline aanmaken, maar vervolgens komt er geen suiker. Hierdoor ontstaat een onstabiel suikerspiegel wat resulteert in honger. Let er wel op dat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen!
Conclusie
Ons Westerse voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit industrieel bewerkt voedsel geeft aanleiding om extra aandacht te hebben voor additieven zoals diverse zoetstoffen.
Veel light producten bevatten zoetstoffen en het is nog maar de vraag of dat nu wel zo goed voor je is. Hoewel deze zoetstoffen goedgekeurde additieven zijn, is het raadzaam om deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Het is bekend dat sommige mensen wel degelijk klachten krijgen. En dat gebeurt natuurlijk niet zomaar.
Het is dus niet verkeerd om extra alert te zijn als je zwanger bent of jonge kinderen hebt. Kies voor biologische volwaardige voeding bij je lokale slager en groenteboer.